Zagiewa Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Witam, mam CF9 karty creative audigy 2ZS i zestaw glosnikow 5.1 Mam zainstalowanego xine i mplayera ale zaden z nich nie potrafi mi obsluzyc tych glosnikow nawet jak mam film zapisany w formacie AC3 to na windowsie mi puszcza na wszystkie kanaly a na (_linuxie_ → Linuksie) ORT tylko stereo wiecie w czym moze byc problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Pewnie w pulseaudio. Xine i mplayera masz ustawione na alsę czy pulse? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Było już na forum. Poszukaj. Wiem bo koledze kiedyś konfigurowałem. Głównie chodzi o to aby dopisać do pliku ~/.asoundrc jakieś wartośći, ale nie podam Ci jakie bo nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satch_boogie Napisano Maj 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2008 Witam Mam podobną sytuację, jak na razie działa w miarę. Korzystam z pulseaudio, musisz w aplikacjach ustawić wyjście na pulse. Utworzyć w katalogu domowym plik .asoundrc : pcm.pulse { type pulse } ctl.pulse { type pulse } # Let's make it the default! pcm.!default { type pulse } ctl.!default { type pulse } W /etc/pulse/daemon.conf zamiast lini ; default-sample-channels = 2 zamien na default-sample-channels = 6 Nie jest to super rozwiązanie ponieważ wszystkie karty będą domyślnie pracowały na 6 kanałach. Lepszym sposobem jest ustawienie w pliku /etc/pulse/default.pa odpowiedniej karty 6 kanałowej. Dzwiek 5.1 działa zarówno na dts jak i DD. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Maj 30, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 Pewnie w pulseaudio. Xine i mplayera masz ustawione na alsę czy pulse? w xine i mplajerze nawet w xmms mam ustawiona alse bo nie mam mozliwosci wyboru pulse audio - domyslam sie ze potrzebuje jakis dodatkowych pakietow? jak tak to jakich? satch_boogie - nie moge zmienic w aplikacjach na pulse bo nie mam takiej mozliwosci wiec to pewnie brak jakis paczek? ale mam pytanie... co mi da ta zmiana? czy czasem nie bedzie tak ze we wszystkich glosnikach bedzie lecial ten sam dzwiek? bo... gdy masz film w dts, dolby, thx itd to na kazdym kanale leci cos innego (np. w glosniku centralnym m.in rozmowy) zreszta chyba rozumiesz o co mi chodzi? a po takim skonfigurowaniu zebym nie mial na wszystkich 5glosnikach tego samego:P I jeszcze jedno pytanie.. mam problem z ustawieniem wysokich i niskich tonow:/ gdy chce podciagnac wysokie to satelity mi pierdza:/ gdy chce podciagnac basy to satelity mi pierwdza bo niskie tony zamiast isc tylko na suba to ida mi tez na satelity przez co efekt jest niezbyt fajny. Wiecie jak sobie z tym poradzic? Jesli nie rozumiecie ktoregos z moich pytan to piszcie a postaram sie to jakos lepiej wytlumaczyc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satch_boogie Napisano Maj 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 Oto moje paczeki pulseaudio: (dziwne, ze nie masz pulse od f8 jest domyslnym serwerem dzwieku) rpm -qa | grep pulse pulseaudio-0.9.10-1.fc9.i386 pulseaudio-module-x11-0.9.10-1.fc9.i386 gstreamer-plugins-pulse-0.9.5-0.5.svn20070924.fc9.i386 pulseaudio-core-libs-0.9.10-1.fc9.i386 pulseaudio-libs-0.9.10-1.fc9.i386 alsa-plugins-pulseaudio-1.0.16-4.fc9.i386 pulseaudio-utils-0.9.10-1.fc9.i386 pulseaudio-libs-glib2-0.9.10-1.fc9.i386 kde-settings-pulseaudio-4.0-23.fc9.noarch pulseaudio-module-gconf-0.9.10-1.fc9.i386 xine-lib-pulseaudio-1.1.12-2.fc9.i386 pulseaudio-esound-compat-0.9.10-1.fc9.i386 Co do dzwieku 5.1. Dzwiek stereo mam tylko wtedy gdy zrodlo tylko taki posiada - wowczas dzwiek slychac we wszystkich glosnikach (np AudioCD) Jezeli jest to dts czy inne tego typu format dzwiek jest miksowany na 5.1 (czytaj taki znany z Windows) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Maj 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 Ogólnie graficzne konfiguratory są zbyt mało szczegółowe, jak se człowiek chce coś ustawić, to bez grzebania w konfigach niewiele się zdziała. Hmm... czy w ogóle jest gdzieś może jakaś szczegółowa lista konfigów, żeby wiedzieć, w jakim konfigu co można ustawić? Chodzi mi o taki ogólny spis lokalizacji konfigów w jednym miejscu z komentarzem co w danym konfigu można poustawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2008 w xine i mplajerze nawet w xmms mam ustawiona alse bo nie mam mozliwosci wyboru pulse audio - domyslam sie ze potrzebuje jakis dodatkowych pakietow? jak tak to jakich? a wystarczy zajrzeć na stronę pulseaudio żeby się wszystkiego dowiedzieć. → http://www.pulseaudio.org/wiki/PerfectSetup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Maj 31, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2008 gdy sprawdzilem sobie paczki to okazalo sie ze nie mam tylko jednej: xine-lib-pulse ale zainstalowalem ja przez yuma ale gdy uruchomilem xine w opcjach konfiguracji w zakladce audio gdy chce wybrac sterownik dzwieku to nadal mam tylko do wyboru: auto, null, alsa, oss, arts, esd, none i file:( nie ma pulse Co prawda nie moge ustawic pulse w xine ale... stworzylem plik .asoundrc i wpisalem w nim to co mi podales oraz zmienilem w pliku /etc/pulse/daemon.conf na 6 chanel i dziala:) sprawdzilem ale mam kilka pytan... 1. chociaz centralny glosnik mam podciagniety na maxa to jednak jest cicho glos a efekty takie jak wybuchy itp sa strasznie glosne wiecie jak to unormowac? (udalo mi sie to rozkminic:) sprawa wyglada tak... gdy wlanczal film w AC3 przez xine wszystko jest na normalnym poziomie glosnosci ale wszystkie efekty lacznie z wybuchami itd sa glosno co daje fajny efekt ale nie w nocy gdy nie chcemy obudzic sasiadow:P ale w konfiguracji w zakladce audio jest cos takiego jak: "use A/52 dunamic range compression" jak to wlacze to efekty sa cichsze i wszystko jest na rownym poziomie glosnosci - wiec gdy bede ogladal filmy pozno w nocy to po prostu to wlacze i po sprawie:) ) 2. gdy mam film w stereo to pasek glosnosci w odtwarzaczu gdy scisze to scisza sie film ale gdy mam film w AC3 to gdy sciszam film na pasku w odtwarzaczu to nic sie nie dzieje czemu? 3. w regulacji glosnosci tam gdzie te wszystkie paski mam pasek ogolny do wszystkiego (scisza ew podglasza wszystko) do glosnika centralnego i glosnikow sorrandowych i te paski dzialaja ale nie mam paska ktory sciszal by i podglaszal przednie glosniki - tzn jest ale zamiast zajmowac sie tylko dwoma przednimi glosnikami to scisza wszystko tak jak ten glodny:/ 4. dalej nie wiem jak z tymi wysokimi i niskimi tonami:/ do tej pory w "regulacja glosniscia" wlanczalem "tone" i "wysokie i nieskie tony" i w nich kombinowalem ale gdy cos podciagne lub obnize to trzeszczy, buczy itd:/ (to tez w miare mozliwosci udalo mi sie rozwiklac choc nie do konca... sprawa wyglada tak... gdy puszcze film czy piosenke przez xine to idzie mi wszystko ladnie ale gdy uruchomie xmms i puszcze ta sama piosenke i zaczne ustawiac wysokie i niskie tony to wszystko szumi i trzeszczy - czyli ogolnie mam zje/popsuty dzwiek w xmms dlatego musze sobie zmienic odtwarzacz) 5.nawet niskie tony ida mi na satelity czego nie chce bo to nie one powinny sie meczyc z niskimi tonami tylko sub - da sie to jakos zmienic? (to tez juz prawie szczailem... problem jest tylko i wylacznie na xmms gdzie dzwiek sie dlawi i choc nie wiem czemu to szczerze mowiac szkoda nerwow i czasu na szukanie odpowiedzi po prostu zmienie odtwarzacz:) ) przepraszam za tak duza ilosc pytan ale byc moze jedna zmiana sprawi ze wszystkie moje problemy naraz sie rozwiaza:) Jesli czegos nie rozumiecie to piszcie a postaram sie wyjasnic dokladniej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zagiewa Napisano Wrzesień 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2008 Jak pisalem kiedys dziala mi dzwiek w 5.1 i chodza mi filmy w ac3 ale od samego poczatku jak pomogliscie mi dojsc jak zrobic zeby dzwiek ac3 szedl na wszystkich kanalach tak do teraz po ponownych uruchomieniu komputera musze usuwac xine lacznie z xine-lib-pulseaudio instalowac je na nowo i na nowo zmieniac wpis w pliku .asoundrc oraz zrestartowac kompa ponownie zeby ten dzwiek dzialal :/ Wyglada na to ze zmiany ktore dokonuje zeby mi dzialaly filmy w ac3 zapisuja sie tylko do momentu restartu kompa ew wylaczeniu go bo po ponownym wlaczeniu musze wszystko usuwac i instalowac na nowo co jest bardzo meczace i denerwujace wiecie moze co moze byc nie tak? A wlasnie wszystkie formaty dzwieku i obrazu chodza mi bez zarzutu, problem pojawia sie tylko w filmach z ac3. Gdy chce uruchomic film w ac3 wyskakuje mi taki komunikat: urzadzenie dzwiekowe jest nieosiagalne. Prosze sprawdzic czy inny program juz go nie uzywa. Wiecie w czym moze tkwic problem? Dodam ze wszystko mam powylanczane i uzywam tylko xine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi