Skocz do zawartości

Konsola I Rozdzielczosc

Zagiewa

Rekomendowane odpowiedzi

WItam

po zainstalowaniu FC9 zmienilem sobie rozdzielczosc z 1600x? na 1024x768. Po zaakceptowaniu wylaczyl mi sie monitor:( i choc szukalem to nie znalazlem odpowiedzi jak z konsoli zmienic rozdzielczosci w X-ach. Po ponownym uruchomieniu kompa wlancza mi sie logowanie ale po zalogowaniu gasnie mi monitor... wiecie moze jak moge sobie z tym poradzic?

---- łączenie postów ----

juz sobie poradzilem, co prawda nie tak jak chcialem ale wazne ze dziala:)

zalogowalem sie jako root usunolem swoje konto i zalozylem je jeszcze raz:P nie bylo mi szkoda bo na poprzednim koncie jeszcze niczego nie zmienilem oprocz nieszczesnej rozdzielczosci:P wazne ze znow mam swoje konto i dziala:) Przepraszam za klopot.

---- łączenie postów ----

chcial bym jeszcze o cos zapytac... byc moze pytanie nie jest na wlasciwym miejscu ale mozliwe ze ma to cos wspolnego z rozdzielczoscia... mam 15calowy monitor i uzywam rozdzialczosci 1280x1024 bo w takiej najkepiej mi pracuje FC9 - wszystkie aplikacje, pulpit itp itd wyswietla dobrze ale gdy uruchomie firefoxa 3 beta 5 i wlacze jakas strone np te forum to strony sa duzo mniejsze niz byc powinny a czcionka na nich malutenka dlaczego? probowalem konfigurowac firefoxa ale nic mi to nie daje - strony i czcionki nadal sa znacznie mniejsze.

jaka wy uzywacie rozdzielczosc i czy ustawienia firefoxa maja tutaj jakies znaczenie? nie mam zadnych pomyslow dlaczego tak sie dzieje a nie jest to pierwszy linux ktorego uzywam i jeszcze z takim czyms sie nie spotkalem:(

Z gory dzieki za pomoc

---------------

Nie pisz postów pod własnymi postami, korzystaj z przycisku "EDYTUJ". WalDo

A "chciałbym jeszcze" umieszczaj w nowym wątku. Zasada: jeden problem - jeden wątek

Na 15 calach 1280x1024 to zdecydowanie za duzo (tak natywnie to maja LCD 17 calowe). A w FF masz male, bo przy takiej duzej rozdzialce, na malym ekranie nie ma sie co dziwic.

ale ja to rozumiem ze mam zbyt duza rozdzielczosc jak na tak maly monitor ale gdy wezme 1024x768 ktory uzywalem kiedys na windowsie to wszystkie mam strasznie duze jak bym uzywal rozdzielczosci nizszej niz 800x600:/ dlatego musialem uzyc tak wysokiej rozdzialki.

ale pomyslalem tez skonfiugorowac sobie xorg zeby ustawic parametry monitora ale gdy wpisze xorg -fonfig to wypluwa mi cos takiego:

Fatal server error:

Server is already active for display 0

If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock

and start again.

i o co chodzi?

Fatal server error:

Server is already active for display 0

If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock

and start again.

i o co chodzi?

A komunikat przeczytałeś czy od razu tu wkleiłeś? <_< Przeciez masz wyraźnie napisane, że masz uruchomiony serwer Xów. Wyłącz go przed przystąpieniem do konfiguracji.

wylaczylem x'y i daje komende

Xorg -configure

wypluwa mi ze stworzyl plik /root/xorg.conf.new czy cos takiego i prosi mnie zebym uzyl polecenie

X -config /root/xorg.conf.new wiec robie tak ale wtedy uruchamia mi sie szare tlo z kursorem i nic sie nie dzieje... wiem ze to test przechodze znow do konsoli alt+ctrl+backspace... wpisuje xorgconfig (zeby zaczac reczna konfiguracje) i wyskakuje mi ze nie ma takiego polecenia :/ czemu? probowalem tez xorgcfg i xorgcfg -textmode i zadne z tych polecen mi nie dziala wiec nie moge skonfigurowac:/ :(

(...) i zadne z tych polecen mi nie dziala wiec nie moge skonfigurowac:/ :(
A co chcesz jeszcze konfigurować?

Jak już masz ten /root/xorg.conf.new, to nadal jako root z konsoli tekstowej

init 3             # przejście do poziomu tekstowego
killall gdm-binary #to tylko dla pewności, po init 3 nie powinno chyba być żadnych procesów GDM
cd /etc/X11
cp xorg.conf xorg.conf.old
cp /root/xorg.conf.new ./xorg.conf
init 5             # przejście do poziomu graficznego

tak rozumiem ale on utworzyl mi xorg.conf.new automatycznie a ja chce przeprowadzic konfiguracje recznie zeby podczas konfiguracji moc podac HorizSync i VertRefresh mojego monitora bo dopiero wtedy bede mogl ustawic mu rozdzielczosc 1024x768. Teraz tez mojego ale wtedy wszystko jest okropnie duze.

na xorg.conf.new ktore on mi sam utworzyl wykrywa mi ze moj biedny 15calowy monitorek moze pracowac w rozdzielczosci 1600x1280 co jest smieszne nie sadzicie? dlatego musze sutawic mu ten HorizSync i VertRefresh. a Gdy chce uzyc komend ktore pozwola mi przeprowadzic konfiguracje reczna (xorgconfig lub xorgcfg albo xorgcfg -textmode) to pisze mi ze nie ma takiej komendy:/

Probowalem tez edytowac plik xorg.conf i dopisac do niego te dwie linijki w sekcji screen ale wtedy mi x nie chca wystartowac bo wykrywa blad.

(xorgconfig lub xorgcfg albo xorgcfg -textmode) to pisze mi ze nie ma takiej komendy:/
Nie wiem skąd wziąłeś takie polecenia. AFAIK w Fedorze takich poleceń nie ma, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ręcznie wyedytować xorg.xonf, więc nie wiem o co Ci ostatecznie chodzi. Wydaje mi się, że dopisanie w Section "Screen" linijki Modes "1024x768" załatwi temat. Trzeba tylko uważać na literówki i xorg.xconf jest "case sensitive" (chociaż za to ostatnie nie dam głowy).

Probowalem tez edytowac plik xorg.conf i dopisac do niego te dwie linijki w sekcji screen ale wtedy mi x nie chca wystartowac bo wykrywa blad.
A błąd wykrywa dlatego, że VertRefresh i HorizSync należą wg mnie do sekcji "Monitor" a nie "Screen".

Problem rozwiazany:) edytowalem plik xorg.conf dopisalem to co trzeba i dziala :) teraz przy rozdzielczosci 1024x768 mam 96x96dpi ale mniejszylem sobie do 85 bo tak mi jest wygodniej:) Teraz tak wygląda sekcja monitor i screen u mnie:

Section "Monitor"

Identifier "Monitor0"

VendorName "Monitor Vendor"

ModelName "Studioworks 575C"

HorizSync 30.0 - 70.0

VertRefresh 50.0 - 160.0

Option "DPMS"

EndSection

Section "Screen"

Identifier "Screen0"

Device "Videocard0"

Monitor "Monitor0"