Skocz do zawartości

Kto Wie Co To Za Program?

Zagiewa

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy chcialem je przebudowac poleceniem ktore mi podales to pisze ze nie ma takiego polecenia
A nie pomyślałeś, ze jak nie ma, to trzeba doinstalować?

ale sprawdzilem rpm man i znalazlem opcje --rebuilddb
A jakbyś zamiast polecenia ls -lr <nazwa_pliku> użył rm -rf <nazwa_pliku>, to myślisz, że skutek byłby ten sam? :ph34r:

Tak powinno byc?
Nie, nie i jeszcze raz nie :)

doinstalowac? sorki za moja niewiedze ale nawet nie wiedzialem ze tak sie da:P moglbys mi podac troche wiecej informacji na ten temat ew haslo ktore moglbym wklepac w google zeby cos o tym poczytac?

A jakbyś zamiast polecenia ls -lr <nazwa_pliku> użył rm -rf <nazwa_pliku>, to myślisz, że skutek byłby ten sam? ph34r.gif

oczywiscie ze nie ;) ja rozumiem ze polecenie poleceniu rowne nie jest ale skoro cos mi nie dzialalo to automatycznie zaczolem kombinowac i choc mi sie nie udalo to jednak probowalem a tak to chyba powinno byc-powinnismy szukac przyczyn? :)

powinnismy szukac przyczyn? :)
Jasne, że masz rację. Niemniej jednak zawsze warto poczytać zanim się coś zrobi. Przebudowanie bazy RPM raczej niewiele Ci dało ;) a to właśnie robi polecenie rpm --rebuilddb. I tak dobrze, że Ci nie przyszło do głowy przerwać tego polecenia w trakcie wykonywania. Przed rpm --rebuilddb wskazane (i to mocno) jest wykonanie kopii /var/lib/rpm/Packages.

Sorki za off topic.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...