studys Napisano Czerwiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2008 Witam, Wczoraj w nocy zainstalowałem sobie nie najnowszą już wersję Fedory 7. Dzisiaj postanowiłem ją aktualizować i zainstalowałem sobie mc. Po kilku godzinach działania przestały reagować na kliknięcia adwołania do aplikacji i systemu (Applications,System itd). Co ciekawe reagowały skróty dodane przeze mnie do panelu jak monitor sieci i systemu. Chciałem zamknąć system więc wpisuję w terminalu Gnome komendę (która jest nawet opisana w leksykonie linuksa): shutdown -h +0 a dostaję komunikat, że ta komenda jest nieznana. Nie ukrywam,że zaskoczyło mnie to. Czy to jest dlatego że wpisałem to w terminalu Gnome (ale jak się nie mylę to jest konsola tylko że spod środowiska graficznego)? Będę wdzięczny za wyjaśnienie tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2008 Ze względów bezpieczeństwa zwykły użytkownik nie ma wpisanej do zmiennej $PATH ścieżki /sbin przez co może być "nieznana", ale ta komenda jest dostępna przez /sbin/shutdown. Musisz pamiętać że i tak normalnie użytkownik nie może zamknąć systemu więc się logujesz na roota: su - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Czerwiec 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2008 Ale ja wpisywałem : su shutdown -h +0 Podobnie wpisuje gdy yum'em aktualizuje system itp. Dla (_yum'a_ → yuma) ORT to działa a dla wyłączenia nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Czerwiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2008 su nie jest potrzebne. Shutdown również nie. Zwykły użytkownik ma prawa do reboot i poweroff. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2008 su shutdown -h +0 raczej su -c "shutdown -h +0" zarówno cudzysłowy jak i opcja "-c" mają znaczenie. Chyba, że miałeś na myśli polecenie sudo a nie su Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Czerwiec 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2008 Ja wpisywałem w konsoli su i podawałem hasło, wtedy miałem już # czyli jako admin. Z tego poziomu tez działam yumem czyli teoretycznie jako administrator. Jak dobrze pamiętam sudo też wpisywałem i nic to nie dało. Więc nie wiem co jest grane . A co jeszcze oznaczają te dopiski do podanej komendy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2008 Ja wpisywałem w konsoli su"su" to zdecydowanie nie to samo co "su -" - pisane było o tym na forum setki razy. Przez "su" otrzymujesz uprawnienia roota, ale ścieżki masz nadal zwykłego usera. "su -" zastępuje zmienne środowiskowe usera zmiennymi roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Czerwiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2008 Ech, zostało to już wcześniej napisane, ale i ja to napiszę. Domyślnie zwykli użytkownicy nie mają w $PATH katalogu /sbin/ i /usr/sbin, gdyż znajdują się tam polecenia przeznaczone tylko dla superużytkownika. Wpisanie w konsoli su sprawia, ze rzeczywiście dostajesz prawa roota, ale zmienne środowiskowe pozostają niezmienione (czyli ciągle nie ma /sbin). Natomiast wpisanie su - (kreska jest ważna!) powoduje, że są przejmowane zmienne środowiskowe z użytkownika, na którego się loguje (w skrócie mówiąc). Taki prosty przykład do rozpatrzenia: [ecik@ecik /sbin]$ su -c 'init' Hasło: bash: init: command not found [ecik@ecik /sbin]$ su - -c 'init' Hasło: Usage: init 0123456SsQqAaBbCcUu Więc jak chcesz uruchamiać te shutdown to robisz albo su - -c 'shutdown' albo su -c '/sbin/shutdown'. edit: widzę, że się odrobinę spóźniłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2008 Brak słów... Nie będę cytował sam siebie, ale JA SAM w pierwszym poście napisałem jak trzeba się zalogować. Prosiłbym o uważne czytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Czerwiec 5, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2008 Oki, już zrozumiałem choć do tej pory nie za bardzo wiedziałem jaka jest różnica między su a su - . Skoro nie miałem problemów po użyciu samego su to zabardzo nie wnikałem ale teraz już wiec o co w tym biega. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi