Skocz do zawartości

Nie Dziala Dzwiek- Co Robic

slomek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam problem jak w temacie, nie dziala dzwiek pod fedore. W czasie instalacji wykryl wszystkie urzadzenia(czyli Sound Blastera Audigy i karte zintegrowana i nawet pomyslnie przeszlo wszystko test) ale po instalce nie ma juz dzwieku?? Moze cos trzeba zmienic, cos poprzestawiac?? Jestem poczatkowym linux-uzytkownikiem wiec sam za bardzo nie wiem jak sobie z tym poradzic

1. Zacznij od przeczytania regulaminu, zobaczysz, że zamieściłeś posta w nie tym dziale co trzeba.

2. Zajrzyj na stronę główną, przejrzyj informacje, przeczytaj porady.

3. Przejrzyj to forum, szczególnie ten dział, gdzie teraz byś zamieścił swój post. Poszukaj, tam jest wiele wskazówek jak rozwiązywac problemy z dźwiękiem. Jak już popróbujesz coś zmieniać i nie będzie efektów, to na pewno ktoś Ci pomoże.

A czy dźwięku nie ma wcale, czy naprzykład xmms gra, a nie ma systemowych dźwięków ?

Mnie pomógł ten opis [english] Szczególnie ostatnie dwa posty.

P.S: Zakładam, że środowisko to Gnome ;)

P.S.2: Generalnie chodzi o aktualizację tego pliczku: libgnome. Najlepiej z http://rpm.pbone.net sciągnąć jak najwyższą wersję (dla FC 2 oczywiście).

• 1 year later...

panowie ja mam taki sam problem, mam Audigy 1, i zamiast dziwku mam jakies buczenie nawet to dziwkeu nie przypomina chcoaiz mozna wychwycic jakies tam sygnayl, niedziala i tyle, w kadzym badz razie probwalem zainstalowac nowy ster ALsy i tez klapa nie umiem zainstalowac tego czegos, bo np w ich sterach nie ma zadnego folderu lib a w instrukcji jest ze rozpkawoac cos jakies skrypty, tyle sie namecyc trzeba ze szok,, tak na marginesie na knoppixie z plyty cd mi dziala dziwiek

Człowieku! Naucz się pisać scared.gif Chyba, że nie jesteś z Polski, ale wtedy lepiej pisz po angielsku. Bo tak to nie mam pojęcia co mają dziwki do dźwięku. Piszczą jak je szczypiesz?

Nie wiem jak instalujesz biblioteki alsa i o co chodzi z tymi skryptami, ale u mnie wystarczyło

yum install alsa-lib

do tego może jeszcze alsa-utils i alsa-tools.

Zainstaluj i poprawnie skonfiguruj yuma, ściągnij sobie graficzną nakładkę yumex. Instalacja i poprawna konfiugracja repozytoriów yuma opisane w FAQ, Wiki i kilka postów tu na forum.

Pozdr,

W.

panowie ja mam taki sam problem, mam Audigy 1, i zamiast dziwku mam jakies buczenie nawet to dziwkeu nie przypomina chcoaiz mozna wychwycic jakies tam sygnayl, niedziala i tyle, w kadzym badz razie probwalem zainstalowac nowy ster ALsy i tez klapa nie umiem zainstalowac tego czegos, bo np w ich sterach nie ma zadnego folderu lib a w instrukcji jest ze rozpkawoac cos jakies skrypty, tyle sie namecyc trzeba ze szok,, tak na marginesie na knoppixie z plyty cd mi dziala dziwiek

ale się uśmiałem smile.gif

jak w knopixie działa to tutaj również zadziała.

Pozdro