Skocz do zawartości

Linuksowe Odpowiedniki Window$owych Aplikacji

Kokosowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i jednocześnie przepraszam wszystkich, którzy po raz n-ty widzą podobny post (napisałem go, bo wyniki w SZUKAJ były dla mnie nie w pełni satysfakcjonujące). Jak to bywa postanowiłem przesiąść się z Windy na Linuksa (obecnie Fedora Core 2). Jako, że jestem raczej świeży w tym temacie potrzebuje waszych rekomendacji co do pewnego typu aplikacji. O co chodzi konkretnie? Szukam najciekawszych Linuksowych odpowiedników window$owskich aplikacji. Spróbuje podzielić je tematycznie…

[bezpieczeństwo]

Anty wirus (odpowiednik window$: Avast!):

Niezbędny jest dla mnie program antywirusowy – najlepiej darmowy, do domowego użytku - który posiada funkcję autoaktualizacji.

Firewall (Sygate Personal Firewall):

Coś bezpiecznego (ale odkrywcze, nie?) z możliwością ustalania reguł „na bieżąco”.

Anty-Spyware (Spybot):

Hmm… nie znam żadnego programu do usuwania spyware i adware z Linuksa. Może to dla tego, że takie śmieci nie dosięgają tego systemu?

[Multimedia]

Odtwarzacz filmów (CinemaPlayer):

Niby nic wielkiego, ale mam pytanko, czy aby MPlayer + GUI jest dobrym rozwiązaniem (znam tylko ten program – może jest jakiś ciekawszy, funkcjonalniejszy)?

Katalogowanie plików multimedialnych (MPEG Audio Collection):

Jak sama nazwa wskazuje potrzebuje czegoś do katalogowania. Nie znam niczego.

Odtwarzacz plików audio (Winamp):

Znam xmms, ale ponoć programik przechodzi jakiś kryzys rozwojowy i podobno jest jakaś ciekawa alternatywa, prawda?

Przeglądarka plików graficznych (IrfanView)

Ripper i GUI do konwersji Audiotrack >> OGG lub MP3 (CDex)

Program do normalizacji (wyrównywania poziomu głośności) plików MP3/OGG (MP3Gain)

Program do masowej edycji Tagów MP3/OGG (TagScanner)

[Diagnostyka]

Sprawdzanie krążków CD/Ratowanie czego się da (CDCheck)

Diagnostyka sprzętu i systemu (Everest/AIDA)

[internet]

Downloader (FlashGet):

Szukam pobierałki najlepiej z GUI oraz funkcją integrowania się z przeglądarką (www.mozillapl.org). O takich funkcjach jak pobieranie wielu fragmentów na raz i wyszukiwanie mirrorów nie wspominam.

[Wypalanie płyt]

Najzwyklejszy program do wypalania (Burnatonce):

Naprawdę nie mam wygórowanych wymagań w tym temacie. Wystarczy tylko Data-CD/DVD oraz Audio-CD.

Obrazy płyt 1:1 (Alcohol 120%):

Czasem zdarza się, że chcę zrobić kopię zapasową jakiejś zabezpieczonej płyty, a wiadomo, że nie wszystkie aplikacje sobie z tym radzą.

Detektor zabezpieczeń płyty CD (ClonyXXL):

Tak… to jest raczej niezbędne do prawidłowego wykonania kopii bezpieczeństwa zabezpieczonej płytki.

[Z innej beczki]

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak przesłać sygnał z karty graficznej (przez TV-OUT) na TV w celu oglądania filmów?

Dziękuje bardzo wszystkim za chęć pomocy! I jeszcze raz przepraszam za kłopot. Może się kiedyś odwdzięczę tym samym (a to dobre ;D).

http://www.linuxsoft.cz/pl/

i w sumie moglbym na tym poprzestac ale do kilku punktow musze sie odniesc ;)

[bezpieczeństwo]

Niezbędny jest dla mnie program antywirusowy – najlepiej darmowy, do domowego użytku - który posiada funkcję autoaktualizacji.

no dobrze, ale po co? masz serwer pocztowy?

Coś bezpiecznego (ale odkrywcze, nie?) z możliwością ustalania reguł „na bieżąco”.

iptables+jakas nakladka graficzna, np kfirestarter

Anty-Spyware (Spybot):

nie potrzebny

[Multimedia]Odtwarzacz filmów (CinemaPlayer):

Niby nic wielkiego, ale mam pytanko, czy aby MPlayer + GUI jest dobrym rozwiązaniem (znam tylko ten program – może jest jakiś ciekawszy, funkcjonalniejszy)?

uzywam tego..

