Skocz do zawartości

Przywracanie Systemu

kiniu

Rekomendowane odpowiedzi

panowie mój brachol nawarzył piwka i ja muszę je teraz wypić

problem przedstawia się tak:

chłopiec chciał zainstalować fedore na partycji od windowsa, lecz zaczęło mu formatować cały dysk ((_odrazu_ → od razu) ORT prawie że zresetował kompa), nie wiem jak to zrobił, ale już po fakcie i teraz chciałby odzyskać utracone dane, głównie zdjęcia.

ogólnie teraz jak lukam, to ten dysk jest wykrywany ale nie pisze praktycznie nic np wielkość i włączyć się nie da :(

jakieś sugestie ??

zatakować go tym:

Acronis Disk Director Server 10.0

czy macie lepsze pomysły ? może ktoś miał taki przypadek i udzieli cennych wskazówek ?

format danych na tym dysku to reiserfs.

Prawdopodobnie więcej roboty niż to jest warte. Możesz spróbować zapuścić na tych dyskach fsck z odpowiednimi opcjami ( man fsck ) i potem podmontować pod linuksem, ale raczej nie zadziała. Ciekawym programem jest jeszcze testdisk . Z tego co wiem są specjalne dystrybucje przeznaczone do odzyskiwania danych (poszukaj na distrowatch.org ). Oczywiście możesz też użyć jakiś windowsowych programów... miałem kiedyś taką samą sytuację szwagier chcą zainstalować linuksa usunął partycję z windowsem, sytuacja skomplikowała się gdy okazało się, że tylko na tym dysku była jego praca magisterska ;) i właśnie za pomocą programów udało odzyskać się nie aż taką starą kopię (odzyskiwanie trwało bardzo długo). Przy takich programach musisz liczyć się z tym, że będziesz potrzebował tyle samo miejsca na dysku ile danych program odzyska (zawsze można podłączyć inny dysk) i nigdy odzyskane dane nie będą zapisane w takiej samej postać jak przed utraceniem ich, tzn. mogą mieć zmienione nazwy, mogą być bez rozszerzeń itp.