Skocz do zawartości

Superkaramba

maestro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam znowu. Pojawil sie kolejny problem, a mianowicie czy ktos probował w Fedorze 9 z Kde 4.0.5 odpalić motyw liquid weather? Ja dziś probowałem i dostaje jakiś dziwny komunikat: "Superkaramba nie moze uruchomic tego motywu. Jeden lub wiecej wymaganych komponentow infrastruktury kross nie jest zainstalowany. " Ale ja nie mam pojecia ktory i ewentualnie gdzie go szukać. Tak nawiasem mowiac, to ten problem pojawil mi sie pozniej w innych motywach takze, niektore natomiast chodza bez zarzutów. Czy ktoś wie o co może chodzić ?? Bede wdzieczny za pomoc. Pzdr

"Superkaramba nie moze uruchomic tego motywu. Jeden lub wiecej wymaganych komponentow infrastruktury kross nie jest zainstalowany. "

Witaj,

Tez mialem ten problem, sprawdz czy masz zainstalowane kdelibs3.

Pozdrawiam,

Esail

Tak, mam zainstalowane - wersja 4.3.3-2.fc9. Z tą superkarambą jest jakaś dziwna akcja... A mianowicie na stronie projektu jest napisane, że najnowsza wersja to 0.39 a ja mam wersje 0.50. Dziwne... A może ją po prostu przeinstalować? Tylko jak to najpierw odinstalować?

• 4 weeks later...

No dokladnie, nie istalowałem oddzielnie, zainstalowało się razem z KDE w wersji 4.0... Problem ogólnie spotykany jest w internecie na różnych forach zagranicznych, ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania dla dystrybucji Fedora 9...

Właśnie przeczytałem że jest już dostępna stabilna wersja KDE 4.1 więc może update pomoże... Ktoś już ma zainstalowane? Jakieś wrażenia, pierwsze uwagi, wady, zalety? Bo tak nawiasem mówiąc wersja 4.0 dołączana do fedory 9 to mocno dziurawa i niestabilna jak cholera.... Pozdrawiam

Odnośnie 4.1 - zainstalowałem je z repozytorium kdeforge i niestety w wersji 4.1 RC, jak i 4.1 nie działa zarówno dolphin jak i konqueror(przynajmniej jako menager plików). Różnica między RC a wydaniem stabilnym jest tylko taka, że ilość komunikatów w konsoli przy odpalaniu tych programów jest mniejsza. Jak na razie nie znalazłem rozwiązania tego problemu - szczęściem w nieszczęściu jest fakt, że problem ten dotyczy nie tylko fedory, ale i innych dystrybucji. Nie muszę oczywiście dodawać że brak menagera plików dyskwalifikuje jak dla mnie te paczki (można oczywiście używać krusadera itp.. ale nie oto chyba w tym wszystkim chodzi). Cóż miałem nadzieje że KDE 4.1 będzie już się nadawało do normalnego użytku, a tak to chyba poczekam do stycznia na 4.2. Paczki KDE 4.1 znajdują się na razie w repozytorium testowym, więc może jak przejdą do stable to wszystko będzie działać. Aha - jeśli instalowałeś KDE z repozytoriów fedory to upgrade z kdeforge nie jest najlepszym pomysłem - poczekaj aż pojawią się w repozytoriach fedory.