jwest Napisano Maj 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2008 Założyłem nowy temat ponieważ sprawa jest dla mnie naprawdę nie cierpiąca zwłoki :/ Potrzebuję wręcz natychmiast programu do montowania wideo (Kino i Avidemux odpadają :/ ). Potrzebne mi jest coś na miarę Windows (przepraszam za używanie nie cenzuralnych słów ) Movie Maker. Wprogrami tym musi dać się zmontować kawałki fimów zdjęcia i muzykę a dodatkowo ważne dla mnie było by, żeby program był w paczce RPM bo nie mam doświadczenia w kompilowaniu źródeł a sprawa naprawdę nagli :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2008 może coś sobie wybierzesz http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_video_editing_software *edit tak patrząc na to co ma UbuntuStudio, to możesz spróbować jeszcze: - pitivi (jest w repo) - cinelerra (znajdziesz paczkę na liście w repo freshrpms.net) a ponieważ wine się całkiem ostatnio rozwinęło, to mógłbyś spróbować jakiegoś M$ Win jeśli nic ci nie podpasuje, może zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Maj 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2008 W sumie pod Linuksem nic ciekawego nie ma w tej dziedzinie. Wszystko jest bardzo niestabilne i nie da sie tego uzywac:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jwest Napisano Maj 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 Prze próbie instalacji cinelerri wyskoczył mi następujący błąd: Missing Dependency: libx264.so.58 is needed by package cinelerra A ten drugi program który proponowałeś nadaje się tylko do składania samego wideo a muzyki i zdjęć już nie podłożysz :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 yum provides libx264 i wyrzuci ci co zainstalować. Teoretycznie, bo nie wiem czemu mi nie chce wyrzucić (wtf?). Nieważne, ta biblioteka jest w paczce x264, ale jak na złość w wersji 56, a nie wymaganej 58. Oczywiście możesz ściągnąć właściwą wersję z tego repo co cinelerra, ale zacznie się bałagan w systemie bo pewnie potem znowu coś będzie trzeba dorzucić. Metoda 2: ściągnąć wersję ze źródeł, czyli tę z końcówką .src.rpm (wydaje mi się, że kompilując od zera, nie będzie tak rygorystycznych wymogów, ale nie mogę obiecać) 1. ściągasz paczkę do budowy: yum install rpmdevtools 2 przygotowanie odpowiedniej struktury katalogów: rpmdev-setuptree 3. zbudowanie pakietu: rpmbuild --rebuild NAZWA.src.rpm (zapewne trzeba będzie dociągnąć jakieś pakiety, ale to wyrzuci ci jakie) 4. plików wynikowych szukać w ~/rpmbuild/RPMS/ 5. pozostaje zainstalowanie otrzymanych pakietów yum localinstall --nogpgcheck NAZWA.rpm 6. miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 yum install x264 x264-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 Coś jest nie tak z tą paczką, mam w systemie x264 x264-devel, ale jak wspomniałem nie w tej wersji więc się nie zainstaluje. Chyba, że można jakoś wyłączyć tę zależność, w końcu to tylko jeden kodek (chyba). Da się jakoś wyłączyć? Co do paczki src.rpm to też jest błąd. Początkowo ładnie się kompiluje a na koniec wyskakuje jakiś błąd, że makro ma nieprawidłowy parametr %build, czyli błąd gdzieś w paczce. Cholera, wygląda na to matlas ma racjie ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi