Skocz do zawartości

Dodawanie Uzytkownika Z Haslem / Ftp

VsX~

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zwracam sie do Was z pytaniem, czy orientujecie sie moze jak utworzyc nowego uzytkownika z haslem tak, zeby folder/konto uzytkownika utworzone w home wymagalo uwierzytelnienia z haslem z poziomu ftp?

Innymi slowy chce, aby laczac sie do zdalnej maszyny uzytkownik wpisujac login bedacy jednoczesnie nazwa folderu w /home oraz wpisujac haslo mial dostep do tego wlasnie folderu.

Moze zawile napisalem ale mam nadzieje, ze ktos mi pomoze za co z gory serdecznie dziekuje :)

Pozdrawiam.

//edit

probowalem komendy adduser wedlug ponizszego schematu

adduser -gusers -Gmgmt -s/bin/shell -pxxxx -d/home/roger -m roger

niestety, bezskutecznie.

Toż to tak właśnie działa.

Ale lepiej zastanów się, czy na pewno chcesz zdalnego dostępu przez ftp? jest bardzo niebezpieczny i dlatego domyślnie zablokowany. Istnieją lepsze/bezpieczniejsze metody, w tym ssh i scp.

Jeżeli mimo wszystko jesteś pewien czego potrzebujesz, pogrzeb po dokumentacjii serwera ftp.

generalnie musze umozliwic uzytkownikom swobodny dostep do zawartosci ich folderu w narzucony sposob. Wczesniej uzywalem do tego celu direct admina teraz probuje to ominac.

Jakkolwiek, probujac zalogowac sie do tak utworzonego konta z poziomu uzytkownika (przez ftp) wywala mi bledne haslo :(

@ QWaldo

-m to parametr ktory tworzy w tym wypadku folder roger jesli nie istnieje.