Jump to content

Fedora Core 9 Beta

Zagiewa
 Share

Recommended Posts

Dzisiaj zainstalowalem najnowsza fedora core 9 beta i postanowilem napisac co nie co o niej bo gdy sam szukalem jakiejs wypowiedzi kogos na jej temat to nie znalazlem:(

instalacja przebiegla bez zadnych problemow ale dwa razy instalowalem ja ze srodowiskiem KDE a wtedy po zakonczeniu instalacji gdy przyszlo do zalogowania sie do systemu nie chcialo mnie zalogowac:/ ani na roota ani jako zwyklego uzytkownika (dodam ze na samym koncu instalacji tak jak sie to robi w starszch wersjach dodalem nowe konto uzytkownika). Czemu nie chcialo mnie zalogowac nie wiem. Za trzecim razem zainstalowalem srodowisko gnom i o dziwo zalogowalo mnie do systemu bez problemu. Pierwsze wrazenie wygladu, swiezo po instalacji - beznadzieja:P ale mozna to zmienic. Najbardziej zabolalo mnie to ze gdy wszedlem na internet i chcialem sprawdzic czy moge ogladnac jakis film przez przegladarke firefox3 nie dalo sie:( czemu? nie wiadomo - buforowalo ale pozniej szare tlo i tyle. Gdy chcialem przesluchac mp3 (domyslnym odtwarzaczem zainstalowanym z systemem byl rhytm - przepraszam ale nie pamietam nazwy na pamiec a nie chce mi sie sprawdzac:P ) to nie chcial jej dodac do listy odtwarzania nie mowiac juz o odtworzeniu:( to samo z filmami - brak kodekow:( wiem ze sa to rzeczy ktore da sie latwo naprawic ale zdziwilo mnie to ze choc jest to juz 9 odslona fedory nadal nie ma standardowo zainstalowanych pakietow ktore by pozwolily na ogladniecie filmu zaraz po instalacji czy posluchanie muzyki. Dodam ze standardowo z systemem jest jeszcze instalony xine i totem do filmow:) Niestety nie moge powiedziec narazie wiecej bo nie mialem czasu lepiej sie nim zajac ale jak macie jakies pytania to piszcie a postaram sie odpowiedziec:) ew jesli ktos z was zainstalowal ten system to chetnie wymienie sie opinia. Sorka za tak amatorski pseudo test systemu:P

Podsumowujac narazie sie zawiodlem:(( zobaczymy jak to bedzie gdy pojawi sie stabilna wersja.

Zamknietych kodekow (tak samo jak zamknietych sterownikow) nie ma w F8, F9... i nie bedzie tez w F999 - nie uwazasz, ze zanim zacznie sie wydawac o czyms opinie to warto sie z tym czyms przynajmniej odrobine zapoznac?

Gdybys przeczytal chociaz manifest calego przedsiewziecia to nie wypisywal bys takich banialuk...

BTW - watkow dotyczacych testowej F9 jest na forum przynajmniej kilka, zle szukales.

Nie uwazam sie za testera bo nigdy nim nie bylem no i raczej nie bede:) szczerze mowiac to nie mialem pojecia ze kodeki ktore sami dorzucamy sa zamkniete i to jest powodem dla ktorego nie sa instalowane razem z systemem - moj blad:)

Gdybys przeczytal chociaz manifest calego przedsiewziecia to nie wypisywal bys takich banialuk...

masz racje gdy bym przeczytal na pewno bym wiedzial ale linuksa uzywam poniewaz uwazam ze jest o niebo lepszy niz windows no i lubie go ale nigdy nie wnikalem az tak gleboko zeby czytac manifesty, najnowsze ciekawostki, licencje itp itd:)