piotrek06 Napisano Sierpień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2008 Od wczoraj próbuję zrobić nędzny backup dysku ściągam/czytam/nagrywam => tracę płytki/cierpliwość Czy za pomocą partimag'u da się zrobić obraz partycji(49GB), na której znajduje się jedynie ~5GB danych? Czy do tej operacji potrzebuję drugiego dysku o tej samej wielkości partycji, czy można tę operację przeprowadzić na jednym dużym dusku 320GB podzielonym na 3 partycje? Czy zapisywany jest tylko obraz o rozmiarze danych znajdujących się na tej partycji? Zależy mi aby w razie jakiegoś nieprzewidzianego nieszczęścia móc po prostu sobie to przywrócić w łatwy przyjemny sposób. Używanie opcji szukaj może nie boli, ale bolą mnie już oczy od przeglądania topic'ów, w których są informacje typu "użyj opcji szukaj/szukaj w google", "może powinieneś zajrzeć tu(pod adresem jest kolejny topic z informacją "użyj opcji szukaj")" - w tym momencie ciśnie mi się już tylko jedno słowo ***wa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2008 (...) w tym momencie ciśnie mi się już tylko jedno słowo ***wa.Nerwowy jesteś. Nie wiem gdzie szukałeś , ale na część Twoich pytań odpowiedź znalazłem w 2 minuty tutaj → http://partimage.org/Partimage-FAQ Musisz partimage używać? Jeśli masz partycje ext3, to bardzo dobre, łatwe do odtworzenia i niewielkie backupy (wbudowana możliwość kompresji gzip) robi dump. Oczywiście to nie jest obraz partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek06 Napisano Sierpień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2008 Ciśnienie było zbyt wysokie. Chciałbym mieć coś boot'owalnego, i nie tylko pod ext3, niestety ntfs'u też używam i niestety on częściej pada, aczkolwiek posiadanie narzędzia obsługującego większą ilość systemów plików jest dobrą rzeczą. Szukałem jakiegoś uniwersum, niestety zawiłość opisów po eng. mnie wykończyła sądziłem że partimage będzie prosty w użyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2008 (...) sądziłem że partimage będzie prosty w użyciu.No, bo prosty jest jak budowa cepa Nie ma w sumie wiele do czytania. Najprościej ściagnąć bootowalny obraz "systemrescuecd.iso", wypalić płytę, uruchomić system i po wejściu do Xów wywołać program "partimage". Z ciekawości sprawdziłem sobie na VirtualBox, więc mogę powiedzieć, że działa bardzo przyjemnie, jest intuicyjny, kompresuje obrazy (tylko w gzip, bo z bzip2 z jakimś bugiem walczą). Testowo maszyna wirtualna z WinXP HE na sda1 i F8 na dalszych partycjach. - Partycja /boot na maszynie wirtualnej (ok.50MB) skompresowała się do ok.12MB. - WinXP HE, partycja 3,5GB, została zapisana w pliku ok.600MB. Co dziwniejsze po sformatowaniu i odtworzeniu z pliku wszystko się dało uruchomić tzn. i linux i winda. O ile linux mnie nie dziwi, to partycja NTFS już nieco bardziej - pojawiło się ostrzeżenie, że NTFS jest obsługiwany tylko testowo i bez gwarancji. W pracy to bym się chyba nie odważył, ale na domowy użytek wygląda bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek06 Napisano Sierpień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2008 Czyli narzędzie dobre tylko użytkownik do ....py systemrescuecd.iso wypalone na cd mam więc nie potrafię jak się domyślam wybrać dobrze partycji, na której ma być zapisany obraz * partition to save/restore - rozumiem że jest to partycja którą chcę zapisać/przywrócić ( w tym punkcie wybieram sda1 ) * image file /mnt/backup/..... .gz - ścieżka do zapisu/odczytu obrazu ( podanie /mnt/backup/ nie daje efektu ) jak to ma być podane? czy dysk, którego używam muszę dodatkowo montować? obraz chcę zapisać na partycji sda3(jest odpowiednia ilość miejsca) - jak to wybrać? ps. jak mi się uda przeprowadzić tą akcję do końca to chyba strzele sobie HOWTO krok po kroku -> po polsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Czyli narzędzie dobre tylko użytkownik do ....py Przez grzeczność nie zaprzeczę A poważnie... więc nie potrafię jak się domyślam wybrać dobrze partycji, na której ma być zapisany obrazOdwrotnie. Nie wybierasz właściwej partycji do odczytania. Wg mnie raczej nie zrobisz backupu z "extended" To dość szczególny rodzaj partycji. Możesz robić kopie z każdej z partycji "primary" oraz logicznych znajdujących się na "extended". Czyli z tego co widać na zrzucie ekranu backup pójdzie z sda5 do sda8 oraz hda1. Nie da się zrobić backupu z sda1 i hda2. Nie sprawdzałem tego, bo nawet mi nie przyszedł taki pomysł do głowy, ale tak na 99% mam rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek06 Napisano Sierpień 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Wstawiony jest screen ze strony partiamge, ja chcę zrobić obraz sda1 z ntfs, który ma zostać zapisany na partycji sda3 również z tym samym systemem plików. Pytanie jest jak mu podać (pimage) dobrą ścieżkę do dysku i katalogu, w którym ma być zapisany obraz. Jak już napisałem podanie /mnt/backup/nazwa pliku nie daje efektu, gdyż po ok 800mb kończy się miejsce na (nie wiadomo czym :\) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Jak już napisałem podanie /mnt/backup/nazwa pliku nie daje efektu, gdyż po ok 800mb kończy się miejsce na (nie wiadomo czym :\)Jak to nie wiadomo? Chyba wiesz co masz podmontowane w /mnt/backup? Zresztą jak Ci się zatrzymuje z braku miejsca, to sprawdź, na której partycji go zabrakło. Skoro mówisz, że chcesz zrobić backup na sda3, to do /mnt/backup podmontuj/dev/sda3 i zadbaj, żeby było tam odpowiednio dużo miejsca. Swoją drogą jeśli chcesz robić te backupy na lokalnej maszynie, to może warto pomyśleć nad zainstalowaniem partimage na systemie? Odpadają problemy z montowaniem partycji, wystarczy na czas wykonywania backupu odmontować sda1 (o ile jest podmontowana z automatu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek06 Napisano Sierpień 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Sukces rodził się w bólach ale się udało Nie podmontowałem właśnie dysku, i dziwne, że pimage w ogóle wysyłał ten obraz w kosmos Pierwszy raz bawię się live cd , teraz mogę wrzucić tą płytkę w każdy napęd i zrobić sobie zapas. Wielkie dzięki WalDo za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi