Jony Napisano Sierpień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2008 (edytowane) Zainstalowałem sobie Seamonkey i mam drobne problemy. Po pierwsze mimo, że zrobiłem dowiązanie symboliczne do katalogu /usr/lib/mozilla/plugins i przeglądarka widzi wtyczki to nie odtwarza filmów w formatach windowsowych. Wygląda to tak, jakby wcale nie wczytywała wtyczki. Podobnie jest z operą, ale w firefoksie filmy działają. Gdy uruchomiłem Seamonkey z kosoli to przy załadowaniu strony z filmem konsola wyplówa błędy: LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-basic-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-complex-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-cone-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-gmp-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-mully-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-narrowspace-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-basic-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-complex-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-cone-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-gmp-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-mully-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] LoadPlugin: failed to initialize shared library /usr/lib/mozilla/plugins/libtotem-narrowspace-plugin.so [./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found (required by /usr/lib/xulrunner-1.9/libxul.so)] Po drugie nie reaguje na ustawienia adresu strony domowej. Po uruchomieniu przeglądarki zawsze wczytywana jest strona www.seamonkey.com. Co ciekawe jeśli stworzę dodatkowy profil to jest wczytywana właściwa strona domowa, ale po usunięciu poprzedniego profilu problem powraca. Z góry dzięki za odpowiedź. Drugi problem rozwiązany. Przy tworzeniu skrótu w menu Aplikacje wdarł się błąd. Dalej nie wiem co zrobić by plugin totema działał. Przeglądarka nawet go nie widzi. Edytowane Sierpień 6, 2008 przez Jony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Sierpień 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2008 W seamonkey wtyczki ustawiaj z pod roota wszystkie pluginy,spolszczenia itp inaczej nie zadziala to poprawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Sierpień 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2008 W seamonkey wtyczki ustawiaj z pod roota wszystkie pluginy,spolszczenia itp inaczej nie zadziala to poprawnie Jak mam to rozumieć? Dowiązanie zrobiłem spod roota i nawet uruchomienie przeglądarki spod roota nic nie daje. We wcześniejszych wersjach fedory zawsze tak robiłem i działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldoWaldow Napisano Sierpień 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2008 Witam sprawdź jak zachowa się SeaMonkey odpalony w ten sposób: LD_PRELOAD=/usr/lib/libnss3.so seamonkey czy teraz widzi wtyczki. "./libnss3.so: version `NSS_3.12' not found" pakiet nss masz zainstalowany ? SeaMonkey z repozytorium czy z instalki ? Instalka: Przed instalacją wersji i686 odinstalowałeś SeaMonkey pobrany z repozytorium ? usunąłeś ~/.mozilla z katalogu domowego ? uruchamiasz instalator jako root i instalujesz w /usr/lib ? przekopiowujesz libnullplugin.so z /usr/lib/seamonkey/plugins do /usr/lib/mozilla/plugins usuwasz /usr/lib/seamonkey/plugins tworzysz dowiązanie symboliczne katalogu /usr/lib/mozilla/plugins do /usr/lib/seamonkey tworzysz dowiązania symboliczne do pliku /usr/lib/seamonkey/seamonkey w /usr/bin uruchamiasz jako seamonkey ? plugin do mplayer działa ? sprawdź może jeszcze taki wrapper dla seamonkey #!/bin/sh if ! echo ${LD_LIBRARY_PATH} | /bin/fgrep -q "/usr/lib/seamonkey/" then echo "SETTING LIB PATH" export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH":/usr/lib/seamonkey/" fi cd /usr/lib/seamonkey /usr/lib/seamonkey/seamonkey-bin "$@" cd $HOME a z taką zmianą w wrapperze export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH":/usr/lib/" ... z tego co sprawdziłem problemem jest współpraca /usr/lib/seamonkey/libnss3.so który używa SeaMonkey z pluginem który potrzebuje libnss3.so z systemu, żeby SeaMonkey zobaczył plugin usuń libnss3.so to pozwoli zobaczyć totem-mozplugin przez SeaMonkey, czy będzie działał poprawnie tego nie wiem. ... u mnie wymiana libnss3.so na systemowy nie wychodzi na zdrowie SeaMonkey, więc polecam go nie wymieniać i zadowolić się mplayerem jak musisz używać totem to pozostaje SeaMonkey z repozytorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Sierpień 7, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2008 (edytowane) Nie pomogło. Dalej nie widzi wtyczki totema. Pakiet nss zainstalowany, a SeaMonkey z instalki, bo gdy z repozytorium instalowałem to miałem problemy z adblock plus. Poza tym wersja z instalki jest szybsza (i686). [edit] Rozumiem, że wrapper to skrypt, który mam zapisać do pliku i odpalić. Zrobiłem wszystko po kolei jak napisałeś. Po uruchomieniu tego skryptu przeglądarka dalej nie widzi tej wtyczki, a w konsoli wśród błędów pojawiła się nowa linijka: SETTING LIB PATH LoadPlugin: failed to initialize shared library libXt.so [libXt.so: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu] Biblioteka libXt jest zainstalowana. Plugin mplayer działa tzn. gecko-mediaplayer bo tak się chyba w F9 nazywa. Po tej zmianie znikła wyżej wymieniona linijka libXt, ale reszta bez zmian. Edytowane Sierpień 9, 2008 przez Jony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi