Skocz do zawartości

Minimalny Backup Systemu

Mikołaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tematów o backupie przeglądałem kilka, ale ostatnio słyszałem o programie który nie robi kopii wszystkich plików, tylko tych które przechowują jakieś zmienione dane przez użytkownika, bo w końcu pliki programów, biblioteki, źródła itd. itp. są niezmienne, w końcu możesz takie same ściągnąć z repo i zaistalować. (przewiduję to dla partycji /, /home to standardowo trzeba ;])

Rozwiązanie o tyle dobre, że kopia nie będzie zajmowała dużo miejsca, bo configi i inne rzeczy aż tak dużo miejsca nie zajmują, (z tego co zrozumiałem z zasłyszanych informacji) minusem jest tu to że trzeba najpierw zainstalować system z pakietami obecnymi podczas backupu, no i później przewrócić te configi i pozostałe zmienione pliki.

Właściwie pytam czy ktoś jeszcze słyszał o takim programie, bądź zna jakieś metody do wykonania takowego backupu, bo zależy mi bardziej na jak najmniejszym rozmiarze kopii, a system sobie już mogę zainstalować.

Ja mam u siebie partycje ext3 i na tych partycjach znakomicie sprawdza mi się program dump. Ma opcję backupów przyrostowych, czyli 1. backup (poziom 0) robię po instalacji i wykonaniu pierwszej aktualizacji i trzymam sobie w szufladzie. Potem jak mi się przypomni :rolleyes: albo jak robię coś co może rozwalić system, to wykonuję przyrostowo kolejny backup (poziom 1). Te kolejne są naprawdę niewielkie, bo wykonują tylko deltę między stanem z poziomu 0 a stanem obecnym.

Wada jest taka, że o ile wiem dump działa na ext2/ext3 a na LVM czy najnowszym ext4 już nie.

na / mam XFS, z tego co patrzałem to jest xfsdump, nie wczytywałem się, ale nazwa, i pierwsza linijka mana wskazuje na to że to dump dla xfs ;].

Tylko jest mały problem w twoim rozwiązaniu, jeszcze nie robiłem żadnego backup'a (czy jak to się odmienia ;]), więc delta będzie dość duża ;]

Ja przy ostatniej instalacji systemu po prostu zachowałem sobie /home (który i tak był na innej partycji) oraz /etc.

Wystarczyło ;)

A jeśli rzeczywiście chcesz sprawdzić jakie pliki zmieniły się po instalacji to zajrzyj do "man rpm" do sekcji "OPCJE WERYFIKACJI", może znajdziesz coś dla siebie ;)

no chodzi mi właściwie o konfiguracje systemu, programów (poza tymi które są przechowywane w /home). Bo zawsze konfiguracja wszystkiego, zajmuje najwięcej czasu ;]

------- edit ----------- 07.08.2008 -----------

hmmm, no chyba skorzystam z porady ecika, tak dla pewności, jeszcze gdzieś mogą siedzieć jakieś configi ??

RPM-a też spróbuję, zobaczymy ;]