Skocz do zawartości

Brak Paska Tytułowego W Oknach

redchili

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Nie wiem co przestawiłem, że po restarcie Fedory 8 zniknęły mi z wszystkich okien pacek tytułowy (chodzi o tytuł z klawiszami minimalizuj/maksymalizuj i X),

Szukam we wszystkich logach systemowych (które znam) i nie wiem co to może być.

Czy może mieć wpływ Qt4 bo coś w nim zmieniałem (ale to była kosmetyka).

Czy ktoś spotkała się z podobnym problemem ?

Nie mam pomysły jak to naprawić a chce przejść na 9 i obawiam się że tam to zostanie w takim samym stanie jak teraz mam. Obawiam się również, że problem jest banalny :lammer:

Posiadam kernel w wersji 2.6.24.7-92.fc8, Gnome 2.20.3

pozdrawiam i z góry serdeczne dzięki

redchili

Czy używasz compiz i emeralda?

tak, compiz uruchomiony przez desktop-effects

Spróbuj w system->preferencje->wygląd->wygląd w motywie, zmienić krawędzie i okna na jakies inne

próbowałem (i to jest u mnie gnome-appearance-properties) różnych zmian. okien, ikon, krawędzi i nic

nadal okna bez tytułu :(

witam,

miałem podobny problem, polega on na tym iż po uruchomieniu compiza nie uruchamia się emerald, najlepiej kliknij w menu kde -> System -> compiz fusion icon, w tacce systemowej pojawi sie ikona compiza, z menu desktop decorator wybierz Emerald i po krzyku. upewnij się również czy emerald ma jakis theme ustawiony ;)

tez tak mialem ze mi zniknely paseki tytulowe ale wina bylo korzystanie z beryla... w FC9 i FC6 standardowo w opcjach efekty pultiptu masz cos takiego jak plywajace okna i obrotowy ekran (doklandie nie pamietam jak to sie nazywa bo chwilowo jestem na windowsie:P ale nie chce mi sie teraz przechodzic na (_linuxa_ → Linuksa) ORT) ale gdy wlaczylem obydwie z tych funkcji to czasem po prostu cos sie psulo i znikaly mi paski tytulowe... a gdy wylonczylem to pojawialy sie spowrotem:) wiec sprawdz czy masz wlaczone te funkcje i je wylacz ew. wlacz i wylacz. byc moze problem lezy gdzie indziej ale warto sprawdzic.

1. usuwać wszystkich ustawień gnome nie chciałem i tego nie zrobiłem

2. po wyłączeniu efektów pulpitu (compiz) manewrowałem obiema opcjami i pasek tytułowy pojawił się ale po restarcie znowu zniknął :(

3. później za wskazaniem Jony z tej strony

znalazłem propozycję zmiany pliku: /etc/X11/xorg.conf:

Section "Device"
    Identifier  "Videocard0"
    Driver      "nvidia"
    VendorName "NVIDIA Corporation" # tej lini nie miałem (ale to bez znaczenia)
    # BoardName "GeForce 7600 GT"     # tej lini nie miałem (ale to bez znaczenia)
    Option "AddARGBVisuals" "True"      # tej lini nie miałem
    Option "AddARGBGLXVisuals" "True"      # tą miałem 
EndSection

po restarcie znowu brak :(

chyba będę musiał wyłączyć compiz, a włączyłem go po to ażeby wykorzystać Avant Window Navigator. chyba do momentu jak nie znajdę coś innego to wyłączę efekty pulpitu

z góry dzięki za odpowiedzi i jeśli coś się Wam nasunie co mogłoby mi pomóc to poproszę

pozdrawiam

redchili

rada podobna do Beer Huntera, ale odwrotnie: a dlaczego nie doinstalujesz fusion-icon i nie zmienisz Select window manager na Metacity?

problemem jest najprawdopodobniej fakt, iz uzywasz Emeralda. u mnie on tez nie dziala, ale na Metacity wszystkie efekty jak najbardziej dzialaja. oczywiscie, mowie o Compiz Fusion uruchamiane przy pomocy fusion-icon, a nie samym Compizie.

chyba, ze juz tak probowales...

rada podobna do Beer Huntera, ale odwrotnie: a dlaczego nie doinstalujesz fusion-icon i nie zmienisz Select window manager na Metacity?

problemem jest najprawdopodobniej fakt, iz uzywasz Emeralda. u mnie on tez nie dziala, ale na Metacity wszystkie efekty jak najbardziej dzialaja. oczywiscie, mowie o Compiz Fusion uruchamiane przy pomocy fusion-icon, a nie samym Compizie.

chyba, ze juz tak probowales...

nie próbowałem w ten sposób, ale dzięki za wskazówki. popróbuje jeszcze

temat chyba wyczerpany i można zamknąć

pozdrawiam