Skocz do zawartości

Problem Z Partycjami Podczas Instalacji Fc 9

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z partycjonowaniem dysku, otóż wygląda to tak:

Mam dysk SataII 250GB Seagate

3 partycje windows NTFS 20, 100, 50 GB

reszta ~60GB wolne, nie przydzielone miejsce na końcu dysku przeznaczone dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT

Startuję instalkę, i jak dochodzę do poartycjonowania pojawia się zonk - jedyna opcja jaka mi działa to ręczny podział - ale jak założę np. partycję ext3 10GB jaku punkt montowania / jest wszystko OK

potem jak chcę założyć partycję SWAP pisze mi że nie ma wolnego miejsca - pomimo że jest wolny obszar ~50GB

Jak w pierwszej kolejności założę SWAPa to z kolei nie mogę utworzyć partycji głównej / - ext3

w czym może być problem.

wielkie dzięki, jakoś to przeoczyłem.

Faktycznie 3 partycje windowsowe pewnie są podstawowe + czwarta linuxowa.

Zastanawiam się czy narzędziem takim jak Partition Magic mogę 2 partycje z windowsa zmienić na rozszerzone bez straty danych?

Oczywiście partycję C z windowsem zostawiam nieruszoną.

Poszukaj sobie jakiś artykułów o partycjonowaniu. Oczywiście mógłbyś przenieść całe partycje, tylko wymagałoby zrobienia idealnej kopii partycji, później coś trzeba z nią zrobić, czyli najlepiej przenieść na inny dysk. Jeśli to byłby system plików (czyli / ) to najlepiej było by gdybyś przy przywracaniu systemu miał ten sam numer partycji (czyli jeśli robiłeś kopię z partycji /dev/sda2 to przywracać też na /dev/sda2), co jest trochę utrudnione bo partycja rozszerzona też sobie jakiś numer przyporządkuje, w przeciwnym wypadku trzeba przerobić fstaba i grub.conf (możliwe, że jeszcze jakieś inne pliki też) chyba że masz je napisane po etykietach partycji wtedy jest łatwiej. To jest tylko jeden ze sposobów, w sumie to można wymyślać inne lepsze, ale to wymaga też większej wiedzy, więcej czasu... Ogólnie to na Twoim miejscu nie bawiłbym się w takie sztuczki ;) . A i jak już coś chcesz graficznie partycjonować to nigdy tym zmulonym programem PartitionMagic tylko sobie ściągnij Gparted na livecd, albo pendrive.

EDIT: a dopiero teraz zauważyłem, że chcesz windowsowe przerobić na rozszerzoną, jeśli to są partycje z danymi to wystarczy zrobić ich kopię i później je przywrócić, w sumie to wszystko zależy od układu partycji na dysku. Zawsze możesz później zmieniać rozmiar tej partycji.