DAREK WL. Napisano Czerwiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2008 Wczoraj zainstalowałem a dziś wykonałem aktualizacje Fedory 9 poleceniem YUM UPDATE. Po uruchomieniu zaktualizowanego systemu nie mam już połączenia z netem . moje połączenie to livebox neostrady połączony do karty sieciowej realtek 811/8168C lub B Domyślnie w wiekszości dystrybucji linuksa ładuje sie moduł "r8169" choć wydaje mi sie że powinien być moduł "r8168" Sprawdziłem plecenie LSMOD i widze że modul r8169 ani moduł 8168 nie są załadowane . Wydałem polecenie DHCLIENT ETH0 , polecenie wykonane , ale połączenia nadal nie ma . Gdy chciałem w okienku przegladarki otworzyć panel konfiguracyjny liveboxa czyli ; 192.168.1.1 ten nie otworzył sie . Niestwety tego posta musze pisać z poziomu tego badziewnego windows. Prosze o pomoc ; jak odzyskać połączenie z netem w FEDORA 9 po zaktualizowaniu systemu :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2008 Sprawdziłem plecenie LSMOD i widze że modul r8169 ani moduł 8168 nie są załadowane .To dlaczego nie spróbujesz załadować ich ręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Czerwiec 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2008 Załadowałem recznie moduł R8169 ale to nic nie pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2008 Po wydaniu polecenia modprobe r8169 , komenda lsmod | grep 'r8169' nie zwraca wyniku? Dziwne u mnie, pomimo że nie mam takiej karty moduł ładuje się bez problemów. Trzeba było upgradować fedorę, a nie updateować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Czerwiec 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2008 U mnie też moduł ten załadował sie . Ale cóż z tego skoro połączenia i tak nie ma !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2008 U mnie też moduł ten załadował sie . A jednak... skoro nie ma połączenia to powinieneś zmusić do pracy NM. Jeśli należysz do osób, które nie przepadają za tym ułatwiającą życie aplikacją to zadziałaj w niezawodnym system-config-network tj. stwórz zwykłe połączenie eth0, wybierz załadowany sterownik, DHCP i połącz na końcu, nie wiem gdzie jeszcze może być problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi