Skocz do zawartości

Problemy Z Fc9

Pienia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

U mnie pojawiły sie nastepujące problemy:

1. W Midnight Commander nie da się teraz wejść klawiszem Enter do pakietu rpm. Pokazuje się błąd: "Niespójne archiwum extfs". Fsck nie wykazuje błędów na filesystemie ext3. Z linii poleceń komendą rpm lub yum pakiety instalują się.

2. Kyum. Przy włączonej opcji "Descrption" wszystko wyświetla w dolnym lewym okienku Output". Bez sensu :)

3. Gdy np. pod Gnome odtwarzam sobie muzykę w programie Amarok, to po przejściu Ctrl+Alt+F1 następuje cisza.

4. Sun JRE nie ma wtyczki do Firefoxa 64 bit. A nie ma w FC9 32 bitowego firefoxa. Jaka jest altrematywa? OpenJDK? Czy na tym wszytskie aplety działają poprawnie?

5. Pod Gnome obsługa okien programów KDE jest dziwna. Np. taki Kyum nie można przesunąć do końca lewej krawędzi ekranu tylko do 1/3 jakoś.

6. Program "Dodaj/usuń programy" przy skorzytsaniu z opcji menu "Syste/Odświerz listę aplikacji" pokazuje błąd: "Brak dostępnego połączenia sieciowego. Cannot refresh whilst offline". Połączenie jest PPoE na urządzneiu Speedtouch 330 - provider Multimedia Polska.

7. Firefox zawsze uruchamia się w trybie offline.

Punkt 6 i 7 nieaktualne (należało wyłączyć NetworkManager'a). Z resztą problemów nikt się nie spotkał? Zwłaszca wyświetlanie w Kyum wszytskiego w outpu jest wkurzające. Co z tym mozna zrobić? Jak to sprawdzić?

Używam fedorę od jej początków. Najgorsze jaja są z właśnie z 9. Coraz więcej szmerów, bajerów niedopracowanych. A co do rpm-ów to każdy by się źle ściągał? Nie w tym rzecz na pewno, bo z linii poleceń się instalują ładnie. No ale spróbuje odinstalować jeszcze pakiet z mc i ponownie go zainstalować jak radzisz.

Przeinstalowanie pakietu mc nie pomogło.

Ad. 4 - po standardowej instalacji z płyty Java działa - nawet na takim "wymagającym" serwisie jak kurnik.pl. Oczywiście zainstalowana wersja javy to Open JDK W "about:plugins" pokazuje, że firefox używa IcedTea GCJ Web Browser Plugin nazwa pliku: gcjwebplugin.so. Działa bez zarzutów na Fedora 9 x64.

@Pienia F9 instalowałeś na nowo czy robiłeś upgrade od wcześniejszej wersji? Bo te objawy przypominają mi moją próbę upgradu F8 do F9. Po zainstalowaniu "na czysto" (zachowany tylko /home na osobnej partycji z ustawieniami użytkownika) wiele problemów zniknęło.

Na pewno nie mam problemów z 1., 3., 4. i 5.

kyum zbyt niedopracowany, więc jak już muszę np. coś wyszukać, to odpalam raczej yumex a instalację i update to z konsoli tekstowej jednak najlepiej widać ;)

To Java powinna zadziałać → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f9.html#java Po mojej pierwszej próbie F9 (tej z upgradem) Java w Firefox zadziałała mi po zainstalowaniu JRE wg przepisu z tej strony

Nie doczytałeś tam: "For 64-bit users please use OpenJDK for now. " A OpenJDK ma spore ograniczenia. Mi nie działa sporo apletów (chyba żaden do końca poprawnie z tych, które używam)..