zwierzu85 Napisano Lipiec 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2008 Witam Nie wiem czy zakładam temat w dobrym miejscu, więc proszę o wyrozumiałość. A więc mój problem polega na tym, iż network manager nie widzi połączenia internetowego. Stało się tak gdy przez network-config-managera wyłączyłem kartę. Po ponownym uruchomieniu nastąpił ten problem. Internet faktycznie jest, gdyż strony mogę przeglądać jednak system jakby nie wiedział tego połączniea i nici z instalacji przez yuma... Miałem już taka sytuację na początku przygody z fedorą, wtedy zrobiłem reinstal i pomogło, jednak teraz ten system dopieszczałem trochę czasu i szkoda mi od nowa instalować. Proszę o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Lipiec 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2008 Na początku jedna sprawa. Linux to nie Windows, tu nie reinstalujemy systemu bo "chyba sieć nam padła". Do sieci są odpowiednie polecenia oraz pliki konfiguracyjne, które dowolnie można zmieniać jak tylko się wie co zmienić. Wszystko można przywrócić do ustawień z instalacji dlatego nie reinstalujemy systemu. Choć z drugiej strony system należy do właściciela, przynajmniej z Linuksem tak jest, więc będąc rootem można z nim robić co się chce. A więc mój problem polega na tym, iż network manager nie widzi połączenia internetowego. Stało się tak gdy przez network-config-managera wyłączyłem kartę. Jak wywnioskowałeś że network manager nie widzi twego połączenia? Skoro wyłączyłeś kartę to ją może włącz? Nie pisałeś czy to zrobiłeś. A może po prostu skasowałeś to połączenie? Po ponownym uruchomieniu nastąpił ten problem. Internet faktycznie jest, gdyż strony mogę przeglądać jednak system jakby nie wiedział tego połączniea i nici z instalacji przez yuma... Sorry tego kompletnie nie rozumiem, skoro możesz strony przeglądać to oznacza że połączenie masz dobrze ustawione i system je widzi, może to wina yuma? Coś poza yumem nie działa? Jak te "niedziałanie" yuma się ujawnia? PS: A dział bardziej pasuje "SIECI ---> Połączenie z internetem" PS2: Czasami takie posty wyglądają na niegrzecznie ale zacytuję Toma Cruza z "Jerry Maguire" "help me, help you", pisz precyzyjnie i dwaj jak najwięcej informacji bo z takich ogólników niewiele można wywnioskować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 27, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2008 Jak wyżej + pokaż ifconfig. Przenoszę do właściwego działu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwierzu85 Napisano Lipiec 28, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2008 Dzięki za odpowiedź, ale już sobie poradziłem. Po prostu we właściwościach połączenia trzeba było zaznaczyć kontrole za pomocą Network Managera. Mam jeszcze tylko jedno pytanie, dlaczego polecenie ifconfig wyrzuca, ze nie ma takiej komendy(wykonuję spod roota)?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Lipiec 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2008 Mam jeszcze tylko jedno pytanie, dlaczego polecenie ifconfig wyrzuca, ze nie ma takiej komendy(wykonuję spod roota)?? Pozdrawiam bo nie logujesz sie przez "su -", tj. su i kreska. ta kreska powoduje ustawienie zmiennych srodowiskowych roota. jesli zrobisz /sbin/ifconfig to tez zadziala bez kreski. natomiast najlepiej naucz sie zeby stosowac kreske () . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi