adams24 Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 Witam. Mam problemik. postawiłem serwerek ftp i userzy anonimowi nie moga zakładać katlogów, mogą zupladować plik do katalogu /upload ale nie zakładać koleinych katologów własnie w katalogu /upload. Jak to ustawić jakas opcja do konfiga vsftpd czy poleceniem spod konsoli ? Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
runcmd Napisano Kwiecień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2008 Jakie teraz masz prawa na katalogu? Powinienes moc zmienic je przez nadanie odpowiednich praw dla others z consoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 write_enable=YES anon_mkdir_write_enable=YES Dodatkowo anonimowi użytkownicy muszą mieć prawa zapisu do katalogu nadrzędnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Kwiecień 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 kurde z opcja anon_mkdir_write_enable wywala mi taki komunikat w kliencie ftp: 500_OPS: vsftpd refusing to run with writable anonymouse root oto mo config nopriv_user=ftp listen=YES listen_port=2121 anon_mkdir_write_enable=YES ftp_username=ftp no_anon_password=YES anon_upload_enable=YES anonymous_enable=YES local_enable=YES write_enable=YES local_umask=022 pam_service_name=vsftpd connect_from_port_20=YES xferlog_enable=YES xferlog_file=/var/log/xferlog.log xferlog_std_format=YES max_clients=10 max_per_ip=5 ftpd_banner=Prywatny serwer FTP sieci Zyrakow-City- Powered by: vsftpd chroot_local_user=YES secure_chroot_dir=/var/chroot/vsftpd chroot_list_enable=YES chroot_list_file=/var/chroot/vsftpd/vsftpd.chroot_list ---------------------- @adams24 już kilka razy prosiłem o odpowiednie korzystanie ze znaczników "code" i "codebox". Jak masz z tym jakiś problem, to tu jest help → http://forum.fedora.pl/index.php?s=&ac...amp;CODE=bbcode WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 jeśli można, to przydałaby się też informacja ls -ld o katalogu upload Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Kwiecień 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 OK poradziłem sobie zmieniłem katalog domowy dal usera ftp no i chmod dla katalogu upload Ale problem znowu jest z katalogami z katalogu upload; można je zakładac ale nie można do nih nic wrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 Pewnie masz chown ustawione. Ale... Pełny dostęp dla anonimowych userów to kiepski pomysł, jeżeli serwer jest widoczny "na zewnątrz". Chown dobrze odstrasza różnych poszukiwaczy przygód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Kwiecień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 Hm serwerek jest tylko dla małej sieci i nie jest dostepny na świat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 Ta opcja chown_uploads=NO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Kwiecień 13, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2008 upload działa dla usera ftp może uploadować i zakładac katalogi ale dziwne sie dzieje bo to co ktoś wrzuci to nie jest widoczne w zadnym kliencie ftp. mimo dana chmod 666 lub chmod 644 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi