Juventini Napisano Sierpień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2008 Podczas ładowania systemu wyświetla mi się na monitorze: Booting 'Fedora (2.6.25.11-97.fc9.i686)' root (hd0,0) Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83 kernel /vmlinuz-2.6.25.11-97.fc9.i686 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet [Linux-bzImage, setup=0x3000, size=0x1fa8c0] initrd /initrd-2.6.25.11-97.fc9.i686.img [Linux-initrd @ 0xbcab000, 0x324297 bytes] Decompressing Linux... done. Booting the kernel. Red Hat nash version 6.0.52 starting Reading all physical volumes. This may take a while... No volume groups found Volume group "VolGroup00" not found Unable to access resume device (/dev/VolGroup00/LogVol01) mount: could not find filesystem '/dev/root' setuproot: moving /dev failed: No such file or directory setuproot: error mounting /proc: No such file or directory setuproot: error mounting /sys: No such file or directory Mount failed for selinuxfs on /selinux: No such file or directory switchroot:mount failed: No such file or directory Po czym komputer zaprzestaje dalszego startowania systemu. Co powinienem zmienić, aby system startował bez zastrzeżeń?? Co powoduje te wszystkie błędy? (_odrazu_ ? od razu) ORT zaznaczę iż jeśli chodzi o Linuksa jestem zupełnie początkujący i nie mam pojęcia co należy zrobić, co zmienić. Dlatego też bardzo możliwe, że nie podałem istotnych informacji więc zwróćcie mi na nie uwagę, a ja zedytuję post'a i je dodam. *edit1 Problem pojawia się za każdym razem gdy dysk twardy jest podłączony do laptopa, a na normalnym komputerze system działa bez zarzutu. Na laptopie jeszcze nie udało mi się go odpalić ani razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2008 Podstawowe pytanie czy stało się to od razu po zainstalowaniu systemu przy pierwszym uruchomieniu czy może jakiś czas było OK a teraz się coś popsuło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Sierpień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2008 Booting 'Fedora (2.6.25.11-97.fc9.i686)' @WalDo: Zdecydowanie nie stało się to przy pierwszym uruchomieniu po instalacji systemu @Juventini: Spróbuj wystartować ze starszego kernela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2008 @WalDo: Zdecydowanie nie stało się to przy pierwszym uruchomieniu po instalacji systemu Fakt Nie jestem na bieżąco z numerkami w F9 bo jadę ciągle na F8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GDevil Napisano Listopad 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2008 Witam, mam ten problem przy pierwszym uruchomieniu f8. Instalacja na dysku SATA 160GB na którym: sda1 - podstawowa, ntfs - windows sda2 - rozszerzona, a w niej sda5 - logiczna, ntfs, sda3 - podstawowa, /boot - ext3, sda4 - lvm Partycje utworzyłem automatycznie wykorzystując wolne miejsce. Ma ktoś może jakiś pomysl co może być nie tak? Bootloader'a Grub widzi i spokojnie daje sie uruchomix wcześniej zainstalowanego WinXP. Jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o LINUX'y, więc proszę łopatologicznie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2008 Instalacja na dysku SATA 160GB na którym: sda1 - podstawowa, ntfs - windows sda2 - rozszerzona, a w niej sda5 - logiczna, ntfs, sda3 - podstawowa, /boot - ext3, sda4 - lvm Podaj konfigurację LVM. To jest hmm... dokładnie sam nie wiem, bo nie używam, ale coś jakby wirtualne partycje, podaj zawartość pliku /boot/grub/menu.lst. Poszukaj w Internecie jakim poleceniem możesz zobaczyć partycje w LVM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi