Skocz do zawartości

Poszukuję Kernel-2.6.23.15-137.fc8.rpm

Subaru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki malutki problem, otóż zauważyłem w najnowszym Kernel'u duże problemy z Wi-Fi na karcie rt73 więc powróciłem (cudem) do starego Kernel'a.

Teraz chciałbym u kogoś zainstalować Fedora Core 8, lecz nie dość, że tutejsza karta sieciowa (również Wi-Fi) jest na chipsecie Realtek to zarówno Kernel dołączony z dystrybucją jak i najnowszy mają problemy z internetem (brak połączenia a przy najnowszym wykrzacza pasek KDE).

Stąd też pytam czy ma ktoś może wciąż paczkę starszego Kernel'a a konkretnie kernel-2.6.23.15-137.fc8.rpm bowiem na nim Wi-Fi działa idealnie

w domu mam zainstalowany Kernel ale bez paczki RPM i zakładam, że zwyczajne kopiowanie zawartości katalogu danego Kernela (gdzieś w /lib/modules to chyba było) nie przyniesie porządanego efektu...

Google'owałem oczywiście za Kernel'em ale znalazłem tylko niedziałający link <_<

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Subaru

EDIT

Pomyłeczka - nie Realtek tylko Ralink (chyba, że to to samo xD)

Do licha napisałem, że szukałem...

na Boskich Google jest tylko odnośnik do tego linku http://hany.sk/mirror/fedora/updates/8/i38...37.fc8.i686.rpm który nie działa DLATEGO pytam czy ktoś ma u siebie...do licha nie bierzcie mnie za ułomnego =_= wiele rzeczy szukam sam rozwiązuję sam dlatego mnie tu długo nie było ale tego Kernela nigdzie NIE MA na rpm.pbone.net jest tylko dołączony z Fedorką i najnowszy a mnie trzeba tego deczko starszego...

na Boskich Google jest tylko odnośnik do tego linku
Ano, faktycznie nie sprawdziłem czy działa. W ramach rekompensaty powiem, że mam na Vmware Server w pracy zainstalowaną Fedorę z tym właśnie jądrem. Niestety nie mam paczki. Wiem, że jest jakieś narzędzie do odbudowania RPM z zainstalowanych w systemie plików. Jeśli jesteś zainteresowany, to spróbuję sobie przypomnieć jak to się nazywało (a może ktoś mi przypomni :rolleyes: ) i mogę odbudować to jajo i gdzieś przesłać żebyś sobie mógł ściągnąć.

WalDo byłbym zainteresowany ale nie rób sobie kłopotu tylko jak tam gdzieś kiedyś przy okazji ;)

Adi1981 ciekawe, że Google tego nie widziały :D chyba ktoś musi je dopracować :D (a może ja coś źle wpisałem ^_^)

j-23 dziwne bowiem sprawdzałem pod słowem Kernel dla Fedora Core 8 i nie znalazłem tego o_O

Jeśli można w podsumowaniu zapytać czy jak będę instalował ten pakiet przez rpm (bo w szkole troszkę trudno o net bo serwer jest sbs czy coś aka Microsoftowy a wiadomo, że skoto M$ to nie przepuści Linux ORT <_< (sprawdzane) ) to czy potrzeba mi coś oprócz tego? nie wiem Kernel-devel czy coś??

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za kłopot :)

Subaru

WalDo byłbym zainteresowany
Jak jest paczka, to nie ma co wyważać otwartych drzwi. I na pewno jakość jest lepsza niż takiego przepakowanego.

(...) czy potrzeba mi coś oprócz tego? nie wiem Kernel-devel czy coś??
Wystarcza kernel. Pamiętaj żeby dac opcję -i (install) a nie -U (update).

Tak jest!!

czyli będzie mmm ah

rpm -ihv kernel-2.6.23.15-137.fc8.i686.rpm

Niech żyje terminal ^_^

Problem rozwiązany myślę, że można zamknąć jeśli zajdzie potrzeba :)