Katalogowanie plików multimedialnych (MPEG Audio Collection)

uzywam gtktalog

Odtwarzacz plików audio (Winamp)

xmms

[internet]

Downloader (FlashGet):

Szukam pobierałki najlepiej z GUI oraz funkcją integrowania się z przeglądarką (www.mozillapl.org). O takich funkcjach jak pobieranie wielu fragmentów na raz i wyszukiwanie mirrorów nie wspominam.

http://www.httrack.com/page/2/en/index.html

[Wypalanie płyt]

k3b

[Z innej beczki]

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak przesłać sygnał z karty graficznej (przez TV-OUT) na TV w celu oglądania filmów?

jaka karta? na pewno to juz bylo na tym forum..

W Linuksie antywirus jest niepotrzbny. Wirusów na niego po prostu nie ma. Jest wprawdzie ClamAV, ale on jest do zabezpieczania serwerów pocztowych.

W każdej dystrybucji jest wbudowany IPTables. Bez żadnej konfiguracji działa bardzo dobrze.

Anty-Spyware (Spybot):

Tutaj sam sobie odpowiedziałeś :).

[Multimedia]

Ja używam MPlayera, jest wg mnie bardzo dobry. Jeśli chcesz możesz używać xine, jest bardzo popularny. Są też playery z danego środowiska: Totem dla GNOME i (chyba? nie wiem na pewno, nie używam) Kaboodle dla KDE.

Hmm. Prawdę mówiąc ja też nic takiego nie znam :). Mi wystarcza Nautilus...

Ja polecam Rhythmboksa z GNOME, ale dobry jest też Beep Media Player (to właśnie ta alternatywa).

gThumb w GNOME i KView w KDE.

Ripper i GUI do konwersji Audiotrack >> OGG lub MP3 (CDex)

Grip i Sound Juicer, do wyboru.

Program do normalizacji (wyrównywania poziomu głośności) plików MP3/OGG (MP3Gain)

Hoho, nie znam takiego.

Program do masowej edycji Tagów MP3/OGG (TagScanner)

EasyTAG

[Diagnostyka]

Sprawdzanie krążków CD/Ratowanie czego się da (CDCheck)

Nie wiem. Może ktoś inny zna?

Diagnostyka sprzętu i systemu (Everest/AIDA)

jw.

[internet]

Downloader (FlashGet):

Jest tekstowy wGet, a w KDE ładny KGet. Dla GNOME chyba takiego nie ma.

[Wypalanie płyt]

Nautilus-CD-Burner (wbudowany w Nautilusa), X-CD-Roast, i najładniejszy: K3B z KDE.

Obrazy płyt 1:1 (Alcohol 120%):

Niestety nie znam.

Detektor zabezpieczeń płyty CD (ClonyXXL):

jw.

najlatwiej poszukasz na googlach, albo na freshmeat, sourceforge

Bezpieczeństwo

Anty-Spyware (Spybot)

nie znam żadnego antywira i anty-spywara na linuksa bo w sumie to po co, programy w linuksie są instalowane przez roota, wiec same bez Twpjej wiedzy nie zinstaluja sie, pozatym (_linuks_ → Linux) ORT to ciagle mniejszosc, trudno pisac im programy, ktore nie beda sie szybko rozprzestrzeniac, tylko raz widzialem wirusa/robaka na systemie linukjsowym (siedzac na uczelni, nie wiem co to bylo ale zjadlo mi terminal, teraz zastanawiam sie czy to nie byl przypadkeim wygaszacz ekranu ;P)

sa antiwiry do skanowania poczty, czy do samby, instalowane na serwerach w celu ochrony windowsow korzystajacych z serwera.

na linuksie bardziej niebezpieczne są exploity...

[\QUOTE]

iptables ? dobre narzędzie i korzystam z niego, jest sporo gotowych skryptów, a iptables dzięki swej polityce, bardzo dobrze zabezpiecza system już w kilku regółkach

Multimedia

mplayer - bardzo dobry i wystarzajacy, ale jest tego troche

gtktalog, kcatalog.

xmms, noautun, kabodle, ...

kuickshow, GQviewer

kuickshow, GQviewer

Internet

Downloader (FlashGet):

DownloadWith (do mozilli - poszukaj na stronie z mozilla), kget

Wypalanie płyt

K3b

chyba cos sie z quote zrypalo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...