Skocz do zawartości

Fedora + Bank Bph + Komponent Szyfrujący...

Tomek Wałkuski

Rekomendowane odpowiedzi

8. sierpnia pojawiła się nowa wersja komponentu dla klientów banku i... od tej pory nie mogę podpisywać zleceń pod Linuksem. Czy komuś już udało się obejść ten problem?

Aktualizacja ręczna (plik *.dll i *.xpt) nie pomaga, usunięcie katalogu ~/.mozilla i świeża "instalacja" też nie.

W prawym dolnym rogu pojawia się komunikat: "Komponent: OK Klucze: _spacja_".

Walczę z tym też od poniedziałku. Chłopaki nieźle namieszali i dodam, że mają użytkowników linuksa głęboko w d... Ciągle mi wmawiają, że to problem kodowania stron, ale chyba tak nie jest. Ja poustawiałem wszystko na ISO-8859-2 i nic to nie dało. Dodam, że problem mam w Fedorze i Mandrivie.

Jak zalogujesz się, to wejdź w Firefoxie: Widok->Kodowanie znaków->Środkowoeuropejski ISO-8859-2. Zrób to nawet jeśli masz to zaznaczone. Wtedy wyskakuje u mnie Komponent:BRAK.

Infolinia twierdzi, że nie zna się na linuksie, a informatycy twierdzą, że u nich w linuksie wszystko jest O.K. i na tym pomoc się kończy.

Chyba czas zmienić bank, bo każda zmiana w BPH, to ok. miesiąc problemów, aż jakiś spryciarz (nie z BPH) znajdzie rozwiązanie. mam tam konto prywatne i firmowe i trochę to utrudnia życie. Ale nie będę się upierał. Są inne banki.

Ech powiem krótko ,,Zasadzka'' no niestety też przyłączam się do grona tych co im się nie udało ... Narazie :)

Infolinia twierdzi, że nie zna się na linuksie, a informatycy twierdzą, że u nich w linuksie wszystko jest O.K. i na tym pomoc się kończy.

Najlepszy był Pan z pomocy technicznej, który powiedział, że "jeśli znajdę rozwiązanie problemu to niech wyślę rozwiązanie na adres [tu adres] byśmy mogli pomagać innym użytkownikom".

Żałuję, że nie zapytałem ile mi za to zapłacą? :/

Ja odpadłem, siedziałem nad tym jeden cały dobry dzień i teraz odpuściłem. Jak mnie jeszcze przyciśnie to postaram się jeszcze to jakoś rozwiązać i oczywiście opublikować na forum rozwiązanie :)

Hmmmmmmmmmmmm...........

Coś w tym jest.

ie4linux działa bezbłędnie.

A infolinia uparcie pierd...., że mam złe kodowanie w systemie. Teraz nawet nie przestawiałem na ISO-8859-2 tylko lecę na UTF-8. I działa.

Co ciekawe FIREFOX w Windzie też nie ma problemów.

Wygląda mi to na użycie javy "lekko ulepszonej" pod MS. Jak zaglądam w FF do komunikatów błędów to widać tam wyraźnie błędy we wtyczce. A mam oryginalną javę SUN.

Kolejna firma olewająca linuksa. Niestety jesteśmy jeszcze za słabi aby przejmowali się stratą paru klientów. Ale ja będę upierdliwy. W poniedziałek idę do oddziału i albo dadzą mi WINDOWS (niech sobie leży w szufladzie, bo przecież jest konieczny przy używaniu IE), albo adios amigos. Już zacząłem szukać nowego banku zresztą.

Ten interfejs, z którym na szczęście osobiście nie miałem do czynienia, najlepeij działa na - uwaga - Microsoft Java VM. Tak, tej samej, której nie było w Windows XP SP0, tej samej goszczącej na systemach opartych na jakże nadającym się do transakcji bankowych systemie Windows 98. Nawet rzeczywista Java - JRE od Suna, działa źle. Informatycy żyją jeszcze w połowie lat dziewięćdziesiątych, na dodatek w wydaniu wschodnioeuropejskim, które naucza, że cały świat użwa Windows 98 albo Windows 95 z IE4. Smutne, ale prawdziwe - niektórzy ludzie zatrzymują sie na pewnym etapie rozwoju zawodowego, mają jakąś blokadę, jak ci taksówkarze, którzy podają mi ceny w starych złotówkach.

Niech żyje konkurencja.

Witam, tez mam problem z przelewami w BPH.

Jak dotad nie udalo mi sie nic zmienic, pisze ze komponent zainstalowany a klucze nie dzialaja.

Sadze ze cala ludzkosc urzytkownikow (_linuxa_ → Linuksa) ORT powinna przeslac do BPH zazalenie w tej sprawie.

Jutro jak znajde czas pojade do innego banku np. Kredyt Bank i zapytam czy ich bankowowsc internetowa tez nas dyskryminuje.

• 5 weeks later...

No chyba chłopaki i dziewczyny z BPH wzięli sobie linuksa do serca. Dzisiaj próbowałem na FF i wszystko działa (jak na razie) bezbłędnie!! Nawet wyświetla poprawnie polskie litery.

Chyba za parę dni, jak wszystko przetestuję i będzie O.K. to napiszę do nich "list pochwalny". Postarali się, choć trochę to trwało.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...