Skocz do zawartości

Problem Z Pamięcia Ram

danziger

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

kupiłem dwa komplety Patriot 4 GB (2x2048) DDR2 800MHz Extreme Perf. CL4.0 (PDC24G6400LLK), więc razem 8giga.

Problem jest taki ze winda oraz Fedora 9 (32 bity i 64 bity) instalują się , ale przy uruchomieniu pojawia się przy windzie blue srceen a przy Fedorze po prostu sie zawiesza :-).

Kombinowałem, zmieniałem, ale Fedora normalnie sie zachowuje jak jest tylko jedno gniazdo obsadzone. Włożenie dwóch którychkolwiek pamięci w dowolne porty powoduje blokadę kompa.

Nie wygląda na to by były wadliwe bo każda pojedyńcza śmiga, dopiero jak już są dwie to się wieczają. Problem chyba jest z biosem bo jak włożę to widzi ilosć RAMu ale wyświetla że to "single"

Czym to może być spowodowane?

Pyta Asus P5K Pro.

Nadmienię że dwa 1 gigowe kingstony na tej płycie i przy tych systemach chodzą bez problemu.

W BIOSIE wszystko na auto.

U mnie płyta Asusa wykryła bez problemu. Ja bym zaczął od aktualizacji biosu.

ja nie napisałem że nie wykrywa, ona wykrywa wszystkie 4 kości i tu problemu nie ma, problem jest przy odpaleniu kompa.

a Co sie tyczy Biosu to na pewno nie zaszkodzi, ale tu raczej problem nie leży.

Czy Twój procesor obsługuje 64bity? Czy dzieje się dokładnie to samo na Fedorze x86_64 Jesteś pewien że Twój BIOS obsługuje 8GB RAM?

Z ciekawości, na co Ci tyle pamięci? Robisz w DTP? Jakieś zaawansowane projekty 3D?

intel e8400 obsługuje, zresztą by sie fedora 84 nie zainstalowała a z instalacją i uruchanianiem na dwóch giga nie ma najmniejszych problemów, Jak pisałem w BIOSie widać 8 giga.

Fedora 32 i 634 działają bez problemu z jedną dowolną kością z zestawu, problem pojawia się już przy dwóch.

DTP? nie ale w bazach danych. By dokończyć czasami to co robię w w pracy, w domu muszę odpalić Oracle 10, Warehouse Builder, oracle forms, i Crystal Repots (CR). CR jest tylko pod winwows więc najlepiej mieć wirtualna maszynę. Jak sie to zsumuje to 8 giga to odpowiednia pamięć, a i RAID z dwóch 500G dysków nie będzie się nudził :-) (RAID to sobie przetestuje)

Zrobiłeś podstawowy błąd i nie przeczytałeś instrukcji do twojej płyty. Twoja płyta nie obsługuje tych pamięci. Na stronie Asusa masz coś takiego jak QVL czyli Qualified Vendors List i na tej liście nie ma twoich pamięci http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&amp...amp;modelmenu=1

Jedyne moduły 2 Gb jakie są obsługiwane przez twoją płytę to Kingstony. Moja rada zwróć Patrioty sprzedawcy jeżeli kupowałeś przez Internet i kup Kingstony.

Fedora 32 i 634 działają bez problemu z jedną dowolną kością z zestawu, problem pojawia się już przy dwóch.
Miałem podobny problem (chociaż z innymi pamięciami) i upgrade biosu pomógł, więc sugeruję to samo co wcześniej sanji

Miałem podobny problem (chociaż z innymi pamięciami) i upgrade biosu pomógł, więc sugeruję to samo co wcześniej sanji

Dziś wgram nowy BIOS, zobaczymy co będzie. Pożyczyłem od kumpla cztery po jeden GB firmy HP to też przetestuję w domu.

Najgorsze że zakup był w ulubiony.pl, więc tak naprawdę zwrot nie wchodzi w grę, po prostu firma tragiczna i z miesiąc bym czekał na zwrot pieniędzy jeśli bym się doczekał :-).

