Hubcik Napisano Kwiecień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 Witam, jestem posiadaczem zintegrowaniej karty Geforce 6100. Dodatkowo na PCIe włożoną mam Geforce 8500. Linux nie odpala się na niej z braku sterownika więc wyjąłem kartę. Odpaliłem linux. zmieniłem w inittab reunlevel tak aby odpalił się tryb tekstowy jako domyślny. Włożyłem kartę 8500. Zainstalowałem sterownik: # yum install kmod-nvidia Następnie edytowałem X11org.conf. Zrobiłem reboot. Podczas odpalania śliczne logo NVIDIA... i nic... NIC DALEJ. system dalej nie startuje to samo co przed instalacją drivera tyle że zamiast rozmazanego tła jest ładne logo nvidii. Sterownik na pewno działa bo jak wyjąłem kartę i odpaliłem linuksa to w menu mam konfiguracje nvidia i działa compiz co było niedostępne bez niego. CO może być przyczyną niedziałającej karty Geforce 8500? Może coś z konfiguracją drivera?? proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 Zrobiłem reboot. Podczas odpalania śliczne logo NVIDIA... i nic... NIC DALEJ. system dalej nie startuje... A czy przypadkiem w tym wlasnie momencie system/sterownik nie przelacza serwera X na wyjscie karty zintegrowanej? ... albo glupieje ze wzgledu na obecnosc 2 podobnych kart? Sprawdz czy obraz pojawia sie na wyjsciu karty zintegrowanej, ale tak czy inaczej czeka Cie zabawa ze zdefiniowaniem poprawnego zestawu "Device"/"Screen"-"Display" dla karty docelowej w xorg.conf (podpowiedz: BusID w sekcji "Device" moze sie bardzo przydac...) Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2008 CO może być przyczyną niedziałającej karty Geforce 8500? Może coś z konfiguracją drivera?? proszę o pomoc.A nie trzeba gdzieś po prostu w BIOSie tej karty na płycie wyłączyć jak wkładasz zewnętrzną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubcik Napisano Kwiecień 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2008 Wyłączyłem kartę w biosie ale niestety nic to nie dało. Zawartość mojego pliku xorg.conf # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" ModelName "LCD Panel 1600x1200" HorizSync 31.5 - 74.7 VertRefresh 56.0 - 65.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard1" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard1" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2008 Pokaz wynik lspci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubcik Napisano Kwiecień 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2008 Wynik polecenia lspci: 00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a1) 00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP61 LPC Bridge (rev a2) 00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP61 SMBus (rev a2) 00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a2) 00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a2) 00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a2) 00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI bridge (rev a1) 00:05.0 Audio device: nVidia Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2) 00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 IDE (rev a2) 00:07.0 Bridge: nVidia Corporation MCP61 Ethernet (rev a2) 00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2) 00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2) 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control 02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Unknown device 0421 (rev a1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi