Skocz do zawartości

Bezpieczny Pendrive

pylarek

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego już czasu przymierzam się do zakupu pendrive. Chciałbym na nim przechowywać swoje hasła, loginy i inne poufne informacje. Interesują mnie szczególnie pamięci z czytnikami linii papilarnych. Niestety nie mogę znaleźć żadnego który jest obsługiwany zarówno pod W$ jak i w systemie Linux. Czy może ktoś z was miał podobny problem i znalazł takie urządzenie.

Z tego co czytałem pendrive z czytnikiem linii papilarnych to na razie gadżet. Oczywiście wymaga to trochę zachodu, ale wystarczy na przezroczystą taśmę samoprzylepną (tzw.scotcha) zebrać Twoje linie np. ze szklanki i tak "zeskanowany" odcisk palca pokazać czytnikowi :) Aha, warto mieć taki "skan" jako backup ;) bo jak się skaleczysz albo inaczej zedrzesz opuszek palca... :ph34r: I to by było na tyle jeśli chodzi o bezpieczeństwo...

MSZ nadal stosunkowo najbezpieczniejsze są hasła w Twojej głowie lub w najgorszym wypadku na szyfrowanej partycji, do której masz dostęp na ... pamiętane przez Ciebie, nietrywialne i wystarczająco długie hasło.

Przepraszam za off topic, bo niestety dokładnie na Twoje pytanie nie umiem odpowiedzieć, ale być może to co napisałem jest przyczyną dla której niewiele osób jest na razie zainteresowanych tworzeniem oprogramowania dla takich urządzeń.

BTW: "W$"? Słyszałem o MacOS, Windows, kilku innych ale tego nie znam... :lammer: