Skocz do zawartości

Niedziałające Menu W Xfce 4.4.2

Krysiul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Właściwie nie jestem pewien, czy napisałem w dobrym dziale, bo nie wiem, czy problem dotyczy zainstalowanej Fedory 9, czy też XFCE. Otóż nie mogę korzystać z niektórych funkcji w menu Ustawienia. Po kliknięciu na niektóre z nich po prostu nic się nie dzieje, żadnej reakcji, nie uruchamiają się. Oto lista wszystkich niedziałających funkcji:

Ustawienia-> Ustawienia
Ustawienia-> (_menadżer_ → menedżer) ORT Ustawień Xfce
Ustawienia-> Opcje Menedżera Okien
Ustawienia-> Sesje i Uruchamianie
Ustawienia-> Ustawienia ekranu powitalnego
Ustawienia-> Ustawienia interfejsu użytkownika
Ustawienia-> Ustawienia klawiatury
Ustawienia-> Ustawienia Menedżera Okien
Ustawienia-> Ustawienia Miksera
Ustawienia-> Ustawienia Myszy
Ustawienia-> Ustawienia obszaru roboczego
Ustawienia-> Ustawienia pulpitu
Ustawienia-> Ustawienia wyglądu

Zobaczyłem w edytorze menu, że Ustawienia uruchamiane są poleceniem xfce-setting-show. Spróbowałem odpalić to z konsoli, ale efekt był taki sam, czyli żaden. Kiedy w tym samym edytorze menu zaznaczyłem opcję "Uruchom w terminalu", terminal otworzył się i natychmiast zamknął, a dalej nic. Co się dzieje?

To nie jest windows...

Hehe, wiem że to nie Windows. Ale ku przekorze po instalacji pakietów i zabawie z restartem X'ów i runlevelami nic się nie zmieniło. Dopiero reboot pomógł. Czy jakieś biblioteki/moduły były dalej w pamięci? Nie wiem - za mało wiedzy :P

Używam XFCE od czasu, gdy pojawiło się w wersji 4.4 beta (do samodzielnej kompilacji) i nigdy nic takiego nie miałem. Fakt, że Fedory 9 używałem jakiś miesiąc a i to nie codziennie i szybko postanowiłem wrócić do stabilnej i dopieszczonej F8.

Zaryzykowałbym po lamersku usunąć i zainstalować jeszcze raz. Albo doinstalować coś czego ewentualnie brakuje przez zainstalowanie całej grupy

yum groupinstall XFCE