fedorowiec Napisano Lipiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 Witam, jak instalowałem ferdorę., miałem opcję instalacji ext4, ale za pózno się spostrzegłem, i zainstalowałem ext3!. Czy jest możliwość zebym zainstalował format plików ext4 w f9??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 Może się czepiam, ale nie ma formatu plików Ext4... Jest System plików Ext4 a to jest różnica. BTW. Ext4 jest cały czas w fazie eksperymentalnej, więc jeśli Ci się coś posypie to nie masz po co pisać na forum Z tego co słyszałem to nie ma nawet fsck do tego systemu plików czyli programu do sprawdzania spójności danych. Jeden twardy reset i po danych, więc się lepiej zastanów czy na pewno tego chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Lipiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 Jest możliwość migracji ext3->ext4, nie pamiętam dokładnie i się zbytnio nie interesowałem, ale można bez problemu zamontować ext3 jako ext4. Dopóki na systemie plików nie włączysz rozszerzeń to oba fs-y są kompatybilne. Zobacz: http://ext4.wiki.kernel.org/index.php/Ext4_Howto https://fedoraproject.org/wiki/FedoraExt4 I bardziej pasuje do Administracji niż do "Źródeł", przenoszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2008 Z tego co słyszałem to nie ma nawet fsck do tego systemu plików czyli programu do sprawdzania spójności danych. Jeden twardy reset i po danych, więc się lepiej zastanów czy na pewno tego chcesz. Gruba przesada, projekt ma już 20 miesięcy i dawno wyszedł z alpha. Rolę fcsk spełniają chociażby e2fsck oraz e2fsprogs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Czytałem że wersje fsck dla ext2/ext3 nie są już kompatybilne z ext4, dlatego tak napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fedorowiec Napisano Lipiec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 Ok, dzięki wszystkim za porady, pokombinuję z tym systemem plików ext4...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi