Harari Napisano Sierpień 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2008 Witam. Proszę o wyjaśnienie różnicy pomiędzy dyrektywami: MACADDR=adres_MAC oraz HWADDR=adres_MAC Przeczytałem opis na RH ale nie do końca łapię różnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Sierpień 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2008 HWADDR to jest adres fizyczny jaki ma wpisany karta sieciowa. MACADDR jest adresem widzianym z zewnątrz i możesz go softwear-owo ustawić i wtedy w komunikacji system będzie używal go zamiast HWADDR. Co nie zmienia faktu, że HWADDR pozostanie ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harari Napisano Sierpień 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2008 OK rozumiem zatem za pomocą MACADDR mogę w sieci rejestrować się z innym niż żeczywisy rzeczywisty MAC - inaczej mówiąc mogę do interfejsu nadać nowy MAC. Rozumiem, że MAC jest na karcie zapisany w ROM czyli nie mogę go zmienić fizycznie, system podnosząc kartę odczytuje fizyczny MAC i umieszcza go "gdzieś" w pamięci, MACADDR "zamienia" wartość pamięci z pod adresu "gdzieś" czy tak to działa ? Sorry za dociekanie - po prostu mnie to ciekawi. Do czego zatem wykorzystywana jest dyrektywa HWADDR ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Sierpień 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2008 Aż tak dokladnie to nie wiem . Pewno do identyfikacji w systemie. Musiłby ktoś z większą wiedzą wyjaśnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2008 Do czego zatem wykorzystywana jest dyrektywa HWADDR ?Do powiązania MAC adresu z IP. Proszę nauczyć się korzystania z Googli → http://kbase.redhat.com/faq/FAQ_45_897.shtm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harari Napisano Sierpień 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2008 Do powiązania MAC adresu z IP. Proszę nauczyć się korzystania z Googli → http://kbase.redhat.com/faq/FAQ_45_897.shtm WalDo - proszę nauczyć się czytać ze zrozumieniem (oczywiście żartuję) Spójrz na na mój post raz jeszcze - "Przeczytałem opis na RH ale nie do końca łapię różnicę" - czyli byłem widziałem ale nadal nie do końca rozumiem, proszę o dodatkowe wyjaśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2008 WalDo - proszę nauczyć się czytać ze zrozumieniem (oczywiście żartuję)To jest w kilku miejscach, ale to co podałem tłumaczy chyba tak, że jaśniej nie można (...) is useful for machines with multiple NICs to ensure that the interfaces are assigned the correct device names (...)Czyli w sumie moja odpowiedź też nie jest poprawna. Napisałem tak jak ja to rozumiałem, ale widać, że nie o IP tu chodzi. Hmmm... przy okazji skorygowałem swoją wiedzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi