Radex Napisano Maj 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2008 Cześć! Nie mam u siebie FDD, a potrzebuję odpalić kilka rzeczy z poziomu FDD, tak więc potrzebuję jakiegoś emulatora. Ściągnąłem emulator ubee512, jednak podczas kompilacji wystąpiły takie problemy: [ -d linux ] || mkdir linux gcc -c -g -O2 -Wall -I/usr/include/SDL -D_GNU_SOURCE=1 -D_REENTRANT -Duse_audio -DAPPVER=\"2.5.0\" -DTITLESTRING=\"uBee512\ v2.5.0\ -\ Microbee\ emulator\" -DICONSTRING=\"uBee512\" -DAPPIDSTR=\"ubee512\" -DUSE_LIBDSK ubee512.c -o linux/ubee512.o ubee512.c:224:20: error: libdsk.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu In file included from fdc.h:6, from ubee512.c:244: disk.h:67: error: expected specifier-qualifier-list before ‘DSK_PDRIVER’ make: *** [linux/ubee512.o] Błąd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2008 Brakuje Ci pewnie kilku(nastu) paczek *-devel. http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/2/simple/2, wybierz swoją dystrybucję, w pasku wyszukiwania wpisz "libdsk.h". To tak na początek, bo potem może brakować czegoś jeszcze, ale sposób szukania ten sam (tzn. ja zawsze tak robię). W tym konkretnym przypadku pomoże Ci zapewne yum install libdsk-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2008 kilkanaście warningów, ale zero errorów. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2008 Okazało się (tak to jest, jak się nie doczyta opisu, ale to uczy na przyszłość ), że to jest zupełnie co innego i tak naprawdę nie ma większego związku z emulowaniem FDD. Czy zna ktoś jakikolwiek sposób na zamontowanie pliku *.img jako dyskietkę (fd0 itd.) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2008 Nie wiem czy to zadziała ale spróbuj: mount -o loop obraz.img /mnt/dyskietka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radex Napisano Maj 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2008 łał. Nie pomyślałbym, że to takie proste Nie wiedziałem, że mount obsługuje *.img'i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi