Korda Napisano Czerwiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 Jak (jeśli w ogóle da się) wyłączyć konkretny port usb? Chodzi mi o kompletne wyłączenie, tak by nie "dawał" zasilania... Da się w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Czerwiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 W BIOS'ie? p.s. Jaki komputer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Czerwiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 W BIOS'ie? W biosie chyba to wszstkie porty USB a nie konkretny, zresztą nie wiadomo o co chodzi :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korda Napisano Czerwiec 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 W BIOS'ie? p.s. Jaki komputer? No właśnie w tym problem, że nie w BIOSie Aristo Prestige 1700 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 pytanie raczej "po co" ? Można próbować wyładować/blacklistować moduły od usb, albo zupełnie przekompilować kernela bez obsługi usb. Tylko dalej pytanie brzmi: po co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korda Napisano Czerwiec 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 pytanie raczej "po co" ? Można próbować wyładować/blacklistować moduły od usb, albo zupełnie przekompilować kernela bez obsługi usb. Tylko dalej pytanie brzmi: po co ? Żeby sobie włączać i wyłączać wiatraczek pod usb takie moja mała durna zachcianka Miałem cichą nadzieję, że da się to jakoś "bezstresowo" robić... Ale skoro nie... To trudno. W każdym razie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korda Napisano Czerwiec 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Czerwiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 Jak napisałem możesz próbować wyładowywać moduły od usb, w teorii powinno działać, tyle że wyłączy to wszystkie porty usb jak już, a nie tylko dany port. Nie mam w tej chwili jak sprawdzić, ale być może da się wyłączyć konkretny port korzystając z hal-device bądź bezpośrednio próbując zapisać do odpowiedniego pliku w /proc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 17, 2008 Konkretnego portu to nie wiem, ale jakbyś chciał wszystkie wyłączyć to wystarczy rmmod uhci_hcd ohci_hcd ehci_hcd (i potem włączyć modprobe uhci_hcd ) btw. jeśli laptop jest na baterii to ma to nawet jakiś sens, bo można zaoszczędzieć trochę enegii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korda Napisano Czerwiec 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 Konkretnego portu to nie wiem, ale jakbyś chciał wszystkie wyłączyć to wystarczy rmmod uhci_hcd ohci_hcd ehci_hcd (i potem włączyć modprobe uhci_hcd ) btw. jeśli laptop jest na baterii to ma to nawet jakiś sens, bo można zaoszczędzieć trochę enegii. Owszem, wyłącza to np. myszkę itp. ale wiatraczek jak bym nie próbował, tak czy siak chodzi... Złośliwy jest normalnie No ale w sumie nie jest mi do życia potrzebne, więc nie będę raczej jakoś super-kombinował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi