Skocz do zawartości

!grub.conf

Peter_M

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja wygląda tak.

Fedora 9 i dwa kernele: kernel-2.6.25.11-97.fc9.i686 i kernel-2.6.25.14-108.fc9.i686

W folderze /etc jest na czerwono napisany plik !grub.conf. Jego dowiązanie wskazuje na /boot/grub/grub.conf, ale w /boot jest tylko pusty folder /grub i pliku grub.conf nie ma. Dlatego zapewne w /etc jest on napisany na czerwono.

W folderze /boot obok pustego folderu /grub jest jeszcze taki folder: /efi/EFI/redhat/*grub.efi.

Komputer normalnie odpala. Mam 2 dyski: na Primary Windows XP, a Fedora 9 na Secondary. Na dysku z Windą mam zainstalowany bootloader, za pomocą którego wybieram uruchamianie Windows lub Fedory. Po wyborze Fedory pojawia się graficzny jej grub z możliwością wyboru kernela. Domyślnie odpala starsze czyli kernel-2.6.25.11-97.fc9.i686.

Może moje pytanie jest dziwne, ale nie wiem gdzie jest mój grub.conf. Czy sprawę logowania Fedory załatwia grub.efi ?

Jeśli w Gnomie uruchamiam System - Administracja - Program startowy to pojawia się puste okienko. Nie widzę tam moich 2 kerneli i niczego nie mogę zmienić.

Gdzie zatem zapisana jest moja konfiguracja gruba?

Proszę o pomoc

1. Nie podawałem żadnych dodatkowych parametrów instalacji. To była standardowa instalacja z płyty DVD. Podczas instalacji podałem tylko miejsce instalacji gruba na dysku Secondary, czyli na tym, na którym zainstalowana została cała Fedora.

Jak wcześniej wspomniałem, na Primary mam Windows i w MBR bootloadera, który umożliwia mi wybór systemów: Windows lub Linux. Jak wybieram Linux uruchamia się graficzny grub w możliwością wyboru kernela. Fedora uruchamia się bezproblemowo.

2. Nie korzystałem z opcji "linux expert" podczas instalacji.

3. W systemie są zainstalowane: grub-0.97-33.fc9.i386 oraz bootconf-1.3-1.fc9.noarch tylko jak uruchamiam graficzny bootconf (w Gnomie System - Administracja - Program startowy) to widzę puste okienko "Konfiguracja uruchamiania" oraz czas w sekundach "15".

Podczas uruchamiania systemu gdy w bootloaderze wybiorę Linux i uruchomi się graficzny grub to oczekiwanie na uruchomienie domyślnego jaja wynosi 10 sekund, a nie 15 jak jest w bootconf.

(_na prawdę_ → naprawdę) ORT coraz mniej z tego wszystkiego rozumiem. Mądrzejszych nadal proszę o radę ... :)

Jest to darmowy BOOTPART 2.60. (www.winimage.com/bootpart.htm). Sprawdza się idealnie.

Korzystam z niego od początku używania Linuksa, czyli od Auroxa 9 poprzez Fedorę 3, 6 a teraz 9.

Bootpart instaluje się w sektorze MBR dysku, na którym jest zainstalowany Windows (u mnie Primary - /dev/sda).

Grub należy zainstalować na początku partycji linuksowej (u mnie Secondary - /dev/sdb).

Tak właśnie robiłem podczas każdej instalacji Linuksa, również podczas ostatniej instalacji Fedory 9.

I u mnie nadal w /boot/grub/ nie ma grub.conf a w /etc na czerwono jest !grub.conf.

Proszę serdecznie o dalszą pomoc.

Pozdrawiam

Czy przypadkiem nie pomieszałeś LILO z Grub-em?

www.winimage.com/bootpart.htm :

"How to add Linux

For Linux, you must install Lilo at the beginning of the Linux partition (as is the case with the OS/2 boot manager) and then add the Linux partition with BootPart:

When you install Linux or run liloconfig, select "Superblock of the root linux partition" as the location for Lilo. On my own Linux box, this added the line "boot=/dev/sdb4" into the file /etc/lilo.conf"

Co mówią rootowi polecenia:

# locate vmlinuz

# bootconf -titles

# locate vmlinuz

/boot/vmlinuz-2.6.25.11-97.fc9.i686

/boot/vmlinuz-2.6.25.14-108.fc9.i686

/boot/vmlinuz-2.6.25.14-108.fc9.i686.debug

bootconf -titles

Traceback (most recent call last):

File "/usr/sbin/bootconf", line 26, in <module>

if stat.S_ISLNK(os.stat(configfile)[0]):

OSError: [Errno 2] No such file or directory: '/boot/grub/grub.conf'

Pozdrawiam serdecznie i delikatnie ponawiam pytanie: co z grub.conf?

Wybacz, że tak późno.

Przeczytaj najpierw ten wątek:

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=3919

Odpalasz system z płyty potem wpisujesz takie komendy:

chroot /mnt/sysimage
grub-install /dev/sda (albo hda zalezy gdzie jest obszar bootowania u Ciebie)
exit
exit

Potem pod linuksem podwiązujesz do gruba Windowsa ale to już nie jest problem.

Powodzenia