Skocz do zawartości

Ibm Thinkpad 300mhz/384mb/8gb Hdd

rsobczuk

Rekomendowane odpowiedzi

Czy najnowsza Fedora 9 będzie mi działała sprawnie na takim laptopie (patrz tytuł)? Planuję głównie używać do developerki (PHP) oraz do przeglądania netu. Powiedzmy, że chciał bym do developerki postawić serwery do środowiska LAMP. Oczywiście mówię o trybie graficznym.

Na tym laptopie WinXP chodzi nawet przyzwoicie, ale chciał bym zacząć lubić w końcu Linuksa :)

Jak nie 9tka, to która wersja będzie OK?

Dzięki za info

Pozdrawiam

Rafał

Z lekkim środowiskiem graficznym to może nawet będzie znośnie chodzić. Sporo też zależy jakich programów będziesz używał, bo zapewne nowoczesne z bajerami mogą się długo włączać i powoli też działać. Czyli można dostosować, ale bez posiedzenia na tym to się nie da, bo standardowa instalka jest za bardzo wymagająca. Nawet przeglądanie plików nautilusem może być horrorem :) . W sumie to na Twoim miejscu nie bawiłbym się w dostosowywanie, bo przecież jest tyle dystrybucji specjalnie przystosowanych do obsługi takiego sprzętu (tu masz rozpiskę http://distrowatch.com/search.php?category...p;status=Active , z tej listy tylko DSL używałem i muszę powiedzieć, że bardzo fajny system). Kiedyś widziałem, jak userzy jakiegoś forum, pisali, że na podobnym kompie distro xubuntu fajnie działa.

EDIT: teraz mi się przypomniało, że warto jeszcze zwrócić uwagę na polską dystrybucję KateOS, naprawdę szybki system z niezłym wsparciem, no i właśnie przeznaczony na słabszy sprzęt a przy tym wygląda bardzo ładnie.