Dziadek_dzidek Napisano Czerwiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 Juz od chyba 2 lat siedze na Linuksie (w chwili obecnej jest to Fedora Core 5). Wczoraj zdecydowałem przeinstalować całkiem system od nowa na Fedore 9, i zdałem sobie sprawe, ze nie wiem ile pasuje przeznaczyc miejsca na te wersje 9... I teraz chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy (przecie od wydania FC5 sporo czasu minęło): - czy ta nowa Fedora 9, ma w sobie juz obsługe FAT32, czy trzeba pobierac cos z repozytorium i recznie konfigurowac FSTAB ? - czy poza repozytorium Livny, będzie mi potrzebny stały dostep do neta ? Irytuje mnie zaleznosc od dostepu do interetu (dlatego za wczasu pobieram sobie całe repo livny). - czy F9 ma juz w sobie te wodotryski graficzne ? (compiz/beryl czy jak to sie zwie) - czy F9 ma juz jakies stery z akceleracją do ATI ? Czy znowu musze sobie doinstalowac ? - jak tam wyglada sytuacja z kodekami ? Wiadomo, ze Fedora to raczej ich nie miała, ale czy gdzies jest jakiś jeden wielki pakiet darmowych kodeków? Tak by WSZYSTKO dało się odtworzyc ? Moj komputer: Celeron 2400 1 GB RAM 114 GB HDD Radeon 9250 EDIT: tytuł posta nieważny, juz sobie ustaliłem jak bede partycjonował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Czerwiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 18, 2008 Paczka kodekow zawsze byla na stronie mplayera ... i raczej nie mialem nic, co by ten mplayer nie odtworzyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 - czy ta nowa Fedora 9, ma w sobie juz obsługe FAT32, czy trzeba pobierac cos z repozytorium i recznie konfigurowac FSTAB ?Tak jest już obsługa fat, jest też jakiś automount, ale najlepiej dopisać sobie linijkę do fstaba i mieć spokój. - czy F9 ma juz w sobie te wodotryski graficzne ? (compiz/beryl czy jak to sie zwie)Efekty pulpitu możesz sobie włączyć (compiz) w desktop-effects . - czy F9 ma juz jakies stery z akceleracją do ATI ? Czy znowu musze sobie doinstalowac ?Jest otwarty sterownik, ale chyba bez akceleracji, a w repo livna znajdziesz zamknięty z 3d (nie wiem czy już działa na obecnym xorgu). - czy poza repozytorium Livny, będzie mi potrzebny stały dostep do neta ? Irytuje mnie zaleznosc od dostepu do interetu (dlatego za wczasu pobieram sobie całe repo livny).Hmmm... no jak będziesz chciał zaktualizować system to raczej musisz mieć włączoną sieć, jeśli nie zamierzasz aktualizować systemu, to nie ma też potrzeby ściągania całego repozytorium livny (w f9 możesz wykorzystywać płytę jak zwykłe repo, tj. za pomocą yuma , we wcześnieszych wersjach też było to możliwe, ale nie tak łatwo). Po instalacji radziłbym jednak, abyś zaktualizował system, bo z tego co pamiętam to nie wszystkie paczki z płyty działają bezproblemowo, no chyba, że nowy spin się pojawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 - czy F9 ma juz jakies stery z akceleracją do ATI ? Czy znowu musze sobie doinstalowac ?Jest otwarty sterownik, ale chyba bez akceleracji, a w repo livna znajdziesz zamknięty z 3d (nie wiem czy już działa na obecnym xorgu).Jest akceleracja ale nie wszystkie karty są przez nią obsługiwane. A zamknięty - kolega napisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi