Gość michal88 Napisano Lipiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2008 Witam Po reinstalacji systemu przyszedł czas na update. Yum ściągnął sobie ~800MB pakietów i zabrał się za ich instalację w systemie. Wszystko poszło niby ładnie, bez żadnych problemów. Jednak po wybraniu w kdm jakiegokolwiek użytkownika pojawia się komunikat "Cannot enter home directory. Using /." W konsolce yum wykazuje, że może jeszcze zaktualizować parę pakietów, w tym: firefox xulrunner devhelp yelp Niestety tych akurat zaktualizować się nie da z powodu braku zależności z gecko-libs. Tak oto wygląda na dzień dzisiejszy moja fedora, z której nie da się po ludzku korzystać. Ma ktoś jakieś pomysły na odpalenie jakiegoś KDE czy Gnome? EDIT: Problem rozwiązany. Przyczyną nie były pakiety które robiły problemy przy aktualizacji, tylko selinux - nigdy gnoja nie lubiłem Teraz wyłączony i wszystko śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Lipiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2008 Trzeba było dać restorecon -Rv /home zanim go wyłączyłeś :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Lipiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2008 Odinstaluj pakiet yelp bo chyba on zawsze robil problemy przy aktualizacach, po zaktualizowaniu reszty pakietow go po prostu zainstaluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Lipiec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2008 firefox xulrunner devhelp yelp Niestety tych akurat zaktualizować się nie da z powodu braku zależności z gecko-libs. Odinstaluj gxine. http://article.gmane.org/gmane.linux.redha...ora.devel/88895 (zepsute zależności gxine) Co ciekawe http://rpm.pbone.net/ nic nie wie o gxine dla Fedory 9. Ostatnia wersja jest dla Fedory 8. Czy ktoś wie co to za kombinacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Lipiec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2008 Witam! Ja mam podobne problemy z fedorą 9. Firefox i xulrunner potrzebują do aktualizacji gecko-libs = 1.9 Czyli, że co? Trzeba czekać, aż ktoś naprawi popaprany pakiet? Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Lipiec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2008 Firefox i xulrunner potrzebują do aktualizacji gecko-libs = 1.9 Nie potrzebują. Aktualizują się bez problemu. Pod linkiem znajdziesz informacje, które pakiety mają połamane zależności. A dokładniej, niektóre pakiety (jak gxine) oparte o gecko-libs (xulrunner) nie zostały jeszcze zaktualizowane do wersji 1.9.0.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi