Skocz do zawartości

Karta Sieciowa Nie Pamięta Ustawień Ip

Marian z Butelki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wydaje mi się, że wszystkiemu winien jest NetworkManager.

Masz dwa wyjścia:

1. Zatrzymać NM (service NetworkManager stop) jak sugerował Ci Adi1981 pytając czy masz uruchomionego NM

2. Zablokować NM obsługę interfejsu (w system-config-network-gui odznaczyć Controlled by NM)

Z moich doświadczeń wynikia, że nawet gdy ustawisz statyczny aders w system-config-network-gui a pozostawisz kontrolę

przez NM to i tak uruchamia pobieranie przez dhcp (nie wiem czy to bug, czy tak ma być)

Pozdrowienia,

andrew

NM i NM Dispatch jest od dawna wyłaczony.... niestety.

Tak jak mówię, na notebooku z Intelem, na stacji IBM IntelliStation z Intelem i na płycie MSI KT6V ze zintegrowanym Realtekiem jest ok na Ubuntu, F6-7-8 i Slax. Tutaj jest jakaś ściema z nForce4, albo mam zrypany interface sieciowy, no ale kilka wind mam i jest ok. Chociaż - MAC OS X spatchowany pod AMD64 tez za każdym razem widzi nowe urządzenie sieciowe PCI :) no ale on tez jest na linuksie oparty więc pewnie dlatego.

Radzę sobie, startuję bez NETWORK, potem tylko wchodzę i odpalam z ręki na DHCP z zaznaczonym żeby nie ściągał mi ustawień DNS i jest ok. 3 kliknięcia myszą niby... ale na szczęście jak już się zaloguję to pracuję długo, więc nie boli tak bardzo. Nie lubię nie wiedzieć.... ale to chyba nikt z nas :)