zyguli Napisano Sierpień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2008 Czy może ktoś skompilował najświeższy RPM pidigin-tlen i chciałby go udostępnić? Próba skompilowania tego przeze mnie spełzła na niczym. Jaki e dokładnie pakiety są mi potrzebne Fedorze, żebym mógł przeprowadzić kompilację (nie musi być do RPM). Szukałem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Co stoi na przeszkodzie, żeby w przyszłości pidgin-tlen pojawił się w którymś z repozytoriów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2008 Próba skompilowania tego przeze mnie spełzła na niczym. Jaki e dokładnie pakiety są mi potrzebne Fedorze, żebym mógł przeprowadzić kompilację (nie musi być do RPM). Szukałem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Najlepiej byłoby wkleić wyjście z make i wtedy wiadomo byłoby czego konkretnie Ci brakuje. Co stoi na przeszkodzie, żeby w przyszłości pidgin-tlen pojawił się w którymś z repozytoriów? Nic, po prostu nikt się nie zabrał za paczkowanie. To szansa dla Ciebie by znaleźć swoje paczki w repozytorium ;-) Sprawdziłem ten pakiet i wygląda na to, że jedyna paczka jaka jest potrzebna do poprawnej kompilacji to pidgin-devel (zapewne pociągnie ona trochę zależności). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Sierpień 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2008 Pidgin-devel załatwił sprawę, Dzięki. To moja pierwsza kompilacja. Czytałem, że 'checkinstall' jest lepszym rozwiązaniem niż 'make install', więc, jako że w repozytoriach 'checkinstall' nie ma, zainstalowałem RPM z oficjalnej strony. Potem zrobiłem 'make' i 'checkinstall' jako root. Pojawiły się błędy: [zyguli@zyguli-fedora pidgin-tlen-20080602]$ make cc -c tlen.c `PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig pkg-config pidgin --cflags` -I/usr/local/include -fPIC -Wall cc -c auth.c `PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig pkg-config pidgin --cflags` -I/usr/local/include -fPIC -Wall cc -c chat.c `PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig pkg-config pidgin --cflags` -I/usr/local/include -fPIC -Wall cc -c wb.c `PKG_CONFIG_PATH=/usr/local/lib/pkgconfig pkg-config pidgin --cflags` -I/usr/local/include -fPIC -Wall cc -shared -fPIC -o libtlen.so tlen.o auth.o chat.o wb.o [zyguli@zyguli-fedora pidgin-tlen-20080602]$ su - Hasło: [root@zyguli-fedora ~]# /home/zyguli/Pobrane/pidgin-tlen-20080602/ -bash: /home/zyguli/Pobrane/pidgin-tlen-20080602/: is a directory [root@zyguli-fedora ~]# cd /home/zyguli/Pobrane/pidgin-tlen-20080602/ [root@zyguli-fedora pidgin-tlen-20080602]# checkinstall checkinstall 1.6.1, Copyright 2002 Felipe Eduardo Sanchez Diaz Duran This software is released under the GNU GPL. The checkinstallrc file was not found at: /usr/local/lib/checkinstall/checkinstallrc Assuming default values. The package documentation directory ./doc-pak does not exist. Should I create a default set of package docs? [y]: y Preparing package documentation...OK Please choose the packaging method you want to use. Slackware [s], RPM [R] or Debian [D]? R Please write a description for the package. End your description with an empty line or EOF. >> pidgin-tlen >> ************************************** **** RPM package creation selected *** ************************************** This package will be built according to these values: 1 - Summary: [ pidgin-tlen ] 2 - Name: [ pidgin-tlen ] 3 - Version: [ 20080602 ] 4 - Release: [ 1 ] 5 - License: [ GPL ] 6 - Group: [ Applications/System ] 7 - Architecture: [ i386 ] 8 - Source location: [ pidgin-tlen-20080602 ] 9 - Alternate source location: [ ] 10 - Requires: [ ] 11 - Provides: [ pidgin-tlen ] Enter a number to change any of them or press ENTER to continue: Installing with make install... ========================= Installation results =========================== install -d -o root -g wheel /usr/local/lib/purple-2/ install: cannot change owner and permissions of `/usr/local/lib/purple-2/': Nie ma takiego pliku ani katalogu make: *** [install] Błąd 1 **** Installation failed. Aborting package creation. Cleaning up...OK Bye. Co jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2008 Co jest nie tak? Checkinstall próbuje kopiować plik do niewłaściwej ścieżki. Zmiana w pliku Makefile parametru LOCALBASE na /usr. Z drugiej strony - ta wtyczka to tylko jeden plik i moim skromnym zdaniem prościej go po prostu przekopiować do ~/.purple/plugins - ponieważ pidgin także tam szuka wtyczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Sierpień 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2008 Rany, rzeczywiście prosta sprawa. Myślałem, że przy kompilacji powstają jeszcze jakieś pliki, które będą potrzebne. Teraz już będę wiedział. Dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 Witam specs są tu http://rathann.fedorapeople.org/review/ A tu moja paczka pod F11 x86_64 http://info.wset.pl/rpm/pidgin-tlen-0-0.2....fc11.x86_64.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swierq Napisano Czerwiec 13, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 13, 2009 Witam specs są tu http://rathann.fedorapeople.org/review/ A tu moja paczka pod F11 x86_64 http://info.wset.pl/rpm/pidgin-tlen-0-0.2....fc11.x86_64.rpm Mucias gracias Ci dobry człowieku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blazejwiecha Napisano Sierpień 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2010 tworzył już ktoś wtyczkę dla FC13 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Sierpień 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2010 Nowy link ftp://info.wset.pl/rpm/pidgin-tlen-0-0.2....fc11.x86_64.rpm z 11 paczka działa bez problemów w najbliższym czasie odświeżę je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[email protected] Napisano Listopad 15, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2010 Witam, Od pewnego czasu kompiluję ten plugin na własne potrzeby Zapraszam na jerzy1972.prv.pl Pozdrawiam, J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziaro Napisano Marzec 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2011 Nowy link <a href="ftp://info.wset.pl/rpm/pidgin-tlen-0-0.2.20090209.fc11.x86_64.rpm" target="_blank">ftp://info.wset.pl/rpm/pidgin-tlen-0-0.2....fc11.x86_64.rpm</a> z 11 paczka działa bez problemów w najbliższym czasie odświeżę je. Mam "mala" prosbe: mozna by te wtyczke takze w 32-bitowej wersji skompilowac? ... ja sie na tym nie znam Pozdrowienia ziaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2011 (edytowane) Zrobione: pidgin-tlen-20101112-1.fc14.i686.rpm --- Edit Usunalem stare zródlo by sie nikt nie mylil. Edytowane Marzec 26, 2011 przez 3k_PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2011 @3k_PL wrzuciłbyś tę paczkę (i w sumie kadu może też?) do naszej wiki → http://wiki.fedora.pl/wiki/Repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2011 Dodałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziaro Napisano Marzec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2011 @#12: Dzieki za szybkie stworzenie (_rpm'a_ → RPM-a) ORT Szkoda tylko, ze mimo wprowadzenia poprawnych "tlenowych"-danych nie moge sie przez pidgina na tlenie zalogowac. Gdzie sa logi albo inne pliki, ktore moglyby mi zdradzic gdzie "ten pies jest pogrzebany"? Moj system: swiezutka instalacja Fedora14 (32-bit, kernel 2.6.35.11-83.fc14.i686.PAE), pidgin Pidgin 2.7.11-1.fc14 (libpurple 2.7.11) ziaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi