Skocz do zawartości

Fedora 8, Flash I Youtube

Arbuz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ponieważ jestem użytkownikiem komputera PegasosII PPC i Fedora 8 na architekturę ppc mam mały problem.

System ładnie działa ale niestety nie wszystko. Na mój komp powstała tylko jakaś wczesna wersja odtwarzacza flash i niestety nie wszystkie strony działają. Czy jest jakiś program o którym może wiecie do oglądania animacji flash inny niż wtyczka którą mam w firefoxie czy mam się obejść ze smakiem?

A druga sprawa to Youtube które także nie chce działać poprawnie (animacje wyświetlane może ze 2 kl/sec.). Czy na Fedorę jest jakiś program który potrafi zgrać filmik z Youtube na dysk aby go potem odtworzyć? Pytam bo na systemie Morphos właśnie w ten sposób można problem obejść.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie sugestie

A druga sprawa to Youtube które także nie chce działać poprawnie (animacje wyświetlane może ze 2 kl/sec.). Czy na Fedorę jest jakiś program który potrafi zgrać filmik z Youtube na dysk aby go potem odtworzyć? Pytam bo na systemie Morphos właśnie w ten sposób można problem obejść.

http://kurzawa.nonlogic.org/blog/?p=9

Witam.

Powalczyłem trochę z firefoxem i powiem że nawet dość skutecznie. Zainstalowałem wtyczkę Mediaplayer connectivity i zaczęła mi fajnie działać tv internetowa i co niektóre strony z filmikami. I mam takie pytanie:

Jeśli klikam na youtubie i chciałbym odtwarzać (procesor ppc brak porządnego flash playera) dany plik to jest on w formacie swf, a jeśli już ściągam ten sam plik na dysk to już jest flv, które u mnie działają np w totemie. Czy nie ma jakiegoś zewnętrznego playera który by łapał swf bezpośrednio? NIe poprzez flash playera? Po prosu w ten sposób mógłbym odtwarzać dane pliki bezpośrednio.

Może troszkę zagmatwałem ale chyba w miarę zrozumiale.

Pozdrawiam

Nie wiem czy słyszałeś o projekcie gnash http://www.gnu.org/software/gnash/ . Kiedyś próbowałem zmusić go do działania, ale bez efekt... Od tego czasu na pewno dużo się zmieniło. Ostatnio nawet gdzieś czytałem, że od którejś wersji gnash potrafi odtwarzać filmy na youtubie (dokładnie to tu http://osnews.pl/gnash-080-odtwarza-youtube-i-lunatv/ ). Właśnie doznałem małego szoku, bo okazuje się, że nawet paczki są w repo :D . Jak się za to weźmiesz to napisz jaki efekt.

Witam. Zainstalowałem gnash-a i w miarę działają flashe ale chyba te starsze. Ale nadal powolność wielka choć przy odrobinie samozaparcia można korzystać. Poczekam trochę może wyjdzie coś lepszego na procki PPC. Swoją drogą to zastanawiające jest to że na moim komputerze przed fedorą miałem zainstalowane Ubuntu a na nim emulator Macka MacOnLinux i zainstalowałem na nim MacOsa10.4 i prędkość działania była dużo większa niż samego (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Że nie wspomnę już o tym, że Safari łapało wszystkie flashe i strony. Jest coś takiego jak MacOnLinux na Fedorę czy to tylko system na Ubuntu?