Skocz do zawartości

Ustawienia Compiz-fusion

lukaszn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Linuksa używam już kilka latek Fedory w sumie od niedługiego czasu około roku ale już się przyzwyczaiłem (wcześniej Suse, Debian) ale nie o tym tutaj mowa.

Na systemach Unixowych znam się dobrze ale mam pytanie co do ustawień Compiza:

http://pl.youtube.com/watch?v=d6NblApVk8I

Jak nalezy skonfigurować Compiz aby otrzymać identyczne efekty...

Dzięki za odpowiedź ew. jakieś pliki konfiguracyjne mile widziane :)

Pozdrawiam

KDE 3.5.9

Możesz zrobić np. tak:

a) usuń compiz dystrybucyjny

yum remove compiz* libcompiz* ccsm

'B) dodaj repo fusion.repo o zawartości:

[fusion]
name=Compiz Fusion repository
mirrorlist=http://www.dfm.uninsubria.it/compiz/mirror-f$releasever-$basearch
baseurl=http://www.dfm.uninsubria.it/compiz/fusion/$basearch/                http://www.lordmorgul.net/pub/compiz/fusion/$basearch/   
enabled=1
gpgcheck=0

c) zainstaluj nowego compiza komendą np. taką:

yum install compiz-all

Potem uruchom ccsm (Compizconfig settings manager) i ustaw sobie efekty jakie chcesz...

Ja tak tylko z ciekawosci zapytam: jaka jest roznica miedzy compizem z oficjalnego repo a tym drugim?

Ciekawy jestem, bo nigdy nie uzywalem tego drugiego a wszystkie pokazane na filmiku wodotryski mam, dzialaja, zadnych problemow...

Ano chociażby tym, że w oficjalnym repo nie ma compiz-fusion-icon, przed chwilą sprawdziłem. Do tego w wersji 0.7.x jest trochę więcej pluginów, w tym jeden z mych ulubionych: Okna 3D.

No ale jak ktoś chce może używać compiza dystrybucyjnego. Jak już w innym wątku pisałem, oba chodzą dobrze i nie sprawiają problemów. Co się komu podoba... :D

Ano chociażby tym, że w oficjalnym repo nie ma compiz-fusion-icon, przed chwilą sprawdziłem.

sa:)

yum search fusion-icon
Loading "fastestmirror" plugin
Loading mirror speeds from cached hostfile
* livna: ftp-stud.fht-esslingen.de
* fedora: sunsite.icm.edu.pl
* updates: ftp.wsisiz.edu.pl
fusion-icon.noarch : Compiz Fusion panel applet
fusion-icon-gtk.noarch : GTK UI for fusion-icon
fusion-icon.noarch : Compiz Fusion panel applet
fusion-icon-qt.noarch : QT UI for fusion-icon
fusion-icon-gtk.noarch : GTK UI for fusion-icon
fusion-icon-qt.noarch : QT UI for fusion-icon

No dobrze, nie będę się kłócił, bo i tak to są ostatnie tygodnie gdy mam akcelerację, aiglx i compiza. Po przejściu na F9 będę się musiał z nimi pożegnać, dopóki nie kupię nowego sprzętu, bo mam kartę obsługiwaną przez stery "96xx", a obsługa Xorg 1.5 będzie tylko w najnowszych... :(

Przed Nouveau natomiast jest jeszcze długa droga do porządnego działania...

Najwidoczniej jestem nie w temacie, ale coś mi się wydaje że nie tylko ty masz ztery z serii -96xx. Czy to znaczy że to naprawdę koniec 3D?

Czy naprawdę nie będę mógł już grać w OpenArene, EnemyTerritory: Wolfensteien, ArmagetronAdvanced czy BloodyVolley? To (_na prawdę_ → naprawdę) ORT koniec rozrywki i Compiza?

No cóż, jestem załamany w takim razie.

No dobrze, nie będę się kłócił, bo i tak to są ostatnie tygodnie gdy mam akcelerację, aiglx i compiza. Po przejściu na F9 będę się musiał z nimi pożegnać, dopóki nie kupię nowego sprzętu, bo mam kartę obsługiwaną przez stery "96xx", a obsługa Xorg 1.5 będzie tylko w najnowszych... :(

Przed Nouveau natomiast jest jeszcze długa droga do porządnego działania...

Mam do ciebie takie pytanko czy działają ci wszystkie pluginy, bo mi po niedawnej aktualizacji do wersji 0.7.5 przestały działać niektóre pluginy i zniknęły niektóre efekty np. odbicie kostki.

Nie wiem czy coś się skopało w moim systemie czy wersja 0.7.5 jest do bani.

Mam do ciebie takie pytanko czy działają ci wszystkie pluginy, bo mi po niedawnej aktualizacji do wersji 0.7.5 przestały działać niektóre pluginy i zniknęły niektóre efekty np. odbicie kostki.

Nie wiem czy coś się skopało w moim systemie czy wersja 0.7.5 jest do bani.

U mnie działają jak gdyby nigdy nic. Do odbicia jest dodany cylinder. Nawet nieźle to wygląda, ale po dłuższym obracaniu nie chciał się rozprostować, widać jeszcze wymaga dopracowania...