pjk Napisano Kwiecień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 Witam. Posiadam stary komputer P3 1000 z 768MB RAM. Byl tam zainstalowany winxp, jednak chcialem sprobowac czegos nowego. Wybor padl na Fedore7. Wszystko przebieglo bez zadnych problemow, system jest ladny i przyjazny. Ale jest jedno male ale. Komputer ma zintegrowana karte i810: 00:01.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82810E DC-133 (CGC) Chipset Graphics Controller (rev 03) (prog-if 00 [VGA]) Subsystem: Dell OptiPlex GX110 Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0, IRQ 5 Memory at f4000000 (32-bit, prefetchable) [size=64M] Memory at ff000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K] Capabilities: [dc] Power Management version 1 Grafika jest nieprzyzwoicie wolna. Nie wymagam cudow, ale te same strony, na tym samym komputerze na Firefoksie pod Fedora przewijaja sie z 10x wolniej niz pod XP. Zmiana rozmiaru okienka jest tragicznie wolna. Jak sprawdzic jakiego sterownika uzywa system graficzny? Czytalem ze powinien to byc "intel", ale nie wiem jak to sprawdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Kwiecień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 Sprawdz w /etc/X11/xorg.conf A ze tak spytam - czemu nie F8? U mnie na podobnym sprzecie (szybszy procesor ale mniej pamieci, no i grafika ciut lepsza) osemka smiga az milo To wolne przewijanie stron w FF to moze byc wina nie sterownika/grafiki a ustawien FF wlasnie... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pjk Napisano Kwiecień 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 Sprawdz w /etc/X11/xorg.conf A ze tak spytam - czemu nie F8? U mnie na podobnym sprzecie (szybszy procesor ale mniej pamieci, no i grafika ciut lepsza) osemka smiga az milo To wolne przewijanie stron w FF to moze byc wina nie sterownika/grafiki a ustawien FF wlasnie... Pozdro F7 dlatego ze kupilem w kiosku plytke na wyprzedazy. A wina ustawien Firefoksa to nie jest, bo zwykle okna tak samo tragicznie wolno sie przesuwaja, skaluja itp. Dlatego podejrzewam sterownik do k. graficznej. Sterownik w pliku xorg.conf to i810 wiec chyba OK. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Kwiecień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 Na tym sterze powinno śmiagać bez problemów. Sprawdź, czy nie masz włączonego w xorg.conf np. dri czy fast writes. Ta karta tego nie obsługuje i choć nie zauważyłem specjalnie błędów, to trochę zwalnia zamiast przyspieszać. Karta obsługuje jakąśtam akcelerację, ale tylko na 16-tu bitach. Jakie masz środowisko graficzne? Jeśli np masz KDE, to sprawdź na jakimś innym np XFCE - to powinno lekko chodzić, co sam niedawno sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Kwiecień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2008 Zwiększ wielkość pamięci dla karty graficznej jak możesz oczywiście. W repozytorium livny masz narzędzia do konfiguracji tej karty. Sprawdziłem ale twoja karta nie jest obsługiwana przez to narzędzie. Spróbuj zmniejszyć rozdzielczość ekranu lub częstotliwość odświeżania. Problemy mogą też wynikać z zastosowania pamięci różnych producentów. Zapewne twoja płyta obsługuje pamięci PC-100 ale jak wsadziłeś PC-133 i pomieszałeś z PC-100 to może się okazać że przy mniejszej ilości pamięci system będzie ci szybciej działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pjk Napisano Kwiecień 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2008 >>Problemy mogą też wynikać z zastosowania pamięci różnych producentów. Zapewne twoja płyta obsługuje pamięci >>PC-100 ale jak wsadziłeś PC-133 i pomieszałeś z PC-100 to może się okazać że przy mniejszej ilości pamięci >>system będzie ci szybciej działał. Tak, oczywiscie, tylko ze pod XP jakos dziala normalnie. Pomimo 2-dniowych kombinacji nie udalo mi sie zmusic linuksa do normalnego wyswietlania. Wrocilem do XP. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2008 Może jeszcze to przeczytasz... Mógłbyś spróbować jeszcze sterownika intel (za i810 w xorgu), szczerze mówiąc nie wiem czy się różni od i810, bo u mnie na GMA950 nie widać różnicy po przełączeniu, ale zawsze istnieje szansa, że u Ciebie na starszej karcie będzie innaczej. Jesteś pewny, że to wina karty graficznej? Może to też być jakiś proces obciążający procesor, ale wtedy ogólnie system by zmulał. Pomimo 2-dniowych kombinacji nie udalo mi sie zmusic linuksa do normalnego wyswietlania. Wrocilem do XP.I tak prędzej czy później wrócisz do linuksa . Chyba nowe Ubuntu właśnie wyszło, może na nim problem się rozwiąże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Kwiecień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2008 I tak prędzej czy później wrócisz do linuksaI tu nadmienię, że na tej karcie graficznej, to mi w Windowsie filmy fatalnie tną na pełnym ekranie, niezależnie od kodeka i starowników. Coś typu 3 klatki na sekundę. Za to na linuksie pełna płynność. Posiadanie tej karty wręcz skłania do migracji, hmm.. powiedzmy w odpowiednią stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2008 W repozytorium livny masz narzędzia do konfiguracji tej karty. Sprawdziłem ale twoja karta nie jest obsługiwana przez to narzędzie.Miałeś na myśli livna-config-display czy może jakąś inną aplikację? Ostatnio poszukuję takiego narzędzia, bo z ręczną konfiguracją xorga nie mogę sobie poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Kwiecień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2008 Miałeś na myśli livna-config-display czy może jakąś inną aplikację? Ostatnio poszukuję takiego narzędzia, bo z ręczną konfiguracją xorga nie mogę sobie poradzić. Nie to dokładnie nazywa się "915resolution" tylko że nie jest w repo livny dawno temu to instalowałem i pomyliłem repozytoria. To jest skromne narzędzie, pozwala tylko ustawić odpowiednią rozdzielczość dla twojej karty i monitora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Kwiecień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2008 >>Problemy mogą też wynikać z zastosowania pamięci różnych producentów. Zapewne twoja płyta obsługuje pamięci >>PC-100 ale jak wsadziłeś PC-133 i pomieszałeś z PC-100 to może się okazać że przy mniejszej ilości pamięci >>system będzie ci szybciej działał. Tak, oczywiscie, tylko ze pod XP jakos dziala normalnie. Pomimo 2-dniowych kombinacji nie udalo mi sie zmusic linuksa do normalnego wyswietlania. Wrocilem do XP. Pozdrawiam Możesz jeszcze spróbować zainstalować sterowniki Intela , tu masz stronę z nimi: http://downloadcenter.intel.com/filter_res...mp;submit=Go%21 Ja mam trochę nowszą płytę z Chipem intela 865G i tak szczerze mówiąc nie widzę w różnicy w szybkości działania Win XP i F7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2008 Nie to dokładnie nazywa się "915resolution" tylko że nie jest w repo livny dawno temu to instalowałem i pomyliłem repozytoria.Ok, dzięki za odpowiedź, 915resolution znam, ale na szczęście z rozdzielczością nie mam problemów i nie muszę go używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi