grocik Napisano Lipiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 Witam Mam problem od czasu kiedy uzywam Fedore9 z moim IP i jego lokalizacja. Sprawdzajac na www.mojeip.eu okazalo sie, ze jest inne niz mam wpisane w ifconfig. Oczywiscie moje IP ma lokalizacje zupelnie w innej czesci Polski. Co mam zrobic, zeby lokalizacja mojego IP byla prawdziwa. W dodatku przy uruchomieniu systemu na czerwono jest odznoczone rpc.idmapd. Dzieki za pomoc Pozdrawiam Grocik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Lipiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 A bardzo się różni? Bo jak o kilka cyferek to nie masz się czym martwić. A na poważnie dowiedz się jak jest zbudowana sieć w której ty siedzisz, czy bezpośrednio łączysz się z internetem czy przez jakiś router/bramę lub coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grocik Napisano Lipiec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 A bardzo się różni? Bo jak o kilka cyferek to nie masz się czym martwić. A na poważnie dowiedz się jak jest zbudowana sieć w której ty siedzisz, czy bezpośrednio łączysz się z internetem czy przez jakiś router/bramę lub coś takiego. Czesc i dzieki za pomoc! Lacze sie przez router Caly sie rozni (wszystkie cyferki) i jestem 300 km. od siebie. Pozdrowki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 Mam problem od czasu kiedy uzywam Fedore9 z moim IP i jego lokalizacja.I to występuje tylko na Fedorze 9? A na wcześniejszych dystrybucjach lub innych linuksach? Może to sprawa providera? W dodatku przy uruchomieniu systemu na czerwono jest odznoczone rpc.idmapd.Po pierwsze prawdopodobnie serwisy rpc* w ogóle nie są Ci potrzebne i spokojnie możesz je wszystkie wyłączyć → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-f9.html Po drugie to nie ma nic wspólnego z IP, więc jeśli w ogóle chcesz poruszać ten problem to załóż inny wątek. Obowiązuje zasada 1 problem - 1 wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 Lacze sie przez routerNo to sobie odpowiedziałeś Strony internetowe takie jak np. http://www.ipchicken.com/ pokazują Twój zewnętrzny adres IP. Polecenie ifconfig pokazuje adres IP Twojego komputera, więc skoro łączysz się przez router pokazuje Twoje IP w sieci lokalnej. Prawdopodobnie 192.168.xxx.xxx lub 10.0.xxx.xxx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grocik Napisano Lipiec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 W poprzednich dystrybucjach i innych linuksach mialem ten sam problem. Wszyscy inni uzytkownicy np. na myspace maja swoja lokalizacje na dostepnych mapach itd. ja jeden nie mam. Jak przygladam sie na strony innych userow, ktorzy maja mapki lokalizacyjne, bedac niezalogowany i korzystam z innego komputera w innym miejscu ( i tez przez router) tylko ze system XP to poprawnie pokazuje moja lokalizacje. A z domowego to jestem w kosmosie a najczesciej na pacyfiku. W zwiazku z tym szukam swojego miejsca i chcialbym je znalezc uzywajac Fedora 9!. (nie wiem czy to temat zwiazany z IP) I to występuje tylko na Fedorze 9? A na wcześniejszych dystrybucjach lub innych linuksach? Może to sprawa providera? Po pierwsze prawdopodobnie serwisy rpc* w ogóle nie są Ci potrzebne i spokojnie możesz je wszystkie wyłączyć → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-services-f9.html Po drugie to nie ma nic wspólnego z IP, więc jeśli w ogóle chcesz poruszać ten problem to załóż inny wątek. Obowiązuje zasada 1 problem - 1 wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grocik Napisano Lipiec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 Dziekuje za odpowiedz, mniej wiecej sie zgadza. Ale problem nadal istnieje poniewaz moja lokalizacja nadal jest niezgodna z prawda! No to sobie odpowiedziałeś Strony internetowe takie jak np. http://www.ipchicken.com/ pokazują Twój zewnętrzny adres IP. Polecenie ifconfig pokazuje adres IP Twojego komputera, więc skoro łączysz się przez router pokazuje Twoje IP w sieci lokalnej. Prawdopodobnie 192.168.xxx.xxx lub 10.0.xxx.xxx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Lipiec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2008 Nie no przez taką głupotę zmieniać system, to już lepiej poszukaj serwer proxy z lokalizacją która by tobie odpowiadała. Dla mnie problem z lokalizacją, to tak jak mówił WalDo, wina provadera, chyba że problem występuje tylko na Linuksie to ja nie mam pojęcia o co biega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi