Skocz do zawartości

Problem Z Dyskiem Usb

outlaw87

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dysk usb i odpowiednie wpisy w fstab. Ręcznie dysk się pięknie montuje, ale... dopiero jak wyciągnę i włoże wtyczkę usb. Zaraz po restarcie w ogóle nie wykrywa dysku. W biosie dysk widzi. Jest to dysk który ma dodatkowe zasilanie z swojego zasilacza, może to ma znaczenie? Jak go ożywić zaraz przy starcie żeby montował się przy bootowaniu?

Dystrybucja Fedora Core 6 kernel 2.6.18-1

http://venturi.pl/~lukasz/dmesg.log

---- łączenie postów ----

Pomaga załadowanie modułu usb-storage i wtedy wykrywa dysk bez wyciągania kabla. Jak zrobić żeby ten moduł ładował się zaraz z kernelem na początku? bo przy inicjacji systemu wywala mi błędy że nie ma dysku bo modprobe wrzuciłęm do rc.local i wykonuje się dopiero tusz tuż przed logowaniem.

---- łączenie postów ----

Próbowałem załądować ten moduł przez wpisy w /etc/modules.conf ale żaden z wpisów które znalazłem z necie nie pasuje, za to posypały mi się inne moduły których system nie łąduje bo pisze że nie może ich znaleść... a wczęsniej bez problemu się ładowały. żadnych innych wpisów nie usuwałem więc nie wiem w czym jest problem? :/

---------

Nie pisz postów pod swoimi własnymi - korzystaj z przycisku "EDYTUJ" umieszczonego pod postem Waldo

Od czasu FC6 obsługa USB znacznie się poprawiła. Proponuję instalację nowszej wersji systemu - F8 albo nawet F9 (chociaż F9 osobiście nie używam, ze względu na jej pewne niedoróbki)

Pod f8 nie bardzo to chodzi ale pod F9 bardzo ladnie taki dysk na USB pracuje u mnie.