FC4B Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 no to pozostaje wrzucić zawartość cat /var/log/vbox-install.log poza tym teraz patrzyłem i jest kilka tematów związanych z virtualboksem na tym forum, jesli masz problemy i jest to dla Ciebie za trudne to skorzystaj z vmware, trzeba się tylko zarejestrować (ale nie przez operę, bo niestety nie da się przez nią tego zrobić) p.s. to w bootloaderze to na wszelki wypadek, np gdyby to nowe nie chciało się jakimś cudem odpalić lub byłoby wadliwe i miałbyś z nim sporo problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 no to pozostaje wrzucić zawartość cat /var/log/vbox-install.log poza tym teraz patrzyłem i jest kilka tematów związanych z virtualboksem na tym forum, jesli masz problemy i jest to dla Ciebie za trudne to skorzystaj z vmware, trzeba się tylko zarejestrować (ale nie przez operę, bo niestety nie da się przez nią tego zrobić) p.s. to w bootloaderze to na wszelki wypadek, np gdyby to nowe nie chciało się jakimś cudem odpalić lub byłoby wadliwe i miałbyś z nim sporo problemów Proszę oto zawartość [root@dhcppc0 ~]# cat /var/log/vbox-install.log cp: brakujący plik docelowy po `/tmp/vbox.6/Module.symvers' Spróbuj `cp --help' dla uzyskania informacji. make KBUILD_VERBOSE=1 -C /lib/modules/2.6.24.4-64.fc8/build SUBDIRS=/tmp/vbox.6 SRCROOT=/tmp/vbox.6 modules make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.24.4-64.fc8-i686' test -e include/linux/autoconf.h -a -e include/config/auto.conf || ( \ echo; \ echo " ERROR: Kernel configuration is invalid."; \ echo " include/linux/autoconf.h or include/config/auto.conf are missing."; \ echo " Run 'make oldconfig && make prepare' on kernel src to fix it."; \ echo; \ /bin/false) mkdir -p /tmp/vbox.6/.tmp_versions; rm -f /tmp/vbox.6/.tmp_versions/* make -f scripts/Makefile.build obj=/tmp/vbox.6 gcc -m32 -Wp,-MD,/tmp/vbox.6/linux/.SUPDrv-linux.o.d -nostdinc -isystem /usr/lib/gcc/i386-redhat-linux/4.1.2/include -D__KERNEL__ -Iinclude -include include/linux/autoconf.h -Wall -Wundef -Wstrict-prototypes -Wno-trigraphs -fno-strict-aliasing -fno-common -Werror-implicit-function-declaration -Os -pipe -msoft-float -mregparm=3 -freg-struct-return -mpreferred-stack-boundary=2 -march=i686 -mtune=generic -mtune=generic -ffreestanding -maccumulate-outgoing-args -DCONFIG_AS_CFI=1 -DCONFIG_AS_CFI_SIGNAL_FRAME=1 -Iinclude/asm-x86/mach-generic -Iinclude/asm-x86/mach-default -fomit-frame-pointer -g -fno-stack-protector -Wdeclaration-after-statement -Wno-pointer-sign -I/lib/modules/2.6.24.4-64.fc8/build/include -I/tmp/vbox.6/ -I/tmp/vbox.6/include -I/tmp/vbox.6/r0drv/linux -D__KERNEL__ -DMODULE -D__LINUX__ -DIN_RING0 -DIN_RT_R0 -DIN_SUP_R0 -DCONFIG_VBOXDRV_AS_MISC -D__X86__ -DMODULE -D"KBUILD_STR(s)=#s" -D"KBUILD_BASENAME=KBUILD_STR(SUPDrv_linux)" -D"KBUILD_MODNAME=KBUILD_STR(vboxdrv)" -c -o /tmp/vbox.6/linux/SUPDrv-linux.o /tmp/vbox.6/linux/SUPDrv-linux.c In file included from /tmp/vbox.6/include/iprt/types.h:55, from /tmp/vbox.6/include/VBox/types.h:25, from /tmp/vbox.6/SUPDRV.h:31, from /tmp/vbox.6/linux/SUPDrv-linux.c:24: include/linux/types.h:40: error: redefinition of typedef ‘uintptr_t’ /tmp/vbox.6/include/iprt/stdint.h:119: error: previous declaration of ‘uintptr_t’ was here In file included from include/linux/thread_info.h:33, from include/linux/preempt.h:9, from include/linux/spinlock.h:49, from /tmp/vbox.6/SUPDRV.h:84, from /tmp/vbox.6/linux/SUPDrv-linux.c:24: include/linux/bitops.h:6:1: warning: "BIT" redefined In file included from /tmp/vbox.6/include/VBox/cdefs.h:24, from /tmp/vbox.6/SUPDRV.h:30, from /tmp/vbox.6/linux/SUPDrv-linux.c:24: /tmp/vbox.6/include/iprt/cdefs.h:979:1: warning: this is the location of the previous definition make[2]: *** [/tmp/vbox.6/linux/SUPDrv-linux.o] Błąd 1 make[1]: *** [_module_/tmp/vbox.6] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.24.4-64.fc8-i686' make: *** [vboxdrv] Błąd 2 [root@dhcppc0 ~]# Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 Ostatnio słyszałem (nie wiem czy prawda, bo u mnie działało), że ktoś też nie mógł skompilować modułu VirtualBoksa. Nie wiem czy ten problem dotyczy jądra czy czego innego. Swoją drogą mógłbyś trochę sam poszukać, bo przy spytaniu google o virtualbox fedora installation dostałem między innymi taki wynik: http://sendderek.wordpress.com/2007/11/18/...ora-8-werewolf/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2008 @azyl40 z jakiej paczki i w jaki sposób instalowałeś VirtualBox? Czy korzystałeś z rpm? I czy nie jest przypadkiem tak, że zainstalowany masz kernel i586 a źródła są i686? Pokaż jak wygląda wyjście poleceń: rpm -qa | grep krenel rpm -qa | grep Virtual Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 @azyl40 z jakiej paczki i w jaki sposób instalowałeś VirtualBox? Czy korzystałeś z rpm? I czy nie jest przypadkiem tak, że zainstalowany masz kernel i586 a źródła są i686? Pokaż jak wygląda wyjście poleceń: rpm -qa | grep krenel rpm -qa | grep Virtual proszę [root@dhcppc0 ~]# rpm -qa | grep Virtual VirtualBox-1.4.0_21864_fedora7-1 [root@dhcppc0 ~]# a oto drugie [root@dhcppc0 ~]# rpm -qa | grep Krenel [root@dhcppc0 ~]# Virtual box był instalowany z RPM-a który był w paczce *.run ale on był chyba dla fedory 7 i to chyba nie gra. dokładnie sprawdzę muszę przeszukać historię. pozdrawiam EDIT mam ta paczka nazywa się dokładnie VirtualBox-1.4.0_21864_fedora7-1.i586.rpm.run Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Wg mnie najprostszą drogą do poprawy sytuacji jest odinstalowanie tej paczki. Jeśli chodzi o paczkę RPM, to chyba bardzo nie chciałeś znaleźć bo link z tej strony → http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads prowadzi: 1.do wersji RPM (VirtualBox-1.5.6_28266_fedora8-1.i586.rpm bez żadnego *.run) 2.do nowszej wersji VBox. Z tego co piszesz masz paczkę pod F7 a zainstalowaną u siebie pewnie F8. To wg mnie nie ma wielkiego znaczenia, ale kompletnie nie rozumiem skąd takie kosmiczne pomysły jeśli są paczki RPM pod niemal dowolną Fedorę (od FC4 do F8, przy czym F7 i F8 nawet w wersji 64-bit) Jak już będziesz instalował, to przejdź do katalogu, do którego ściągałeś i instaluj przez yum, bo ten pakiet ma sporo zależności. Czyli yum localinstall VirtualBox-1.5.6_28266_fedora8-1.i586.rpm --nogpgcheck Zwróć uwagę na opcję "nogpgcheck". Szczegóły jak zwykle: "man yum", "man yum.conf". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 No i wyszło ćoś takiego przy instalacji [root@dhcppc0 ~]# yum localinstall VirtualBox-1.5.6_28266_fedora8-1.i586.rpm --nogpgcheck Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running as pid 2955. Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit... Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit... Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit... Another app is currently holding the yum lock; waiting for it to exit... Setting up Local Package Process Cannot open file: VirtualBox-1.5.6_28266_fedora8-1.i586.rpm. Skipping. Nothing to do [root@dhcppc0 ~]# A wcale się nie zainstalowało pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 azyl:) bez podania ścieżki nic nie zrobisz, ostatnia moja podpowiedź. Z tego co podałeś jesteś w katalogu domowy root-a, ten kod zadziała jeśli przejdziesz do katalogu z VB, a jak nie to: yum localinstall --nogpgcheck /sciezka/VirtualBox-1.5.6_28266_fedora8-1.i586.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Przecież pisze że yum jest zablokowany. Było dużo razy. Wyłączy yum-updatesd i aktualne sesje yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Kwiecień 29, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2008 Już sobie poradziłem Dziękuje Waldo, morsik i FC4B i innym ktuży postowali w tym temacie. Był jeszcze problem z jednym katalogiem ale zmieniłem mu prawa i teraz Virtual Box Śmiga pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi