bienio Napisano Maj 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 Witam mam 2 karty dziwiekowe, jedna to soundblaster a druga jakas zintegrowana Logiczne ze chcialbym aby soundblaster odtwarzal dzwiek Naraznie nie moge zrozumiec dlaczego np Jak odtwarzam dzwiek np na stronie to dzwiek leci przez SB a gdzie uruchamiam TeamSpeaka2 to dzwiek wychodzi z zintegrowanej... Staralem sie w TeamSpeaku ustawic nowa sciezke do soundblastera tylko nie wiem co tam powinenem wpisac /dev/dsp1 albo /dev/dsp0 ale nie pomagalo .. Wchodzac w system->administracja->wykrywanie kart dzwiekowych nie moge przestawic w ustawieniach aby domyslna karta byl SB Gdy zmieniam klikam akceptuj potem ok wychodze i wchodze i ponowie widze ze glowna karta jest zintegrowana . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 Najłatwiej jest usunąć moduły zintegrowanej z modprobe. Od początku, musisz się dowiedzieć jaka jest nazwa karty, czyli przeglądnij lspci , w szczególności lspci | grep 'Audio' . Potem zobacz co siedzi w pliku /etc/modprobe.conf , powinny być wpisy dotyczące zarówno sb jak i zintegrowanej. Załóżmy, że znajdziesz tam linię z kartą np. alias snd-card-0 snd-intel8x0 (to moja, dlatego taki przyklad). Czyli załadowany moduł to snd-intel8x0 , teraz przeglądam sobie lsmod ( lsmod | grep 'snd' ). Widzę między innymi snd_hda_intel i snd_intel8x0 no sobie je usuwam poleceniem rmmod, czyli rrmod snd_hda_intel snd_intel8x0 . Sprawdzam i okazuje się, że dźwięku faktycznie nie ma, teraz żeby zachować zmiany na stałe, usuwam lub komentuję (znaczek # przed linijką) linię #alias snd-card-0 snd-intel8x0 w pliku /etc/modprobe.conf . Ewentualnie możesz dodać dany moduł do pliku /etc/modprobe.d/blacklist , ale to chyba nie będzie konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bienio Napisano Maj 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 jak moge sprawdzic gdzie sa staerowniki do Mojego sb?? Bo teamspeak ma wpisane w ustawieniach to /dev/dsp i pewnie daltego korzysta ze zintegrowanej .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagil Napisano Maj 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 Moim zdaniem najprościej wyłączyć w biosie zintegrowaną kartę dźwiękową To najprostsze i najszybsze rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bienio Napisano Maj 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 o swietny pomysl jak tylko znajde gdzies w necie jak to zrobic a co do mojego drugiego pytania Jak i adres w teamspeku wpisac aby korzystal z SBka?? bo narazie tam jest /dev/dsp i uzywa zintegrowanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 o swietny pomysl jak tylko znajde gdzies w necie jak to zrobic a co do mojego drugiego pytania Jak i adres w teamspeku wpisac aby korzystal z SBka?? bo narazie tam jest /dev/dsp i uzywa zintegrowanej Jak wyłączysz "integrówkę" wszystko się powinno ustawić automagicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 No tak, wyłączenie karty w biosie wydaje się najłatwiejszym rozwiązaniem , ale jeśli bienio ma laptopa może okazać się to niemożliwe. U mnie w laptopie jest tak okrojony bios, że jedyną rzeczą jaką mogę zrobić to zmiana ustawień zegarka , na komputerach stacjonarnych raczej nie będzie problemu z wyłączeniem karty z poziomu biosu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Ma laptopa i dołożoną kartę SoundBlaster? Eee chyba nie... [edit] Nic nie pisałem :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bienio Napisano Maj 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 stacjonarny )))))) dzieki za odpowiedzi )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2008 Ma laptopa i dołożoną kartę SoundBlaster? Eee chyba nie...Dlaczego nie? Znajomy używa karty SB ExpressCard. Są jeszcze produkowane wersje pod PCMCIA i usb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi