Skocz do zawartości

Neostrada Speedtouch 330 Na Fedorze 9

Markov

Rekomendowane odpowiedzi

teraz może ktoś umie rozwiązać ten problem?
No a ten plik speedtouch.tar.gz to masz gdzieś na dysku?

Robisz to jako root czy zwykły użytkownik? Bo zwykły user na pewno nie ma prawa zapisu w /lib (próba tworzenia /lib/firmware)

[EDIT]Z tego co widzę w pliku net_0.4.tar.bz2, to paczka speedtouch.tar.gz powinna być chyba w tym samym katalogu co program net

Moim zdaniem po ściągnięciu net_0.4.tar.bz2

cd <katalog z plikiem net_0.4.tar.bz2>
tar xvjf net_0.4.tar.bz2
./net

Warto mieć pewność, że uruchamiasz program net z tego własnie katalogu a nie z jakiegoś innego na ścieżce, więc dla uzyskania pewności "./net" a nie samo "net".

No a ten plik speedtouch.tar.gz to masz gdzieś na dysku?

Robisz to jako root czy zwykły użytkownik? Bo zwykły user na pewno nie ma prawa zapisu w /lib (próba tworzenia /lib/firmware)

[EDIT]Z tego co widzę w pliku net_0.4.tar.bz2, to paczka speedtouch.tar.gz powinna być chyba w tym samym katalogu co program net

Moim zdaniem po ściągnięciu net_0.4.tar.bz2

cd <katalog z plikiem net_0.4.tar.bz2>
tar xvjf net_0.4.tar.bz2
./net

Warto mieć pewność, że uruchamiasz program net z tego własnie katalogu a nie z jakiegoś innego na ścieżce, więc dla uzyskania pewności "./net" a nie samo "net".

Zastosowałem się do rad i teraz w termianlu coś takiego mi pisze:

http://img233.imageshack.us/img233/103/zrzutekranu3me9.png a internetu dalej nie ma :(

a plik na 100% jest w tym samym folderze. rozpakowałem i nic nie zmieniałem.

Co można na to poradzić?

Co można na to poradzić?
A co masz w katalogu /lib/firware ? Jeśli nic, to może po prostu go usuń albo zmień tymczasowo nazwę. Może wtedy program nie wyłoży się na próbie zakładania istniejącego katalogu. Nota bene jeśli to byłaby przyczyna niewykonywania się skryptu, to trzebaby zwrócić uwagę autorowi - taki wyjątek powinien być obsłużony, to podstawa.

A co masz w katalogu /lib/firware ? Jeśli nic, to może po prostu go usuń albo zmień tymczasowo nazwę. Może wtedy program nie wyłoży się na próbie zakładania istniejącego katalogu. Nota bene jeśli to byłaby przyczyna niewykonywania się skryptu, to trzebaby zwrócić uwagę autorowi - taki wyjątek powinien być obsłużony, to podstawa.

Dzięki wielkie skorzystałem z twojej rady. W katalogu /lib/firware miałem dużo plików to je (_usunolem_ → usunąłem) ORT i ponownie zainstalowałem program. Teraz wszystko śmiga :D

W katalogu /lib/firware miałem dużo plików to je (_usunolem_ → usunąłem) ORT
Trzeba było zmienić nazwę katalogu i po szczęśliwej instalacji wkopiowac do niego to co w nim było wcześniej. Nie wiadomo co usunąłeś i co przestanie Ci działać ;) Miejmy nadzieję, że nic ważnego dla Ciebie ;)