SpAyKeR Napisano Lipiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2008 Witam was drodzy użytkownicy . Mam otóż takie pytanie i prosiłbym o pomoc, gdyż tego nigdy nie robiłem. Ale do rzeczy: Otóż będę formatować partycję c: (z windowsem) i będę go instalować po raz kolejny, po tym jak go zainstaluj zniknie mi bootloader fedory. Otóż pytanie brzmi co zrobić, żeby znów po resecie komputera był bootloader grub i wybór możliwości systemu? Bardzo mi na tym zależy. Dziękuje i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Lipiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2008 Na stronie: http://jakilinux.org/linux/wszystko-o-grub/ jest opisane jak zrobić kopię zapasową i przywrócić boot-loadera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2008 Otóż pytanie brzmi co zrobić, żeby znów po resecie komputera był bootloader grub i wybór możliwości systemu?Człowieku, jeśli naprawdę Ci na tym zależy, to wysil się trochę. To było setki razy poruszane na tym forum. Trochę samodzielnej pracy. Szczególnie pracy mózgu, to nie boli, serio [EDIT]Nota bene to co napisali na stronie, którą podał Jony w Twoim przypadku sprowadza się do jednego polecenia. Prościej i konkretniej tłumaczone było na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Lipiec 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2008 partycję c:Ehh... Nie lubię jak ktoś tak mówi, tym bardziej że się zna. Windows przydziela sobie różnie i dziwnie czasasmi te litery partycji, więc tak naprawde C: to nie musi być /dev/hda1. Kiedyś miałem na /dev/hda2 system plików FAT32, a Windows go potraktował literą E:. Pozatym, to są tylko oznaczenia, nawet Windows ma oznaczenia dysków/partycji w stylu naszym czyli: /HardDisk/Partition1 (tak mniej więcej ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Lipiec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2008 Bowiem Okienko ma w ogóle inne spojrzenie na świat : P ja dla odmiany chyba mam /dev/sda4 jako partycję Okienka iks pe...tak chyba jakośtak bowiem pierwsze są dla Linux a koniec dysku jest dla Okienka iks pe Hmm jedno polecenie, to by ratowało wszystkich dwu-systemowców i to jak ja mam ten drugi "system" tylko dlatego, że mamie potrzebny do spraw firmowych tak to bym tego... czegoś nie trzymał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi