Skocz do zawartości

Czy Da Się Wyłączyć Port Usb?

Korda

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie raczej "po co" ?

Można próbować wyładować/blacklistować moduły od usb, albo zupełnie przekompilować kernela bez obsługi usb. Tylko dalej pytanie brzmi: po co ? :)

Żeby sobie włączać i wyłączać wiatraczek pod usb :P takie moja mała durna zachcianka ;)

Miałem cichą nadzieję, że da się to jakoś "bezstresowo" robić... Ale skoro nie... To trudno.

W każdym razie dzięki :)

Jak napisałem możesz próbować wyładowywać moduły od usb, w teorii powinno działać, tyle że wyłączy to wszystkie porty usb jak już, a nie tylko dany port. Nie mam w tej chwili jak sprawdzić, ale być może da się wyłączyć konkretny port korzystając z hal-device bądź bezpośrednio próbując zapisać do odpowiedniego pliku w /proc

Konkretnego portu to nie wiem, ale jakbyś chciał wszystkie wyłączyć to wystarczy rmmod uhci_hcd ohci_hcd ehci_hcd (i potem włączyć modprobe uhci_hcd ) btw. jeśli laptop jest na baterii to ma to nawet jakiś sens, bo można zaoszczędzieć trochę enegii.

Konkretnego portu to nie wiem, ale jakbyś chciał wszystkie wyłączyć to wystarczy rmmod uhci_hcd ohci_hcd ehci_hcd (i potem włączyć modprobe uhci_hcd ) btw. jeśli laptop jest na baterii to ma to nawet jakiś sens, bo można zaoszczędzieć trochę enegii.

Owszem, wyłącza to np. myszkę itp. ale wiatraczek jak bym nie próbował, tak czy siak chodzi... Złośliwy jest normalnie ;)

No ale w sumie nie jest mi do życia potrzebne, więc nie będę raczej jakoś super-kombinował...