A na przyszłość będę uważniej sprawdzał by znów wtopy nie było.

czasami tak bywa z pamięciami o niskim CL i dużych pojemnościach, wielu producentów nie ma na Vendor-List a płyta obsługuje pamięci od tych producentów, więc również nie ma co skazywać na klęskę, po pierwsze spróbuj zwiększyć CL (czyli troszkę spowolnić pamięci) - możliwe że BIOS źle wykrywa ustawienia, gdy to nie pomoże, spróbuj na swoich pamięciach wyłączyć tryb DualDDR (jeżeli taką opcję masz w BIOSie) - czasami to pomagało,

dodam że, w takich przypadkach warto po wpięciu pamięci przetestować za pomocą memtest86+, co przy 8 GB i dokładnym teście pewnie pochodzi 2 dni ;)

ponadto przy takiej ilości pamięci wchodzi w grę tylko 64 bitowy system ze względu na allokację pamięci,

czasami tak bywa z pamięciami o niskim CL i dużych pojemnościach, wielu producentów nie ma na Vendor-List a płyta obsługuje pamięci od tych producentów, więc również nie ma co skazywać na klęskę, po pierwsze spróbuj zwiększyć CL (czyli troszkę spowolnić pamięci) - możliwe że BIOS źle wykrywa ustawienia, gdy to nie pomoże, spróbuj na swoich pamięciach wyłączyć tryb DualDDR (jeżeli taką opcję masz w BIOSie) - czasami to pomagało,

dodam że, w takich przypadkach warto po wpięciu pamięci przetestować za pomocą memtest86+, co przy 8 GB i dokładnym teście pewnie pochodzi 2 dni ;)

Zmiana biosu nie pomogła, dalej Fedora uruchamia się tylko jak są dwie kości (razem 4GB).

Memtest86+ jak każdą kość sprawdzam osobno to po 20 minutach pokazuje że sszystko ok, jak wsadzę 4 kości to wyrzuca mi kilkadziesiąt tysięcy błędów i oczywiście sprawdza godzinami i nigdy nie kończy.

Patrioty na opakowaniu mają 4-4-4-12, płyta na auto ustawia na 5-5-5-18 (dlaczego ostatnia liczba nie jest "15" proszę mnie nie pytać).

Kumpel sprawdził kości u siebie na innej płycie i viście, wszystko było ok.

memtest86+ chodził u niego całą noc na wszystkich kościach i wszystko ok.

Wiem że sama płyta nie jest walnięta bo kupiłem dwa zestawy. Obie płyty jak jest mało pamięci sprawują się ok, jak wsadzę wszystkie po padaka.

Ale jak już wspominałem, F 9 instaluje się w trybie graficznym, wszystko jest ok, dopiero przy pojawianiu się okna logowania zawiesza się :-(.

Spróbuję pozmieniać CL, ale tam jest full opcji i trochę mnie czeka zabawy.

Tak z ciekawości zajrzałem na stronę Patriota i jest tam konfigurator który znajduje odpowiednie pamięci do płyty, i do twojej płyty mogłyby pasować Patrioty ale inne niż ty masz.

http://www.patriotmem.com/configurator/mor...66920&tab=r

Właśnie zainstalowałem ubuntu i on po zainstalowaniu uruchamia się na 8 GB!

Dziwne, Fedora być może albo coś zma ustawione nie tak, lub jest bardziej wybredna. Ale żeby nie było za kolorowo, Ubuntu oczywiście nie widzi RAID 0, tylko dwa osobne dyski :-)

jak widać jak nie urok to sr...

oczywiście tam porządni ludzi od razu mi pomogli i podali link do rozwiązania problemu.

Jak widać nie będzie to proste, Fedora bez problemu instaluje się na RAIDzie, ale ma problemy (bardziej moja płyta ma) z RAM, a Ubuntu śmiga na RAMie, ale by zrobić RAID to trzeba pisać i pisać.

a Ty po instalacji, zaktualizowałeś system??

jeżeli nie to zainstaluj system na dwóch kościach, zaktualizuj system i dopiero potem dorzuć następne dwie kości pamięci,

próbowałem, wszystkiego próbowałem.

Właśnie F9 instaluje się na 8 GB, odpala,wszystkie procesy się uruchamiają i dopiero się wiesza w momencie otwierania okienka logowania.

jak są dwie lub jedna kosć to problemów nie ma.

• 2 weeks later...
próbowałem, wszystkiego próbowałem.

Właśnie F9 instaluje się na 8 GB, odpala,wszystkie procesy się uruchamiają i dopiero się wiesza w momencie otwierania okienka logowania.

jak są dwie lub jedna kosć to problemów nie ma.

przez ten tydzień instalowałem ubuntu 32 bit i 64, mandirevę 32 bit i nigdzie nie ma problemu, jedyną dystybucją która się wykrzacza przy logowaniu na większej ilości pamięci RAM jest F9. Może ktoś wie gdzie Fedora zapisuje log z logowania? Może tam są zapisane przyczyny błędów? Trochę dziłne że jedynie na Fedorze to występuje.