Miisha Napisano Kwiecień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2008 Witajcie ! Od kilku dni jestem użytkownikiem Fedory 8, od samego początku mam strasznie problemy z instalacją karty graficznej jaką jest: nVidia 8600 Gt. Próbowałem już instaliować sterowniki ze strony nvidia.com, z repozytoriów livna, ale nic nie działa... podczas uruchamiana się systemu wyskakuje takie cos: nvidia.ko for kernel 2.6.21.7-3 is not found, nie działa polecenie nvidia-config-display-enable wersja kernela: 2.6.21.7-3.fc8xen Drugi problem polega na instalacji drukarki Canon mp110, na www.openprinting.org niby pisze, że pomogą sterowniki od PIXIMY IP1500, ale jakie to ma przełożenie w praktyce ? Pozdrawiam i proszę o możliwie szybką pomoc, ponieważ zupełnie nie wiem co robić... podkreślam, że jestem laikiem, szukam, czytam, googluję... niestety poległem i postanowiłem napisać tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2008 Jednym zdaniem - zmien kernela na wersje nie-xen i dopiero wtedy walcz z nvidia. Jesli potrzebujesz instrukcji krok po kroku to pokaz rpm -qa | grep kernel | sort cat /boot/grub/grub.conf wydane w terminalu jako root, czyli po zalogowaniu sie przez su - (s, u, spacja, kreska/minus)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miisha Napisano Kwiecień 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 kernel-2.6.23.1-42.fc8 kernel-2.6.24.3-50.fc8 kernel-headers-2.6.24.3-50.fc8 kernel-xen-2.6.21-2950.fc8 kernel-xen-2.6.21.7-3.fc8 o dostaję po wpisaniu: rpm -qa | grep kernel | sort a to: # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,0) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/sda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora (2.6.21.7-3.fc8xen) root (hd0,0) kernel /xen.gz-2.6.21.7-3.fc8 module /vmlinuz-2.6.21.7-3.fc8xen ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet module /initrd-2.6.21.7-3.fc8xen.img title Fedora (2.6.24.3-50.fc8) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.24.3-50.fc8 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb qu iet initrd /initrd-2.6.24.3-50.fc8.img title Fedora (2.6.21-2950.fc8xen) root (hd0,0) kernel /xen.gz-2.6.21-2950.fc8 module /vmlinuz-2.6.21-2950.fc8xen ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet module /initrd-2.6.21-2950.fc8xen.img title Fedora-base (2.6.23.1-42.fc8) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.23.1-42.fc8 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb qu iet initrd /initrd-2.6.23.1-42.fc8.img po wpisaniu: cat /boot/grub/grub.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 Jako root w konsoli gedit /boot/grub/grub.conf zmien w 10 linijce default=0 na default=1 zapisz, zamknij, zrestartuj. ...teraz yum remove kernel-xen-* *-nvidia-* yum install kmod-nvidia restart. Na poczatek powinno wystarczyc. Powodzenia //===== edit ===== WalDo - zabraklo jednego restartu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 Ja bym tego default=0 nie ruszał - po odinstalowaniu jądra XEN "zwykłe" jajko przesunie się na pierwszą pozycję chyba? Wg mnie po yum remove kernel-xen-* *-nvidia-* wpisy zostaną usunięte więc default=1 będzie wskazywał na stare jądro 2.6.23.1-42. [EDIT]I chyba restart po odinstalowaniu jądra i sterowników a przed instalacją sterów na nowo. Sterowniki muszą się ściągnąć chyba dla aktywnego (i "niexenowego" jednocześnie) kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miisha Napisano Kwiecień 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 Dobra, jak wrócę do domu (w szkole siedzę) to wszystko sprawdzę, ale teraz tylko jedno pytanie, może głupie: Po usunięciu tego xen-kernela nie będę musiał instalować innego kernela w wersji nie-xelowej ? Nie wiem w końcu czy dać to default=0, czy 1 ? yum remove kernel-xen-* *-nvidia-* Zamiast "*" mam wklepać numer swojego kernela, czy poprostu wklepać tak jak podaliście ? Niestety jestem dopiero początkującym laikiem, dlatego z góry przepraszam za możliwe głupie pytania... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 Lepiej sie przyznac do niewiedzy i pytac, niz narobic glupot Po usunięciu tego xen-kernela nie będę musiał instalować innego kernela w wersji nie-xelowej ?Nie. W systemie masz 2 kernele niexenowe i one beda dzialac... (po to na poczatku pytalem o wyjscie z polecenia rpm -qa | grep kernel | sort ) Nie wiem w końcu czy dać to default=0, czy 1 ?Mozesz dac i poczekac az system sam (domyslnie) uruchomi sie na odpowiednim kernelu (najnowsza, niexenowa wersja dostepna w systemie) lub nie zmieniac ale przy bootowaniu systemu wybrac z menu gruba start na jaju 2.6.24.3-50.fc8 (opcja widoczna w menu jako Fedora (2.6.24.3-50.fc8)) i wtedy dopiero dzialac dalej... yum remove kernel-xen-* *-nvidia-* Zamiast "*" mam wklepać numer swojego kernela, czy poprostu wklepać tak jak podaliście ? Polecenia wpisac dokladnie tak jak podane (na tacy )... Pozdrawiam My tez pozdrawiamy Nie zrazaj sie - poczatki sa trudne, ale pozniej juz z gorki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miisha Napisano Kwiecień 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 No dobra, dzięki za wyrozumiałośc i chęć pomocy. Jak tylko wrócę do domu to wszystko szybko porobię i dam znać... a może jakieś sugestie dotyczące drukarki ? (Canon mp110) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miisha Napisano Kwiecień 2, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 Otóż poradziłem sobie ze sterownikami... nie wyświetla się logo nvidii, ale działa akceleracja i komenda: nvidia-config-display-enable Bardzo gorąco dziękuję za pomoc, teraz pozostaje jeszcze tylko kwestia Pixmy MP110, a reszta to już zabiegi "kosmetyczne" Pozdrawiam! p.s wiem, że mogłem edytować poprzedni post, ale nikt by nie widział, że odpisałem //////////////////////////////// EDIT: Poprawka, zmieniłem rozdzielczośc ekranu i już nie działa... kmod-nvidia jest zainstalowana, ale komenda nie daje żadnego efektu, już nie wiem co robić... aczkolwiek, pojawiło mi się menu konfiguracji nVidii i już podczas ładowania systemu pokazuje, że nvidia is enabled, więc chyba dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 a może jakieś sugestie dotyczące drukarki ? (Canon mp110) ?Nie mieszaj tematów. Jeden wątek - jeden problem. I tak już niezły bałagan jest i ciężko coś znaleźć. Załóż drugi wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi