Kokosowy Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 Witam i jednocześnie przepraszam wszystkich, którzy po raz n-ty widzą podobny post (napisałem go, bo wyniki w SZUKAJ były dla mnie nie w pełni satysfakcjonujące). Jak to bywa postanowiłem przesiąść się z Windy na Linuksa (obecnie Fedora Core 2). Jako, że jestem raczej świeży w tym temacie potrzebuje waszych rekomendacji co do pewnego typu aplikacji. O co chodzi konkretnie? Szukam najciekawszych Linuksowych odpowiedników window$owskich aplikacji. Spróbuje podzielić je tematycznie… [bezpieczeństwo] Anty wirus (odpowiednik window$: Avast!): Niezbędny jest dla mnie program antywirusowy – najlepiej darmowy, do domowego użytku - który posiada funkcję autoaktualizacji. Firewall (Sygate Personal Firewall): Coś bezpiecznego (ale odkrywcze, nie?) z możliwością ustalania reguł „na bieżąco”. Anty-Spyware (Spybot): Hmm… nie znam żadnego programu do usuwania spyware i adware z Linuksa. Może to dla tego, że takie śmieci nie dosięgają tego systemu? [Multimedia] Odtwarzacz filmów (CinemaPlayer): Niby nic wielkiego, ale mam pytanko, czy aby MPlayer + GUI jest dobrym rozwiązaniem (znam tylko ten program – może jest jakiś ciekawszy, funkcjonalniejszy)? Katalogowanie plików multimedialnych (MPEG Audio Collection): Jak sama nazwa wskazuje potrzebuje czegoś do katalogowania. Nie znam niczego. Odtwarzacz plików audio (Winamp): Znam xmms, ale ponoć programik przechodzi jakiś kryzys rozwojowy i podobno jest jakaś ciekawa alternatywa, prawda? Przeglądarka plików graficznych (IrfanView) Ripper i GUI do konwersji Audiotrack >> OGG lub MP3 (CDex) Program do normalizacji (wyrównywania poziomu głośności) plików MP3/OGG (MP3Gain) Program do masowej edycji Tagów MP3/OGG (TagScanner) [Diagnostyka] Sprawdzanie krążków CD/Ratowanie czego się da (CDCheck) Diagnostyka sprzętu i systemu (Everest/AIDA) [internet] Downloader (FlashGet): Szukam pobierałki najlepiej z GUI oraz funkcją integrowania się z przeglądarką (www.mozillapl.org). O takich funkcjach jak pobieranie wielu fragmentów na raz i wyszukiwanie mirrorów nie wspominam. [Wypalanie płyt] Najzwyklejszy program do wypalania (Burnatonce): Naprawdę nie mam wygórowanych wymagań w tym temacie. Wystarczy tylko Data-CD/DVD oraz Audio-CD. Obrazy płyt 1:1 (Alcohol 120%): Czasem zdarza się, że chcę zrobić kopię zapasową jakiejś zabezpieczonej płyty, a wiadomo, że nie wszystkie aplikacje sobie z tym radzą. Detektor zabezpieczeń płyty CD (ClonyXXL): Tak… to jest raczej niezbędne do prawidłowego wykonania kopii bezpieczeństwa zabezpieczonej płytki. [Z innej beczki] Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak przesłać sygnał z karty graficznej (przez TV-OUT) na TV w celu oglądania filmów? Dziękuje bardzo wszystkim za chęć pomocy! I jeszcze raz przepraszam za kłopot. Może się kiedyś odwdzięczę tym samym (a to dobre ;D). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 http://www.linuxsoft.cz/pl/ i w sumie moglbym na tym poprzestac ale do kilku punktow musze sie odniesc [bezpieczeństwo] Anty wirus (odpowiednik window$: Avast!): Niezbędny jest dla mnie program antywirusowy – najlepiej darmowy, do domowego użytku - który posiada funkcję autoaktualizacji. no dobrze, ale po co? masz serwer pocztowy? Firewall (Sygate Personal Firewall): Coś bezpiecznego (ale odkrywcze, nie?) z możliwością ustalania reguł „na bieżąco”. iptables+jakas nakladka graficzna, np kfirestarter Anty-Spyware (Spybot): nie potrzebny [Multimedia]Odtwarzacz filmów (CinemaPlayer): Niby nic wielkiego, ale mam pytanko, czy aby MPlayer + GUI jest dobrym rozwiązaniem (znam tylko ten program – może jest jakiś ciekawszy, funkcjonalniejszy)? uzywam tego.. Katalogowanie plików multimedialnych (MPEG Audio Collection) uzywam gtktalog Odtwarzacz plików audio (Winamp) xmms [internet] Downloader (FlashGet): Szukam pobierałki najlepiej z GUI oraz funkcją integrowania się z przeglądarką (www.mozillapl.org). O takich funkcjach jak pobieranie wielu fragmentów na raz i wyszukiwanie mirrorów nie wspominam. http://www.httrack.com/page/2/en/index.html [Wypalanie płyt] k3b [Z innej beczki] Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak przesłać sygnał z karty graficznej (przez TV-OUT) na TV w celu oglądania filmów? jaka karta? na pewno to juz bylo na tym forum.