bom3k Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Witam, mam problem z programem WICD. Pierw po instalacji na Fedorze 9 wykrywał mi sieci wifi jednak z żadną nie nawiązywał połaczenia, mimo to chciałbym pierw prosić o pomoc w innej sprawie albowiem, po restarcie komputera wicd przestał działać tj. uruchomienie /opt/wicd/gui.py przez konsole kończy się tym: [root@localhost ~]# /opt/wicd/gui.py attempting to connect daemon... success starting gui.py... refreshing... using global dns: 0 disabling ip disabling dns dns checkbox toggled False global dns checkbox toggled False Traceback (most recent call last): File "/opt/wicd/gui.py", line 1319, in <module> app = appGui() File "/opt/wicd/gui.py", line 910, in __init__ self.refresh_networks(fresh=False) File "/opt/wicd/gui.py", line 1190, in refresh_networks wiredNetwork = PrettyWiredNetworkEntry() File "/opt/wicd/gui.py", line 306, in __init__ PrettyNetworkEntry.__init__(self,WiredNetworkEntry()) File "/opt/wicd/gui.py", line 540, in __init__ self.profileList = config.GetWiredProfileList() File "/usr/lib/python2.5/site-packages/dbus/proxies.py", line 140, in __call__ **keywords) File "/usr/lib/python2.5/site-packages/dbus/connection.py", line 607, in call_blocking message, timeout) dbus.exceptions.DBusException: org.freedesktop.DBus.Python.ConfigParser.MissingSectionHeaderError: Traceback (most recent call last): File "/usr/lib/python2.5/site-packages/dbus/service.py", line 696, in _message_cb retval = candidate_method(self, *args, **keywords) File "/opt/wicd/daemon.py", line 904, in GetWiredProfileList config.read(self.wired_conf) File "/usr/lib/python2.5/ConfigParser.py", line 267, in read self._read(fp, filename) File "/usr/lib/python2.5/ConfigParser.py", line 462, in _read raise MissingSectionHeaderError(fpname, lineno, line) MissingSectionHeaderError: File contains no section headers. file: data/wired-settings.conf, line: 1 '[]\n' W czym może tkwić problem? Karto wifi to Intel® PRO/Wireless 3945ABG Network Connection. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Zapytam z ciekawości po co wicd i jak do zainstalowałaś (nie ma go w oficjalnych repozytoriach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 (...) file: data/wired-settings.conf, line: 1 '[]\n' Problem chyba jest widoczny? Dlaczego to instalujesz? Jakieś problemy z NetworkManager? A jeśli upierasz się przy tym akurat, to → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja Czyli: 1. Jaką masz wersję Fedory? 2. Jaką paczkę instalujesz? 3. Czy zrobiłeś wszystko tak jak opisane na stronie projektu? 4. Instalujesz ze źródła czy zbudowałeś paczkę RPM? itd itd. Ciężko zgadywać a wróżki na urlopach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bom3k Napisano Lipiec 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2008 Sorki, mój błąd. walczę z kartą wifi na moim laptopie Lenovo 3000 N100, mianowicie NetworkManager wykrywał mi wszystkie sieci w otoczeniu, jednak z żadną siecią nie mogłem nawiązać połączenia. W sieci natrafiłem na zdania, że wicd jest lepszy od NM, mając nadzieje, że rozwiąże mój problem zainstalowałem korzystając z paczki wicd_1.4.2-src.tar.bz2 zgodnie z instrukcją z tej strony: wicd.sourceforge.net/wiki, od punktu 1 do 16. Mój sprzęt (jak już wspomniałem) to laptop Lenovo 3000 N100 0768-BTG, karta wifi Intel PRO/Wireless 3945ABG , instalowana Fedora 9. Usunąłem plik data/wired-settings.conf i faktycznie wicd zaczął działać (moje niedopatrzenie, zmylił mnie DBusException, sądziłem że to z dbus jest problemem). Teraz próbuje nawiązać połączenie w trybie ad-hoc z komputerem (WEP), na którym jest zainstalowany Windows XP SP2 professional i na którym udostępniam internet dla laptopa. Wracam do punktu wyjścia, bo podobnie do NM, wicd wykrywa sieć jednak nie nawiązuje połączenia (choć w dolnym pasku okna wicd pokazuje Connected to MIR at 0 (IP:192.168.0.2)). próbowałem się łączyć też bez szyfrowania, efekt był taki sam. Wcześniej łączyłem się z winXP z tego laptopa z PC i wszystko grało. Spróbowałem przepiąć kabel z pc do laptopa i przez wicd połączyć się bezpośrednio z internetem (zmieniłem MAC przez system > administracja > siec dal eth0, nie wiem czy to poprawne rozwiązanie, internet z kablówki gdzie DHCP przyznaje IP po MACu) i tu podobnie jak z wifi wicd nie nawiązał połączenia. Tu wrzuciłem zawartość pliku wicd.log z /opt/wicd/data może w czymś pomoże: wicd.log. Mając na uwadze powyższe gdzie mam szukać problemu? Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny braku połączenia w Fedorze, w końcu wykrywa sieci ale połączyć się nie chce i nie podaje żadnego komunikatu problemu. lspci: [root@localhost ~]# lspci 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03) 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03) 00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03) 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02) 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02) 00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02) 00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02) 00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02) 00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02) 00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02) 00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02) 00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2) 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02) 00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02) 00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02) 03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02) 05:01.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) 05:04.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB1410 Cardbus Controller (rev 01) 05:06.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller 05:06.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 19) 05:06.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller (rev 0a) 05:06.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 05) 05:06.4 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev ff) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2008 Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny braku połączenia w Fedorze, w końcu wykrywa sieci ale połączyć się nie chce i nie podaje żadnego komunikatu problemu.Przeszukaj forum. Takie tematy (tzn.na laptopie wykryta sieć a połączenia brak) były już chyba kilka razy poruszane. Wg mnie NetworkManager powinien to załatwić bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Lipiec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2008 Mam tą kartę (tylko że w laptopie innej marki) i bez problemu łączy się przez NetworkManager. Jak łączyłeś się przez NM wpisywałeś poprawne hasło, oraz adresy IP (jeżeli łączysz się przez DHCP to nie musisz). Może zmień adres MAC (wszystko możesz ustawić w NM) A tak BTW: IMHO NetwotkManager dostępny w Fedorze jest jednym z najbardziej dopracowanych narzędzi tego typu dostępnych dla GTK+ 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bom3k Napisano Lipiec 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2008 Przeszukaj forum. Takie tematy (tzn.na laptopie wykryta sieć a połączenia brak) były już chyba kilka razy poruszane. Wg mnie NetworkManager powinien to załatwić bez problemu. szukam i szukam... niestety nic nie znalazłem. Przeinstalowałem Fedore, żeby mieć pewność że wicd nic nie namieszał, mam teraz czysty system bez żadnych modyfikacji jednak tak jak poprzednio nie łączy się. Wygrzebałem logi: - message - wpa_supplicant.log wynik lspci i lsmod nie znam się na tym ale widzę tam jakieś błędy więc szukam dalej na google, miedzy czasie mógłbyś zerknąć na to? Może to jakiś mój głupi błąd wynikający z niewiedzy? ps. swoją drogą dzięki za zainteresowanie tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bom3k Napisano Lipiec 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2008 Mam tą kartę (tylko że w laptopie innej marki) i bez problemu łączy się przez NetworkManager. Jak łączyłeś się przez NM wpisywałeś poprawne hasło, oraz adresy IP (jeżeli łączysz się przez DHCP to nie musisz). Może zmień adres MAC (wszystko możesz ustawić w NM) A tak BTW: IMHO NetwotkManager dostępny w Fedorze jest jednym z najbardziej dopracowanych narzędzi tego typu dostępnych dla GTK+ 2. IP, brama, maska, wszystko wpisałem przez NM i nic, ciągle brak połączenia, wyłączyłem nawet szyfrowanie i nadal nie może się połączyć. co do NM to go nie osądzam, chce tylko rozwiązać swój problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalashnikov Napisano Lipiec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2008 SSID twojej sieci to 123? Mało się wysiliłeś . Jak łączysz się statycznie to prawdopodobnie nie dopisuje Ci serwerów DNS - więc połączenie z siecią może istnieć ale nie będzie Ci tłumaczyć nazw domen na adresy IP. Po połączaniu spróbuj wykonać w terminalu ping -c 5 64.233.167.99 (64.233.167.99 to adres google.com). Jeżeli będzie pingować to znak że musisz wpisać w konfiguracji serwery DNS. Jak i to nie pomoże spróbuj połączyć się używając tekstowych narzędzi $ su - # service NetworkManager stop # ifconfig wlan0 down # iwconfig wlan0 mode "ad-hoc" essid "Nazwa_Sieci" channel "Nr_Kanału" key "off" # ifconfig wlan0 inet "127.0.0.1" broadcast "127.0.0.1" netmask "127.0.0.1" # ifconfig wlan0 up essid - nazwa twojej sieci, channel - kanał na której twoja sieć operuje, key - jeżeli sieć nie jest szyfrowana (nie potrzeba hasła) zostaw "off" jeżeli korzysta z WEP wpisz tam swoje hasło, jak korzysta z WPA, to jest mniej ciekawie..., inet - twój adres IP w sieci, broadcast - brama, netmask - maska sieci. Co do logów jedyne co mnie zadziwia to wpa_supplicant.log Authentication with 00:00:00:00:00:00 timed out. Na pewno tak powinno być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2008 nie znam się na tym ale widzę tam jakieś błędy więc szukam dalej na google, miedzy czasie mógłbyś zerknąć na to?Nie mam laptopa ani innego sprzętu z WiFi, więc na 100% nie odpowiem, ale wielki Google pokazuje m.in. → http://www.nabble.com/Wlan0-not-connecting-td16069415.html a tam:Probably you need to turn off wpa_supplicant and network services, and so only NetworkManager is running. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bom3k Napisano Lipiec 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2008 SSID twojej sieci to 123? Mało się wysiliłeś . To na szybko dla testów bez wepa zrobiony ad-hoc Jak łączysz się statycznie to prawdopodobnie nie dopisuje Ci serwerów DNS - więc połączenie z siecią może istnieć ale nie będzie Ci tłumaczyć nazw domen na adresy IP. Po połączaniu spróbuj wykonać w terminaluping -c 5 64.233.167.99 (64.233.167.99 to adres google.com). Jeżeli będzie pingować to znak że musisz wpisać w konfiguracji serwery DNS. Niestety ping kończy się komunikatem: connect: Sieć jest niedostępna Jak i to nie pomoże spróbuj połączyć się używając tekstowych narzędzi$ su - # service NetworkManager stop # ifconfig wlan0 down # iwconfig wlan0 mode "ad-hoc" essid "Nazwa_Sieci" channel "Nr_Kanału" key "off" Wykonanie iwconfig z parametrami j.w. kończy się komunikatem: [root@lenovo ~]# iwconfig wlan0 mode "ad-hoc" essid "123" channel "5" key "off" Error for wireless request "Set ESSID" (8B1A) : SET failed on device wlan0; Input/output error. nie mam pojęcia co to znaczy... kolejne polecenia wykonały się bez problemu. ... Co do logów jedyne co mnie zadziwia to wpa_supplicant.log Na pewno tak powinno być? Co do tego to nie wiem, ale poszukam na ten temat informacji może to jest problemem ... :/ Do @WalDo Wyłączenie wpa_supplicanti network services też nie pomogło nadal widzi sieć ale się z nią nie chcę połączyć. Dodatkowo podczas modyfikacji połączenia dostałem okno błędu, tu zawartość nm-connection-editor-bugreport.txt, nie mam pojęcia czemu to się pojawiło. brom3k: Edytowałem 08-07-2008 01:34: przeinstalowałem system na nowo, w system> administracja> sieć dodałem nowe urządzenie jako wlan0 (po reinstalacji go tu nie było niewiedzieć czemu, eth0 był) skonfigurowałem (tyle razy tu wpisywałem rzeczy, że chyba z zamkniętymi oczyma mogę to już robić ) i uruchomiłem. Zauważyłem, że winXP pokazał nawiązanie połączenia, jednak netu nadal nie było. Idąc za Twoją wskazówką(mam na myśli Kalashnikova żeby nie było nieporozumień ) sprawdziłem pinga na ip google.pl, który zakończył się pozytywnie. Wpisałem DNSa i ... PUFFF! net jest. Próbowałem się jeszcze jakoś połączyć za pomocą NetworkManagera jednak ciągle pytał o hasło WEP i po paru takich pytaniach wyrzucał brak połączenia nie wiedzieć czemu... cóż ... NM chociaż pokazuje jakie sieci są w zasięgu :] a to i tak dużo wpisanie tego w system-config-network nie jest aż tak uciążliwe. Na razie sądzę, że te rozwiązanie mi starczy, już nie mam nerwów do tej karty teraz czas delektować się Fedorcią Dziękuję Wam za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi