Pawson Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 Witam, jestem tu nowy. Wiele trudu jeszcze sprawia mi poruszanie się po forum, a co dopiero mówić o samym Linuksie. Ale do rzeczy, mianowicie zakupiłem jakiś czas temu laptopa na którym zainstalowany był fabrycznie Linux Mandiva xtreme 2007. Moje pytanie - dla czego poza dźwiękiem i grafiką w komputerze nic więcej nie działało, a są jeszcze porty rozszerzeń, kart pamięci, kamera, wi-fi, czytnik linii papilarnych, mikrofon, klawisze funkcyjne... to wszystko nie działa po zainstalowaniu Linuksa. System jednak okazał się bardzo nie stabilny, najpierw się wieszał a później przestał działać. Kolega polecił mi Fedore, bo jest bardziej stabilna. Faktycznie, ale po jej instalacji w ogóle nic nie działało. Ani grafika, ani nic w co komputer jest wyposażony, nawet filmu nie dało się obejrzeć, ami mp3 posłuchać. Moje pytanie to dla czego tak jest, czym różni się jakakolwiek komercyjna dystrybucja (_linuxa_ → Linuksa) ORT od tych za darmo. Czy jeśli kupię sobie taką komercyjną wersję to czy taki Linux podczas instalacji wykryje i zainstaluje wszystko? Pozdrawiam i dzięki za wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 Czy jeśli kupię sobie taką komercyjną wersję to czy taki Linux podczas instalacji wykryje i zainstaluje wszystko? Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawson Napisano Maj 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 Ale nie zachęcasz mnie do pozostania przy windzie, a to już coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 Ale nie zachęcasz mnie do pozostania przy windzie, a to już coś Nie zachęcam, ale to co w windach "robi się samo", to w linuksie wciąż często (chociaż coraz rzadziej) wymaga dodatkowego zachodu. Nie jest to trudne jeśli ktoś ma ochotę poświęcić trochę czasu, ale jest to zupełnie inny system i wymaga myślenia No i trzeba poczytać trochę - to forum jest dobrym miejscem startu, chociaż panuje tu miejscami niezły bałagan, a wyszukiwarka nie jest zbyt "super" Jakbyś czegoś szukał (a od tego należy zacząć), to korzystaj z Googli: "site:fedora.pl <szukane słowa>" Za to za włożony wysiłek Linux odwdzięczy Ci się stabilnością, bezpieczeństwem itp. P.S. Na razie proponuję zainstalować nieco starszą wersję Fedory, czyli F8 bo najnowsze wydanie jeszcze nie okrzepło i jest z nim nieco problemów, co może zniechęcić początkującego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaaaasz Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 W wingrozie też nie wszystko jest zaraz po zainstalowaniu. Aby bez problemu oglądać filmy trzeba jeszcze zainstalować kodeki. Tak samo jest w Linuksie. Polecam http://poradnik.fedorapl.org/ może niektóre informacje trochę nieaktualne, ale warto przeczytać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawson Napisano Maj 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 Dzięki wielkie Na chwilę obecną mam windę i fedorkę 8, korzystam na przemian bo ostatnio wgrały mi się jakieś aktualizacje i całkowicie pokopały wszystkie ustawienia. Internet strasznie się muli i grafika nie działa. Ale system faktycznie jest niespotykanie stabilny. Winda po zainstalowaniu na ogół w moim komputerze wymaga reinstalki po około 3 miesiącach bo wymięka, a fedorka śmiga już z pół roku i nie zwiesiła sie ani razu, nawet drobnych problemów nie sprawia poza tym, że coś mi tam jeszcze nie działa bo nie potrafię sobie tego zainstalować. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, no i antywirusa nie trzeba Zimą będę miał więcej czasu to na pewno pomału wszystko wygooglam, przynajmniej najważniejsze sprawy Dzięki za linki, z tym mam duzo problemów, żeby znaleźć coś zrozumiałego do poczytania... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 To jeszcze dwa proste przewodniki jak zainstalować różności, żeby Fedora była milsza w użyciu: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f8.html http://howtoforge.net/installation-guide-fedora8-desktop i na dokładkę http://faq.fedorapl.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 Pawson - Fedora nie może się sama z siebie zawiesić cudów (takich) nie ma A tak bardziej do tematu Sprawa MP3 gdzieś została poruszona i chodzi o to (proszę poprawić jeśli się mylę), iż Fedora jest zarejestrowana w USA a tam panowie lubią się czepiać byle czego...pozwolę sobie przytoczyć słowa jednego z użytkowników tegoż forum (nie pamiętam nicku dlategoż strzelał nie będę) Z kodekami to standard ze trzeba placic, w USA jest wszystko opatentowane i za pierdniecie np. w sciane trzeba placic Zostało również jeśli się nie mylę, że nas domowych użytkowników Polaków to zbytnio się nie tyczy i wystarczy doinstalować odpowiednie pakiety (lame na początek) lub odtwarzacz pod konsolkę na początek taki jak mpeg123 bardzo miło odtwarzał mi muzykę zanim się odnalazłem w tym bałaganie przez panów patentów USA :] Co tam dalej...ah cała reszta sprzętu Hmmm w sprawie kamerki był taki poradnik....troszkę to było zakręcone ale poczynało się od narzędzia hwlist bodajże, poprzez sprawdzenie w lsusb numerków ID wklepaniu ich w v4l2-tool pobraniu odpowiedniego sterownika, jego kompilacji i cieszenia się za działającej kamerki, która prawdopodobnie będzie wpisana jako /dev/video0 (np do wpisania w Skype lub wybrania z listy - chyba w Skype to była lista ale w VLC trzeba było wpisać ręczenie i można było mieć kamerkę-szpiega za siebie xD) Co dalej...grafika...jak masz FC8 i kartę nVidia to potrzeba Ci szefie kmod-nvidia do zainstalowania jak inną kartę...tooo zależy jaką bo np moja stara poczciwa S3 Savage działała bez dodatków specjalnych Czy coś jeszcze??? Moderatorzy nie bijcie za to, że dużo piszę - staram się pomóc jak mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi