Skocz do zawartości

Partimage - Pomocy!

piotrek06

Rekomendowane odpowiedzi

:unsure: Od wczoraj próbuję zrobić nędzny backup dysku

ściągam/czytam/nagrywam => tracę płytki/cierpliwość :(

Czy za pomocą partimag'u da się zrobić obraz partycji(49GB), na której znajduje się jedynie ~5GB danych?

Czy do tej operacji potrzebuję drugiego dysku o tej samej wielkości partycji, czy można tę operację przeprowadzić na jednym dużym dusku 320GB podzielonym na 3 partycje?

Czy zapisywany jest tylko obraz o rozmiarze danych znajdujących się na tej partycji?

Zależy mi aby w razie jakiegoś nieprzewidzianego nieszczęścia móc po prostu sobie to przywrócić w łatwy przyjemny sposób.

Używanie opcji szukaj może nie boli, ale bolą mnie już oczy od przeglądania topic'ów, w których są informacje typu "użyj opcji szukaj/szukaj w google", "może powinieneś zajrzeć tu(pod adresem jest kolejny topic z informacją "użyj opcji szukaj")" - w tym momencie ciśnie mi się już tylko jedno słowo ***wa.

(...) w tym momencie ciśnie mi się już tylko jedno słowo ***wa.
Nerwowy jesteś.

Nie wiem gdzie szukałeś <_< , ale na część Twoich pytań odpowiedź znalazłem w 2 minuty tutaj → http://partimage.org/Partimage-FAQ

Musisz partimage używać? Jeśli masz partycje ext3, to bardzo dobre, łatwe do odtworzenia i niewielkie backupy (wbudowana możliwość kompresji gzip) robi dump. Oczywiście to nie jest obraz partycji.

Ciśnienie było zbyt wysokie.

Chciałbym mieć coś boot'owalnego, i nie tylko pod ext3, niestety ntfs'u też używam i niestety on częściej pada, aczkolwiek posiadanie narzędzia obsługującego większą ilość systemów plików jest dobrą rzeczą.

Szukałem jakiegoś uniwersum, niestety zawiłość opisów po eng. mnie wykończyła sądziłem że partimage będzie prosty w użyciu.

(...) sądziłem że partimage będzie prosty w użyciu.
No, bo prosty jest jak budowa cepa ;) Nie ma w sumie wiele do czytania. Najprościej ściagnąć bootowalny obraz "systemrescuecd.iso", wypalić płytę, uruchomić system i po wejściu do Xów wywołać program "partimage".

Z ciekawości sprawdziłem sobie na VirtualBox, więc mogę powiedzieć, że działa bardzo przyjemnie, jest intuicyjny, kompresuje obrazy (tylko w gzip, bo z bzip2 z jakimś bugiem walczą).

Testowo maszyna wirtualna z WinXP HE na sda1 i F8 na dalszych partycjach.

- Partycja /boot na maszynie wirtualnej (ok.50MB) skompresowała się do ok.12MB.

- WinXP HE, partycja 3,5GB, została zapisana w pliku ok.600MB.

Co dziwniejsze po sformatowaniu i odtworzeniu z pliku wszystko się dało uruchomić tzn. i linux i winda. O ile linux mnie nie dziwi, to partycja NTFS już nieco bardziej - pojawiło się ostrzeżenie, że NTFS jest obsługiwany tylko testowo i bez gwarancji. W pracy to bym się chyba nie odważył, ale na domowy użytek wygląda bardzo dobrze.

Czyli narzędzie dobre tylko użytkownik do ....py <_<

systemrescuecd.iso wypalone na cd mam :ph34r:

więc nie potrafię jak się domyślam wybrać dobrze partycji, na której ma być zapisany obraz

screenshot-001.png

* partition to save/restore - rozumiem że jest to partycja którą chcę zapisać/przywrócić ( w tym punkcie wybieram sda1 )

* image file /mnt/backup/..... .gz - ścieżka do zapisu/odczytu obrazu ( podanie /mnt/backup/ nie daje efektu )

jak to ma być podane? czy dysk, którego używam muszę dodatkowo montować?

obraz chcę zapisać na partycji sda3(jest odpowiednia ilość miejsca) - jak to wybrać?

ps. jak mi się uda przeprowadzić tą akcję do końca to chyba strzele sobie HOWTO krok po kroku -> po polsku :huh:

Czyli narzędzie dobre tylko użytkownik do ....py <_<
Przez grzeczność nie zaprzeczę ;)

A poważnie...

więc nie potrafię jak się domyślam wybrać dobrze partycji, na której ma być zapisany obraz
Odwrotnie. Nie wybierasz właściwej partycji do odczytania. Wg mnie raczej nie zrobisz backupu z "extended" ;) To dość szczególny rodzaj partycji. Możesz robić kopie z każdej z partycji "primary" oraz logicznych znajdujących się na "extended". Czyli z tego co widać na zrzucie ekranu backup pójdzie z sda5 do sda8 oraz hda1. Nie da się zrobić backupu z sda1 i hda2. Nie sprawdzałem tego, bo nawet mi nie przyszedł taki pomysł do głowy, ale tak na 99% mam rację.

Wstawiony jest screen ze strony partiamge, ja chcę zrobić obraz sda1 z ntfs, który ma zostać zapisany na partycji sda3 również z tym samym systemem plików.

Pytanie jest jak mu podać (pimage) dobrą ścieżkę do dysku i katalogu, w którym ma być zapisany obraz.

Jak już napisałem podanie /mnt/backup/nazwa pliku nie daje efektu, gdyż po ok 800mb kończy się miejsce na (nie wiadomo czym :\)

Jak już napisałem podanie /mnt/backup/nazwa pliku nie daje efektu, gdyż po ok 800mb kończy się miejsce na (nie wiadomo czym :\)
Jak to nie wiadomo? :blink: Chyba wiesz co masz podmontowane w /mnt/backup? Zresztą jak Ci się zatrzymuje z braku miejsca, to sprawdź, na której partycji go zabrakło. Skoro mówisz, że chcesz zrobić backup na sda3, to do /mnt/backup podmontuj/dev/sda3 i zadbaj, żeby było tam odpowiednio dużo miejsca.

Swoją drogą jeśli chcesz robić te backupy na lokalnej maszynie, to może warto pomyśleć nad zainstalowaniem partimage na systemie? Odpadają problemy z montowaniem partycji, wystarczy na czas wykonywania backupu odmontować sda1 (o ile jest podmontowana z automatu).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...