Skocz do zawartości

Dwa Monitory Problem

Matju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Trochę googlowałem niestety nie znalazłem nic sensownego. Mam dwa monitory jeden to NEC 24'' a drugo LG 17''. Po zainstalowaniu F9 i nvidia-kmod mam problem z uruchomieniem dwóch monitorów. Startuje tylko jeden.

Najnowsze jajko 2.6.25.6-55.fc9.x86_64 x86_64. Jak do x-orga próbuje dodać drugą sekcję screen to się wywala przy starcie x-ów. Mój xorg

# Xorg configuration created by livna-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier	 "Default Layout"
Screen	  0  "Screen0" 0 0
InputDevice	"Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
ModulePath   "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia"
ModulePath   "/usr/lib64/xorg/modules"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option		"AIGLX" "on"
EndSection

Section "InputDevice"

# keyboard added by rhpxl
Identifier  "Keyboard0"
Driver	  "kbd"
Option		"XkbModel" "pc105"
Option		"XkbLayout" "pl"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Videocard0"
Driver	  "nvidia"
Option		"AddARGBGLXVisuals" "True"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device	 "Videocard0"
DefaultDepth	 24
SubSection "Display"
	Viewport   0 0
	Depth	 24
EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
Option		"Composite" "Enable"
EndSection

Z góry dzięki za pomoc, mam nadzieję że ktoś sie już spotkał z tym problemem.

-------------------

Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help".WalDo

Najpierw zaznacz w ustawieniach że chcesz używać dwóch ekranów (system->ekran->dualhead) a później zainteresuje się poleceniem xrandr np.

xrandr -q
xrandr --output LVDS --right-of VGA

Mi się udało :-)

Cześć, czy coś oprócz xorga ma tutaj znaczenie ?. Możesz wrzucić Twoją sekcję xorga odpowiedzialną za monitory ?. Czy masz zainstalowane kmod-nvidia ?. Pozdrawiam

Powiem tak. Zrobiłem to tak na laptopie z grafiką intela (nie mam kmod-nividia zainstalowanego) podłączając monitor LCD. Nic nie robiłem w xorgu a nawet jak wyłączyłem opcję DualHead to xorg wrócił mi to zwykłego.

Jeżeli nie masz sterów nividi to polecam je najpierw zainstalować.

Jak już włączysz DualHead to sprawdź sobie xrandr -q jak sie nazywają poszczególne moniotry i później możesz bawić się poleceniami

np. xrandr --output LVDS --right-of VGA

Oczywiście nie jest to sprawdzona metoda ale przećwiczona przez mnie :-)

Powiem tak. Zrobiłem to tak na laptopie z grafiką intela (nie mam kmod-nividia zainstalowanego) podłączając monitor LCD. Nic nie robiłem w xorgu a nawet jak wyłączyłem opcję DualHead to xorg wrócił mi to zwykłego.

Jeżeli nie masz sterów nividi to polecam je najpierw zainstalować.

Jak już włączysz DualHead to sprawdź sobie xrandr -q jak sie nazywają poszczególne moniotry i później możesz bawić się poleceniami

np. xrandr --output LVDS --right-of VGA

Oczywiście nie jest to sprawdzona metoda ale przećwiczona przez mnie :-)

Hej, dzięki za odpowiedź. U mnie problem jest chyba grubszy bo nie mogę włączyć DUALHEAD :/. Będę kombinował. Dzięki za komendę - (_napewno_ → na pewno) ORT się przyda.

Radzę nie kombinować tylko użyć nvidia-settings tam masz wszystkie ustawienia dotyczące pracy dwóch monitorów w sekcji "X Server Display Configuration". A w trybie TwinView uruchomisz compiz-fusion na dwóch monitorach.

Myślałem że tak zrobię jak instalowałem F9. Niestety w "X Server Display Configuration" mam:

Unable to load X Server Display Configuration page:

Failed to parse the following modeline of display device
0x00000002 'LG L1732S' connected to GPU-0 'GeForce 8500 GT':

source=xserver, source=vesa, source=edid :: "nvidia-auto-select"  108.000  1280 1328 1440 1688  1024 1025 1028 1066  +HSync +VSync

Czy myślicie że jak zainstaluję F9 Full a nie z LiveCD to problem może zniknąć ?

source=xserver, source=vesa, source=edid :: "nvidia-auto-select"  108.000  1280 1328 1440 1688  1024 1025 1028 1066  +HSync +VSync

Sprawdź najpierw czy ten modeline jest taki sam jak pokazuje gtf dla wymaganej przez Ciebie rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Jeśli nie, to wstaw to co Ci pokaże gtf do /etc/X11/xorg.conf, zrestartuj Xy i ponownie spróbuj.

Sprawdź najpierw czy ten modeline jest taki sam jak pokazuje gtf dla wymaganej przez Ciebie rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Jeśli nie, to wstaw to co Ci pokaże gtf do /etc/X11/xorg.conf, zrestartuj Xy i ponownie spróbuj.

Waldo nie pomogło ale naprowadziliście mnie :). Dzięki.

Dla potomnych:

$: LANG=C nvidia-settings

i link do miejsca gdzie znalazłem rozwiązanie:

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=113934

Pozdrawiam