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 Anty wirus (odpowiednik window$: Avast!): W Linuksie antywirus jest niepotrzbny. Wirusów na niego po prostu nie ma. Jest wprawdzie ClamAV, ale on jest do zabezpieczania serwerów pocztowych. Firewall (Sygate Personal Firewall): W każdej dystrybucji jest wbudowany IPTables. Bez żadnej konfiguracji działa bardzo dobrze. Anty-Spyware (Spybot): Tutaj sam sobie odpowiedziałeś . [Multimedia] Odtwarzacz filmów (CinemaPlayer): Ja używam MPlayera, jest wg mnie bardzo dobry. Jeśli chcesz możesz używać xine, jest bardzo popularny. Są też playery z danego środowiska: Totem dla GNOME i (chyba? nie wiem na pewno, nie używam) Kaboodle dla KDE. Katalogowanie plików multimedialnych (MPEG Audio Collection): Hmm. Prawdę mówiąc ja też nic takiego nie znam . Mi wystarcza Nautilus... Odtwarzacz plików audio (Winamp): Ja polecam Rhythmboksa z GNOME, ale dobry jest też Beep Media Player (to właśnie ta alternatywa). Przeglądarka plików graficznych (IrfanView) gThumb w GNOME i KView w KDE. Ripper i GUI do konwersji Audiotrack >> OGG lub MP3 (CDex) Grip i Sound Juicer, do wyboru. Program do normalizacji (wyrównywania poziomu głośności) plików MP3/OGG (MP3Gain) Hoho, nie znam takiego. Program do masowej edycji Tagów MP3/OGG (TagScanner) EasyTAG [Diagnostyka] Sprawdzanie krążków CD/Ratowanie czego się da (CDCheck) Nie wiem. Może ktoś inny zna? Diagnostyka sprzętu i systemu (Everest/AIDA) jw. [internet] Downloader (FlashGet): Jest tekstowy wGet, a w KDE ładny KGet. Dla GNOME chyba takiego nie ma. [Wypalanie płyt] Najzwyklejszy program do wypalania (Burnatonce): Nautilus-CD-Burner (wbudowany w Nautilusa), X-CD-Roast, i najładniejszy: K3B z KDE. Obrazy płyt 1:1 (Alcohol 120%): Niestety nie znam. Detektor zabezpieczeń płyty CD (ClonyXXL): jw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 najlatwiej poszukasz na googlach, albo na freshmeat, sourceforge Bezpieczeństwo Anty wirus (odpowiednik window$: Avast!): Niezbędny jest dla mnie program antywirusowy – najlepiej darmowy, do domowego użytku - który posiada funkcję autoaktualizacji. Anty-Spyware (Spybot) nie znam żadnego antywira i anty-spywara na linuksa bo w sumie to po co, programy w linuksie są instalowane przez roota, wiec same bez Twpjej wiedzy nie zinstaluja sie, pozatym (_linuks_ → Linux) ORT to ciagle mniejszosc, trudno pisac im programy, ktore nie beda sie szybko rozprzestrzeniac, tylko raz widzialem wirusa/robaka na systemie linukjsowym (siedzac na uczelni, nie wiem co to bylo ale zjadlo mi terminal, teraz zastanawiam sie czy to nie byl przypadkeim wygaszacz ekranu ;P) sa antiwiry do skanowania poczty, czy do samby, instalowane na serwerach w celu ochrony windowsow korzystajacych z serwera. na linuksie bardziej niebezpieczne są exploity... Firewall (Sygate Personal Firewall): [\QUOTE] iptables ? dobre narzędzie i korzystam z niego, jest sporo gotowych skryptów, a iptables dzięki swej polityce, bardzo dobrze zabezpiecza system już w kilku regółkach Multimedia Odtwarzacz filmów (CinemaPlayer): mplayer - bardzo dobry i wystarzajacy, ale jest tego troche Katalogowanie plików multimedialnych (MPEG Audio Collection): gtktalog, kcatalog. Odtwarzacz plików audio (Winamp): xmms, noautun, kabodle, ... Przeglądarka plików graficznych (IrfanView) kuickshow, GQviewer Przeglądarka plików graficznych (IrfanView) kuickshow, GQviewer Internet Downloader (FlashGet): DownloadWith (do mozilli - poszukaj na stronie z mozilla), kget Wypalanie płyt Najzwyklejszy program do wypalania (Burnatonce): K3b chyba cos sie z quote zrypalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawekM. Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 Mysle ze to http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-sof...-en/table.shtml Ci moze bardzo pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokosowy Napisano Październik 13, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 Mysle ze to http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-sof...-en/table.shtml Ci moze bardzo pomoc pozdrawiam Powiem ci tak -- na taką odpowiedź czekałem. Dziękuje wszystkim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 Sławek - musisz teraz znaleść polską wersję tej tabelki (na 100% gdzieś jest, tylko nie wiem gdzie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawekM. Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 Nie ma sprawy, wszyscy tu sa chętni do pomocy Raven - ja niestety nigdy polskiej nie widzialem na oczy pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charon Napisano Październik 13, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2004 http://www.linuxsoft.cz/pl/ Jak szukam jakiegoś programu, to zaczynam tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Październik 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2004 Sławek - musisz teraz znaleść polską wersję tej tabelki (na 100% gdzieś jest, tylko nie wiem gdzie) Hmmm.. a może jest tu : http://www.dracono.webpark.pl/table-pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Październik 18, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2004 dobrym programikiem na Lina jest (darmowy of course) Mks_Vir 2004 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi